Menu

8 tips om te herstellen van narcisme

narcisme

“Mijn hele persoonlijkheid ligt aan gruzelementen.” zei een van mijn cliënten. Ik herken dat ook zo. Ik was mezelf flink kwijt, zat vol twijfels. Zou het ooit goed komen? Zou ik ooit nog iemand vertrouwen? Lag het niet aan mij? Waarom duurde het zo lang voor ik me weer goed voelde? De mensen om me heen begrepen er ook niets van.

Leger dan leeg, kleiner dan klein

Ik kende narcisme toen nog niet. Dat kwam pas jaren later. Ik voelde altijd wel dat het niet klopte, maar kon er mijn vinger niet op leggen. Nu snap ik waarom ik me zo klein, zo leeg voelde. Waarom mijn herstel zo lang duurde.

Wat een erkenning: ik was niet gek. Ik kon eindelijk verder met mijn herstel en mezelf nog beter leren kennen. Jij kunt dat ook. Herstellen. (Weer) jezelf worden. Van jezelf houden, in jezelf vertrouwen. Dat geeft je de basis ook weer in anderen, in relaties te geloven.

Ik geef je graag tips over hoe je dat kunt doen.

 1. Verbreek het contact
  Daardoor verdwijnt de directe invloed van de narcist. Dit is noodzakelijk voor je herstel. Als het niet kunt verbreken vanwege jullie kinderen, huis, bedrijf etc. probeer het contact tot het minimale te beperken. Bepaal zelf de spelregels.
 2. Kom er (weer) achter wie je bent
  Leer jezelf weer kennen. Wie ben je? Waar sta je voor? Wat is voor jou belangrijk? Hoe beter jij jezelf kent, hoe minder iemand invloed op je heeft. Niemand kan je wat vertellen.
 3. Wordt gezond egoïstisch
  Zet jezelf op de eerste plaats. Het heeft lang genoeg om de ander gegaan en het is jouw leven. Nu ben jij aan de beurt, zelfs nog vóór je kinderen. Zorg goed voor jezelf. Gezond eten, voldoende bewegen en slapen. De andere tips volgen. Hoe krachtiger en gezonder jij bent, het minder impact je ondervindt van het gedrag.
 4. Omarm je gevoelens
  Je zit in een rouwproces. Narcisme maakt dat nog rauwer. Je gevoelens willen gevoeld worden. Wegstoppen werkt niet, ze komen terug, maar dan bijvoorbeeld als buikpijn, vermoeidheid. Omarm ze. Dat is niet leuk, zelfs pijnlijk, maar is de enige manier om te helen.
 5. Geef het de tijd
  Een rouwproces is voor iedereen anders. Hoe lang het duurt, is voor iedereen anders. Laat je niet opjutten door wat anderen zeggen.
 6. Neem de schuld niet op je
  De narcist is verantwoordelijk voor het verloop van jullie relatie. Natuurlijk heb je onbewust, of, vanuit bijvoorbeeld veiligheid, bewust meegespeeld. Dat mag je mee aan de slag als je daaraantoe bent in je herstel, maar leg de schuld niet bij jezelf.
 7. Zorg dat je ontlaadt en oplaadt
  Een narcist speelt met je hoofd. Je kunt gerust zeggen dat je hersenen overprikkeld raken. Geef ze rust door 1. afstand te nemen (tip 1), 2. te bewegen en 3. rust te nemen. Ga lekker wandelen, fietsen, dansen, je huis opruimen. Doe eens niets, ga mediteren, doe yogaoefeningen, wandel met aandacht.
 8. Bepaal zelf met wie je over wat praat
  Praat over wat je overkomt of overkomen is met mensen die weten wat narcisme is, die het kennen. Een familielid, een vriend(n), een professional. Mensen die er geen kennis van hebben of door de narcist zijn beïnvloed, kunnen je (on)bedoeld raad geven die je juist nog verder in de put helpt. Praat met hen of over andere zaken of laat ze (tijdelijk) los.

Een extra tip

Dit zijn nog lang niet alle tips. De allereerste tip, een hele belangrijk is: weet waar je mee te maken hebt (gehad). Weet wat narcisme is. Vanuit deze bewustwording kun je kiezen wat te doen: blijven of vertrekken, hoe te herstellen, hoe weerbaar te worden tegenover dit gedrag etc.etc.

Ik vertel je er meer over in mijn E-books en tips & inspiratiemails. Klik hier om je in te schrijven.

Willy Sietsma

TAGS :

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 × zes =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.