Menu

Tips om op een respectvolle wijze te vertellen: “ik wil scheiden”

ik wil scheiden scheidingsmelding

Aan het besluit dat je van je partner wilt scheiden, gaat veelal een langdurig proces van overwegen en afwegen vooraf , van verdriet en ongeloof, van onzekerheid en angst. Als je het besluit om te scheiden hebt genomen en je volstrekt zeker bent van je besluit, is het van groot belang dat je vervolgens heel goed nadenkt over hoe je de scheidingsmelding naar je partner gaat uitspreken. Als je scheidingsmelding op een verkeerde manier bij je partner overkomt, kan het scheidingsproces veel moeizamer verlopen dan nodig is en kan een scheiding zelfs uitmonden in een vechtscheiding. De manier waarop je jouw besluit om te scheiden aan de ander overbrengt, is dus cruciaal voor het verloop van het scheidingsproces.

5 tips om op een respectvolle wijze te vertellen: “ik wil scheiden”

Waar moet je vooral aandacht aan besteden wanneer je vertelt: “Ik wil scheiden” en waar moet je je enorm bewust van zijn? Vijf tips, zodat het gesprek geen of althans zo min mogelijk nadelige gevolgen zal hebben voor het scheidingsproces.

Vertel in een gesprek dat je wilt scheiden

De scheidingsmelding is het gesprek waarin een van de partners aan de ander vertelt dat hij/zij wilt scheiden en daarbij aan de ander uitlegt waarom hij/zij wilt scheiden.

Ik merk aan mijn mediationtafel dat de scheidingsmelding vaak niet of niet op een goede manier is gedaan. Op een briefje schrijven dat je wilt scheiden, via een app-berichtje, een sms-je of een mailtje aan de ander laten weten dat je wilt scheiden, is geen scheidingsmelding. Dergelijke berichtjes zullen bij de ander alleen maar een enorme boosheid en gekwetstheid oproepen, waar de ander vaak moeilijk uit te halen is. Het zal ertoe leiden dat de ander niet of niet gauw bereid zal zijn om de stappen te nemen die nodig zijn voor het op een goede manier in gang zetten van het scheidingsproces.

Zoals je ooit uitdrukkelijk voor elkaar hebt gekozen, zul je uit respect voor de ander en voor jezelf in een gesprek – hoe moeilijk dat ook is – moeten vertellen dat je wilt scheiden.

Vertel de redenen waarom je wilt scheiden

Degene die de scheiding wil, moet zich heel bewust voorbereiden op het gesprek. Hij/zij heeft in het gesprek de taak om ervoor te zorgen dat de ander de scheidingsmelding daadwerkelijk hoort en begrijpt. Dat je dus ècht uitlegt aan de ander waarom je de scheiding wilt, waar het voor jou mis is gegaan en waarom de  relatie voor jou niet meer kan worden gered. Vertel hoe je alles hebt overwogen en afgewogen, hoe moeilijk en pijnlijk je het vindt voor de ander, voor de kinderen als die er zijn en voor jezelf, maar dat het voor jou niet meer anders kan. De ander moet dus van jou de redenen horen waarom je wilt scheiden.

Wees bij het vertellen van je redenen van de scheiding heel eerlijk naar de ander. Oneerlijkheid aan het begin zal je later opbreken in het scheidingsproces.

Daarnaast is het belangrijk dat de ander hoort en ziet dat je besluit om te scheiden vast staat en dat je daar niet meer van af te brengen bent. Het definitieve van je besluit is voor de ander noodzakelijk om je besluit te kunnen accepteren en open te staan voor het scheidingsproces.

Hoe vertel je waarom je wilt scheiden?

Vertel je redenen om te scheiden vanuit jezelf, in een ik-boodschap. Zeg dus niet: “Ik wil scheiden, omdat jij geen aandacht voor mij hebt.” Een dergelijke boodschap komt bij de ander niet goed over en zorgt voor een reactie bij de ander die niet effectief is voor het gesprek. In het gesprek zoek je vooral naar verbinding met de ander. Het maken van verwijten naar de ander zorgt niet voor die verbinding, maar alleen voor verdeeldheid. Iets wat je vooral niet wilt en juist wilt voorkomen. Houd het dus bij jezelf en laat alleen zien wat jouw aandeel is geweest in het niet goed gaan van de relatie.

Wees voorbereid op de mogelijke reacties van de ander

Het kan zijn dat de ander niet voorbereid is op de scheidingsmelding. Niet omdat degene geen weet heeft van de problemen in de relatie, maar veeleer omdat hij/zij niet had verwacht dat het daadwerkelijk tot een scheiding zou komen.

De scheidingsmelder moet bedacht zijn op allerlei reacties van de ander. De kans bestaat nu eenmaal dat de ander heel boos en of verdrietig reageert. Dat er sprake is van paniek, grote ontreddering, ongeloof. Wees je bewust van het feit dat jij in het scheidingproces al een stuk verder bent dan de ander. Geef de ander de ruimte voor de emoties die er zijn en wees daarin geduldig. Ga vooral niet in op eventuele verwijten die worden geuit, hoe oneerlijk en onrechtvaardig ze ook mogen klinken. Laat je niet in een discussie trekken, maar deel veeleer in het verdriet van het verlies van de relatie en het gezin.

Gun de ander rust en ruimte

Er is tijd nodig om de scheiding te kunnen aanvaarden en om op een goede  manier met de scheiding en met elkaar om te kunnen gaan. Wees vooral geduldig en zet de ander niet onder druk, maar gun de ander en jezelf die rust en ruimte. Hoe geneigd je ook bent om met elkaar te spreken over hoe het nu verder moet, maak met elkaar in deze ingrijpende periode vooral nog geen afspraken over de scheiding. Het gunnen van rust en ruimte zal ervoor zorgen dat het scheidingsproces daarna beter en minder stroef zal verlopen. De scheidingsmelding is een essentieel onderdeel van het scheidingstraject. Het kan worden gezien als het fundament van het scheidingsproces. Hoe beter de scheidingsmelding hoe groter de kans dat het scheidingsproces op een redelijke wijze zal verlopen, zodat in gezamenlijkheid redelijke en duurzame afspraken kunnen worden gemaakt.

Anna Soedira

Lees ook de andere blogs van Anna Soedira

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + = elf




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.