Menu

5 tips voor een betere communicatie met je ex

betere communicatie met je ex

Tijdens en ook na de scheiding is een goede communicatie met je ex cruciaal. Om bijvoorbeeld afspraken te maken en alles goed te laten verlopen. Je wilt niet steeds gesteggel over de omgangsregeling van de kinderen of frustraties over financiële afspraken die niet worden nagekomen. Dit kan heel lastig zijn, omdat je niet voor niets uit elkaar bent gegaan en het heel vaak zo is, dat de communicatie ook in het huwelijk al niet meer zo lekker liep. Wij geven 5 tips die je ondersteunen.

1. Tijdens het scheiden: parkeer beladen issues tot de mediator er weer is

Erken dat het even niet lukt, jullie lopen bijvoorbeeld steeds vast op een bepaald gevoelig thema of een gesprek ontaardt al snel in verwijten. Er kunnen allerlei situaties spelen, die maken dat jullie elkaar niet kunnen vinden. De één wil bijvoorbeeld tempo en de ander is nog aan het bijkomen van de boodschap dat de ander wil scheiden. Merk je dat jullie in cirkeltjes draaien en kom je er niet uit, accepteer dit dan en zeg tegen je partner dat je het wilt parkeren. Je wilt er samen uitkomen, maar het lukt nu even niet en jullie hebben hier extra ondersteuning bij nodig.

2. Voorkom verharding en wees soms de wijste

Wat kan gebeuren is dat je lijnrecht tegenover elkaar komt te staan en dat de ander juist die dingen zegt, die jou triggeren. Zij communiceert bijvoorbeeld dwingend en je kunt er niet meer tegen. Kom los van je primaire reactie en impuls en krijg daar ook zicht op. Het dwingende dirigeren van je ex, roept bij jou misschien spanning op of kwaadheid. Reageer dan niet vanuit die emotie, door er een schepje bovenop te doen. Doe een stapje terug, en geef in rust aan wat het met je doet. Vertel bijvoorbeeld dat het dwingend op jou overkomt, dat je daar gespannen en kwaad van wordt, en dat juist niet wil. Dan komt er ook ruimte voor een andere reactie en dit kan een opening zijn voor een betere communicatie.

3. Communiceer vanuit “ik” en niet vanuit “jij

Een hele simpele tip, ook om goed te onthouden: begin je zinnen met ‘ik’ en niet met ‘jij’. De laatste is al snel een verwijt en voer voor discussie. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘jij komt altijd te laat’, maar ‘ik zou het fijn vinden als je voortaan een half uur eerder komt’. We hoeven niet te zeggen dat lading op dit zinnetje (en non-verbale uitdrukkingen!), de boodschap helemaal teniet kan doen, dus wees je daar ook bewust van.

4. Neem een time-out

Als je merkt dat je vastloopt in de communicatie én als je merkt dat er ‘geen volwassene’ aan de lijn is, las dan een time out in. Met een ‘volwassene aan de lijn’ bedoelen we dat zowel jij als je ex niet reageert vanuit ‘kindgedrag’, maar jullie verantwoordelijkheid nemen. Hiervoor is natuurlijk wel de bereidheid nodig om naar jezelf te kijken én zicht te krijgen op je eigen gedrag. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘jij bent diegene die wil scheiden, dus regel jij dat maar’, je speelt dan namelijk in op het schuldgevoel van de ander en neemt geen verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel. Eerlijker (en ook volwassener zou zijn): ‘ik heb het er erg moeilijk mee, ik merk dat ik even tijd nodig heb, daarna ga ik dit oppakken.’ Geef hierbij zo mogelijk ook een tijdspad aan, zodat de ander ook weet waar die aan toe is.

5. Als jullie kinderen hebben: spreek de ander aan op zijn of haar ouderrol

Jullie gaan of zijn als partners uit elkaar, maar zijn ook samen ouders én blijven dat ook de rest van jullie leven. Denk erover na hoe jullie willen dat de kinderen terugkijken op jullie als ouders. Dit is een reden om samen de scheiding te regelen én samen ook na de scheiding goed met elkaar om te gaan. Je blijft met elkaar te maken houden, dus investeer ook in die relatie.

Mediation bij Resolve Visie betekent dat er naast alle praktische én juridische zaken van de scheiding óók aandacht aan de emotionele impact wordt besteed. Onze mediators ondersteunen jullie in een betere communicatie, zodat je een goede basis legt voor straks. Benieuwd wat de mediators van Resolve Visie voor jullie kunnen betekenen? 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee × 5 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.