Menu

Ik kan de alimentatie niet meer betalen en nu?

alimentatie

Deze vraag over alimentatie krijgen wij regelmatig. Tja, dat is vervelend. Kun je aangeven hoe het komt dat je de alimentatie niet meer kunt betalen? Heb je dit probleem al aan je ex-partner voorgelegd? Wat kan er nog wel? Hoe zou je het zelf willen oplossen?

Verandering alimentatie door financiële situatie 

Meest belangrijke is dat je naar je ex-partner open bent in de oorzaak van het niet kunnen betalen. Als je niet kunt betalen is er blijkbaar iets veranderd in je financiële situatie. Immers de alimentatie die jullie zijn overeengekomen is gebaseerd op een financiële situatie in het verleden. Dat geldt ook als je het niet samen hebt afgesproken maar wanneer het door de rechtbank is opgelegd. Meest voorkomende oorzaak is verlies van inkomen als gevolg van ontslag of bij de zzp’er verlies aan opdrachten. Dat heeft natuurlijk de nodige consequenties want daarmee komt je hele financiële huishouding die je na de scheiding vaak net een beetje weer op orde had weer in het gedrang.

Wat is het perspectief?

De beste oplossing wordt bereikt wanneer er overleg tussen jullie mogelijk is. Het is verstandig door een deskundige goed uit te laten leggen welke mogelijkheden er allemaal zijn. Settlement kan jullie nieuwe financiële situatie in kaart brengen, zodat jullie samen kunnen bepalen wat je nu nog wel zou kunnen bijdragen. Belangrijk om te weten is wat de gevolgen van gemaakte keuzes zijn. Door goed om te gaan met bepaalde financiële zaken, denk hierbij bijvoorbeeld aan diverse fiscale regelingen, kun je vaak al wat meer financiële ruimte creëren.

Alimentatie berekeningen hoeven helemaal niet volgens de TREMA norm te zijn. Er zijn veel mogelijkheden die gekozen kunnen worden, zodat jullie uiteindelijk praktische afspraken kunnen maken waarmee jullie beiden verder kunnen. Maatwerk is juist daarom vaak een veel betere (financiële) oplossing. Uiteindelijk gaat het erom dat jullie overeenstemming hebben bereikt en ermee uit de voeten kunnen. Ervaring leert dat wanneer jullie als ouders goed functioneren je met elkaar ook tot goede werkbare financiële afspraken kunt komen.

Wat als je ex partner niet mee wil werken? 

Wat nu als je ex-partner stelt: “het maakt niet uit wat de oorzaak is, ik wil dat je gewoon blijft betalen.” Wanneer je dan niet betaalt kan hij of zij de alimentatie gaan invorderen met behulp van een deurwaarder of, wat meestal gebeurt, via het Landelijke Bureau Inning Ouderbijdrage(LBIO). Dit is een heilloze en uitermate vervelende weg met veel extra kosten en een steeds bozer wordende betalende ouder. De kans dat jullie dit, of je nu wil of niet, op enigerlei wijze afreageren via de kinderen is erg groot.

Als je ex-partner echt helemaal niets wil, heb je geen andere keuze dan een advocaat in de arm te nemen en bij de rechtbank om herziening te verzoeken.

Hoe lang duurt dat en wat kost het?

Minimaal 6 tot 9 maanden. Wat kost het?  Teveel, zowel in geld als in de ouderrelatie.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ vier = 7




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.