Menu

Kinderverhoor bij scheiding

1 reactie
kinderverhoor

Wanneer ouders gaan scheiden, kan de rechter hun kinderen oproepen voor een kinderverhoor. Kinderen tussen de 12 en 18 jaar kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden na de scheiding. De uiteindelijke beslissing wordt echter gemaakt door de ouders en door de rechter.

Het kinderverhoor

Vaak denken ouders dat kinderen mogen kiezen waar ze willen wonen na scheiding als zij 12 jaar zijn. Kinderen in de leeftijd tussen de 12 en 18 jaar mogen dit niet zelfstandig beslissen. Als u kind 12 jaar of ouder is, mag het kind wél zelfstandig een gesprek aanvragen bij de rechter.

Uitnodiging voor kinderverhoor

Wanneer ouders gaan scheiden is het mogelijk dat zij van de rechtbank een brief ontvangen, waarin hun kind(eren) wordt opgeroepen in gesprek te gaan met de rechter. Ook het kind krijgt deze brief. Dit gesprek is bedoeld om een duidelijk beeld te krijgen van de wensen van de kinderen omtrent de scheiding en hun eigen mening hierover. Ingaan op het verzoek van een kinderverhoor is voor de kinderen niet verplicht.

Aanwezigheid van de ouders

De rechter wil graag van de kinderen zelf horen hoe het met ze gaat , hoe ze tegen de scheiding aankijken en wat hun wensen/ideeën zijn na de scheiding.

De ouders mogen mee naar de rechtbank, maar ze mogen niet aanwezig zijn tijdens het gesprek tussen het kind en de rechter. Zo wordt het kind niet belemmerd in het geven van zijn mening. Het kind krijgt onder andere vragen van de rechter over waar hij/zij het liefst zou willen wonen en wat hij/zij vindt van de omgangsregeling. Aan het hand van dit gesprek, een gesprek tussen de ouders en de rechter en andere feiten en bevindingen, neemt de rechter een beslissing.

Een brief in plaats van naar de rechtbank

Sommige kinderen vinden het misschien eng om naar de rechtbank te gaan. Daarom is er ook de mogelijkheid om als kind een brief te sturen naar de rechter. Hierin kan het kind zijn mening duidelijk beschrijven en zijn wensen noemen.

Geen oproep gehad?

Sommige kinderen hebben geen oproep tot een kinderverhoor gekregen van de rechtbank. Als het kind toch zijn mening kwijt wil aan de rechter kan hij/zij contact opnemen met de rechtbank en alsnog een kinderverhoor aanvragen of een brief schrijven.

Informatiefilmpje

De Raad voor de Rechtsbijstand maakte een aantal jaar geleden het onderstaande filmpje (of dit filmpje) over dit onderwerp. Bekijk het informatiefilmpje.

REACTIES

Marieke Lips - 12 mei 2015

Het is wenselijk hier te spreken over een kindgesprek in plaats van een kindverhoor. Kinderen behoren niet in de rechtbank thuis. Veelal is de brief niet afgestemd op de taal die kinderen spreken en daarbij kan een professionele kindbehartiger bij uitstek een kind begeleiden in een scheiding en het kindgesprek vertolken richting het juridische proces. De stem van ieder kind is belangrijk, ook wanneer zij jonger dan 12 jaar zijn. In de praktijk zijn er dus al veel ontwikkelingen gaande op dit gebied!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − 4 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.