Hoe vervelend is dat! Je ex heeft de alimentatie niet betaald. En je hebt het heel hard nodig om rond te komen. Wat zijn je opties en hoe moet je dat aanpakken? We hebben het uitgezocht voor je:
Heb je het vastgestelde alimentatiebedrag niet (meer) ontvangen? Dan kan je achterstallige alimentatie innen. De makkelijkste manier is om eerst een aangetekende brief te sturen om het bedrag op te eisen en te melden dat je aanspraak blijft maken op het resterende gedeelte van de alimentatie. Maar wat als diegene alsnog niet betaalt?
Dan kun je de hulp inroepen van het LBIO om de alimentatie te innen. Het LBIO neemt contact op met de alimentatieplichtige en zal hem of haar verzoeken de achterstallige alimentatie alsnog te betalen. De kosten voor het LBIO worden betaald door de partij die de achterstand heeft opgebouwd. Je hoeft dus zelf niets aan het LBIO te betalen. Deze kosten komen bovenop de vordering (het openstaande bedrag) dat aan alimentatie betaald moet worden. Weigert de betalende partij opnieuw te betalen? Dan kan het LBIO beslag leggen op het loon van de alimentatieplichtige.
Voorwaarden voor het innen van alimentatie
Voordat men het LBIO kan inschakelen dient er aan een aantal voorwaarden voldaan te zijn:
- De bijdrage dient door de rechter te zijn vastgesteld, zodat de eisende partij de ‘executoriale titel’, een ambtelijk document, heeft.
- Er is minimaal één maand achterstand. Dat wil zeggen dat je niets hebt ontvangen of te weinig hebt ontvangen
- De achterstand bedraagt ten minste € 10,-
- De achterstand is niet ouder dan 6 maanden
- De uitspraak van de rechter waarin met terugwerkende kracht alimentatie moet worden bepaald is niet ouder dan 6 maanden
- De betalende partij dient op de hoogte te zijn van het bankrekeningnummer waarop de alimentatie betaald moet worden
Er zijn een aantal gevallen waarin het LBIO niet (volledig) kan helpen:
- Het woonadres van de alimentatieplichtige is niet te achterhalen
- De alimentatieplichtige heeft niet voldoende inkomsten of bezittingen
- Er zijn schuldeisers die voorrang hebben
Alimentatie innen via een deurwaarder
Als het via LBIO niet lukt om alsnog de alimentatie te innen of als er sprake is van een grotere alimentatieachterstand dan zes maanden, kun je een gerechtsdeurwaarder inschakelen. Een gerechtsdeurwaarder heeft (in tegenstelling tot een incassobureau) een wettelijke status. Dat wil zeggen dat hij de alimentatieplichtige tot betaling kan dwingen, bijvoorbeeld via dagvaarding of door beslag te laten leggen op loon of inboedel. Ook voor een gerechtsdeurwaarder heb je een executoriale titel nodig voordat hij beslag kan leggen op bijvoorbeeld het loon van de alimentatieplichtige. Dat wil zeggen dat de afspraken moeten zijn gemaakt in een echtscheidingsconvenant en dat deze door de rechter is bekrachtigd. Indien je de overeenkomst hebt laten bekrachtigen bij een notaris, dan is er ook sprake van een executoriale titel, zodat je ook in dat geval een gerechtsdeurwaarder kunt inschakelen. De deurwaarder kan alle achterstallige alimentatie innen die niet ouder is dan vijf jaar. Het is dus belangrijk dat je de vordering niet laat verjaren.
We hopen dat het zo duidelijk is. Belangrijk is natuurlijk om het in eerste instantie gewoon te vragen aan je ex. De goede communicatie is toch het allerbelangrijkste!
Bron: jurofoon.nl
REAGEER OP DEZE BLOG