Menu

Alimentatie innen. Hoe gaat dat in zijn werk?

alimentatie innen

Hoe vervelend is dat! Je ex heeft de alimentatie niet betaald. En je hebt het heel hard nodig om rond te komen. Wat zijn je opties en hoe moet je dat aanpakken? We hebben het uitgezocht voor je:

Heb je het vastgestelde alimentatiebedrag niet (meer) ontvangen? Dan kan je achterstallige alimentatie innen. De makkelijkste manier is om eerst een aangetekende brief te sturen om het bedrag op te eisen en te melden dat je aanspraak blijft maken op het resterende gedeelte van de alimentatie. Maar wat als diegene alsnog niet betaalt?

Dan kun je de hulp inroepen van het LBIO om de alimentatie te innen. Het LBIO neemt contact op met de alimentatieplichtige en zal hem of haar verzoeken de achterstallige alimentatie alsnog te betalen. De kosten voor het LBIO worden betaald door de partij die de achterstand heeft opgebouwd. Je hoeft dus zelf niets aan het LBIO te betalen. Deze kosten komen bovenop de vordering (het openstaande bedrag) dat aan alimentatie betaald moet worden. Weigert de betalende partij opnieuw te betalen? Dan kan het LBIO beslag leggen op het loon van de alimentatieplichtige.

Voorwaarden voor het innen van alimentatie

Voordat men het LBIO kan inschakelen dient er aan een aantal voorwaarden voldaan te zijn:

  1. De bijdrage dient door de rechter te zijn vastgesteld, zodat de eisende partij de ‘executoriale titel’, een ambtelijk document, heeft.
  2. Er is minimaal één maand achterstand. Dat wil zeggen dat je niets hebt ontvangen of te weinig hebt ontvangen
  3. De achterstand bedraagt ten minste € 10,-
  4. De achterstand is niet ouder dan 6 maanden
  5. De uitspraak van de rechter waarin met terugwerkende kracht alimentatie moet worden bepaald is niet ouder dan 6 maanden
  6. De betalende partij dient op de hoogte te zijn van het bankrekeningnummer waarop de alimentatie betaald moet worden

Er zijn een aantal gevallen waarin het LBIO niet (volledig) kan helpen:

  • Het woonadres van de alimentatieplichtige is niet te achterhalen
  • De alimentatieplichtige heeft niet voldoende inkomsten of bezittingen
  • Er zijn schuldeisers die voorrang hebben

Alimentatie innen via een deurwaarder

Als het via LBIO niet lukt om alsnog de alimentatie te innen of als er sprake is van een grotere alimentatieachterstand dan zes maanden, kun je een gerechtsdeurwaarder inschakelen. Een gerechtsdeurwaarder heeft (in tegenstelling tot een incassobureau) een wettelijke status. Dat wil zeggen dat hij de alimentatieplichtige tot betaling kan dwingen, bijvoorbeeld via dagvaarding of door beslag te laten leggen op loon of inboedel. Ook voor een gerechtsdeurwaarder heb je een executoriale titel nodig voordat hij beslag kan leggen op bijvoorbeeld het loon van de alimentatieplichtige. Dat wil zeggen dat de afspraken moeten zijn gemaakt in een echtscheidingsconvenant en dat deze door de rechter is bekrachtigd. Indien je de overeenkomst hebt laten bekrachtigen bij een notaris, dan is er ook sprake van een executoriale titel, zodat je ook in dat geval een gerechtsdeurwaarder kunt inschakelen. De deurwaarder kan alle achterstallige alimentatie innen die niet ouder is dan vijf jaar. Het is dus belangrijk dat je de vordering niet laat verjaren.

We hopen dat het zo duidelijk is. Belangrijk is natuurlijk om het in eerste instantie gewoon te vragen aan je ex. De goede communicatie is toch het allerbelangrijkste!

 

Bron: jurofoon.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf − 3 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.