Wij ontvingen de volgende vraag van Susanne;
Ik ben van plan samen te gaan wonen met mijn vriend. Hij heeft een ex-vrouw en kinderen uit een vorige relatie voor wie hij kinder- en partneralimentatie betaalt. Word ik nu ook alimentatieplichtig als wij gaan samenwonen?
Ons antwoord;
Inhoud blog
De alimentatienormen
Volgens de wet kan je alimentatieplichtig zijn voor ex-partners en voor (stief)kinderen. Een alimentatiebedrag komt in veel gevallen tot stand op basis van de Tremanormen. In de Tremanormen staan ook regels over de positie van de nieuwe partner van de onderhoudsplichtige als zij gaan samenwonen. Veel nieuwe partners denken dat hun inkomen in dat geval bij dat van hun partner opgeteld wordt en dat zij mee moeten betalen aan de alimentatie die hun nieuwe partner betaalt voor zijn ex en de kinderen die hij met haar heeft. Wat zeggen de Tremanormen hier precies over?
Samenwonen en alimentatie
Ga je samenwonen met een nieuwe partner die alimentatieplichtig is voor zijn ex-partner en voor kinderen uit zijn vorige relatie, dan heeft dit geen consequenties voor jou maar wel voor je partner.
Er zijn geen consequenties voor de kinderalimentatie, maar wel voor de partneralimentatie.
Consequenties samenwonen en partneralimentatie
Een hogere partneralimentatie of juist andersom, een lagere partneralimentatie.
De Tremanormen gaan er van uit dat de nieuwe partner, die in zijn of haar eigen levensbehoefte kan voorzien, de helft van de woonlasten betaalt. De alimentatieplichtige ouder heeft hierdoor meer te besteden, waardoor er meer ruimte ontstaat voor partneralimentatie. Meebetalen aan de alimentatie doe je als nieuwe partner dus niet direct, indirect zou je je bijdrage in de woonlasten als een verkapte bijdrage kunnen zien.
Kan je als nieuwe partner niet in je eigen levensbehoefte voorzien, én is er sprake van een duurzaam gezin, dan gelden andere regels – maar alleen voor de partneralimentatie die je vriend betaalt. Bepaalde uitgaven die je vriend voor jou doet mogen dan wel meegenomen worden in de berekening. Ook worden de totale woonlasten in zijn bestedingsruimte meegenomen. Hierdoor kan zijn draagkracht lager worden. Vaak wordt van de alimentatieplichtige verwacht dat hij in zijn keuzes rekening houdt met zijn alimentatieplicht.
Huwelijk/geregistreerd partnerschap en kinderalimentatie
Als nieuwe partner van een alimentatieplichtige ouder kan je alleen onderhoudsplichtig worden naar de kinderen uit de vorige relatie van je partner als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Volgens de wet ben je als nieuwe partner dan namelijk een stiefouder en heb je een zorgplicht. De kinderen dienen dan wel 50% of meer van de tijd in jullie gezin te verblijven.
Samenvattend
Een nieuwe partner hoeft dus nooit direct mee te betalen aan de alimentatie die de huidige partner aan zijn/haar ex-partner betaalt. Gaan jullie samenwonen, dan kan dat wel indirect van invloed zijn op de hoogte van de partneralimentatie doordat in de meeste gevallen jij als de nieuwe partner geacht wordt de helft van de woonlasten te voldoen. Pas bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap word je over en weer onderhoudsplichtig naar in het gezin verblijvende kinderen van de nieuwe partner, omdat je dan als stiefouder een zorgplicht krijgt.
Henk
Alimentatiehaven
februari 2017
REAGEER OP DEZE BLOG