Recent vroeg een van de trouwe lezers of er misschien niet eens een stukje kon komen over de spaarrekeningen voor de kinderen. Wat moet er met deze rekeningen gebeuren bij scheiding? Wie mag er beschikken over de saldi op de rekeningen? En heeft het kind ook een ‘eigen’ recht op de spaarsaldi? Een mooi onderwerp voor een nieuwe blog.
Horen spaarrekeningen tot de huwelijksgoederengemeenschap?
Iedere ouder die met het gezag belast is kan een (spaar)rekening voor zijn of haar kind(eren) openen zonder medewerking van diens (ex-)partner. Regelmatig komt bij een echtscheiding de vraag naar voren of de spaarrekeningen van de kinderen behoren tot de ontbonden huwelijksgoederengemeenschap. En daarmee dus of ook deze spaarsaldi gedeeld moeten worden. Dat hangt af van de feiten en omstandigheden van het geval. Naast de tenaamstelling van de rekening, speelt ook het type spaarrekening rol (is het een speciale kinder- of jongerenrekening?) en is verder het doel van de rekening belangrijk. Is de rekening bijvoorbeeld bedoeld om de toekomstige studiekosten van het kind te betalen, dan is duidelijk dat de ouders niet voor ogen hadden om het geld voor eigen gebruik aan te wenden. In dat geval blijven de spaarrekeningen van de kinderen buiten de verdeling.
Wie beheert de rekeningen?
Vaak ontstaat de spanning tussen ouders over het beheer van de spaarsaldi van de kinderen pas na (echt)scheiding. Want net zo makkelijk als een ouder die belast is met het gezag een spaarrekening voor de kinderen kan openen, kan deze ook de saldi van deze rekening af- of overboeken en de rekeningen laten opheffen. Zonder daarvoor dus afhankelijk te zijn van de medewerking van de andere ouder. Het is daarbij niet nodig dat iemand beschikt over een bankpas, of dat de rekening mede op naam van deze ouder staat. Voldoende is dat deze ouder aan de bank de identiteitsbewijzen van de kinderen toont en een uittreksel uit het gezagsregister.
Kan een ouder bij scheiding zomaar een spaarrekening van een kind leeghalen?
Kan een ouder dan ook zomaar een bankrekening van zijn of haar kind leeghalen? Nou, niet zonder gevolgen. Op grond van de wet heeft elke ouder die het gezag over zijn of haar kind uitoefent, alleen het vruchtgenot over het vermogen van het kind; het spaarsaldo op de rekeningen van de kinderen zelf behoort tot het vermogen van de kinderen en niet tot het vermogen van de ouders. Een ouder mag dat spaarsaldo dus niet zomaar zelf gebruiken.
Goede bewindvoerders
Bovendien rust op ouders de plicht het vermogen van de kinderen als goede bewindvoerders te beheren. Een ouder moet, als er geld wordt opgenomen van deze rekening, dus kunnen uitleggen waarom het in het kader van ‘goed bewindvoerderschap’ nodig was om dit spaarsaldo op te nemen. Als een ouder over het vermogen van het kind wil beschikken, dient deze bovendien toestemming te vragen aan de kantonrechter. Kan een ouder dan bijvoorbeeld niet voldoende uitleggen waarom het opnemen van de saldi juist het belang van het kind dient, dan zal hij/zij geen toestemming krijgen en kan het geld worden teruggevorderd. Is het kind of de jongere nog minderjarig, dan kan het geld worden teruggevorderd door de andere, met het gezag belaste ouder of door bijvoorbeeld een bijzonder curator. Is de jongere inmiddels meerderjarig, dan kan hij/zij in sommige gevallen ook zelf het geld terugvorderen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er in het echtscheidingsconvenant een derdenbeding is overeengekomen of als de jongere toen hij/zij nog minderjarige was ook altijd zelf vrij geld op kon nemen van de rekening, dus zonder tussenkomst van de ouder(s).
Fijne voorziening of zorgenkind?
Zo kan het dus gebeuren dat de spaarrekening voor de kinderen die is bedoeld als een fijne voorziening voor de toekomst, na scheiding toch opeens een zorgenkind is waarover geprocedeerd gaat worden. Ga daarom bij (echt)scheiding ook het gesprek aan over deze rekeningen en leg goed vast met welk doel deze rekeningen zijn geopend, hoe en door wie de rekeningen in de toekomst beheerd zullen worden en of de kinderen ook een eigen recht moeten krijgen op de saldi op deze rekeningen.
ScheerSanders Advocaten
Lees ook de andere blogs van ScheerSanders Advocaten.
Thomas Bollenomas - 24 jan 2018
Dank voor deze uiteenzetting. Nog 1 vraagje: mijn ex is wettelijk vertegenwoordiger over de spaarrekening van mijn zoon welke is geopend nadat we besloten uiteen te gaan (destijds waren we nog niet gescheiden). Heb ik het recht als ouder (heb tenslotte het ouderlijk gezag over mijn zoon) om de mutaties / afschriften van de spaarrekening in te zien? Zo ja, kan ik dit dan bij de bank inzien en moet ik daarvoor enig bescheiden meenemen? Alvast dank voor de reactie.
Fiona - 8 mei 2018
Ik loop er ook tegen aan dat mijn ex mij geen inzage wil geven op de spaarrekening van de kinderen (waarop we destijds de kinderbijslag hebben gestort). Hij heeft beloofd de afschriften te mailen maar dat doet hij niet. Hij heeft alleen een bedrag overgemaakt op een nieuwe spaarrekening voor de kinderen. Mijn vraag is heb ik recht op inzage? Ik hoor het graag.
Nieuwe Stap - 8 mei 2018
Antwoord van Zorgeloosch Scheiden: Helaas is het antwoord wat minder simpel dan de vraag. Het hangt er namelijk vanaf of jullie beiden het gezag hebben en hoe het is afgesproken in het ouderschapsplan. Daarnaast hangt het antwoord ook af van het feit of jullie getrouwd waren of alleen samenwonend.
Jannie - 13 sep 2018
Mijn ex heeft de spaarrekening van onze zoon (16 jaar) opgeheven zonder enig overleg. Waar het gespaarde geld nu is heb ik geen idee van. We hebben gezamenlijk gezag. De spaarrekening is geopend ten tijde van ons huwelijk. Volgens de bank kunnen ze niets voor mij doen omdat ex-man, dus vader, als wettelijk vertegenwoordiger de rekening beheert. Naast deze wettelijke vertegenwoordiging is onze zoon wettelijk vertegenwoordiger maar krijgt geen bankafschriften en inzage omdat hij nog minderjarig is.. Mag de bank mij of mijn zoon dit allemaal weigeren?
Bianca boom - 12 sep 2019
Mijn ex heeft de studiespaarplan van onze dochter uitbetaald gekregen ten tijde van de scheiding niks aan onze dochter en/ of mij gegeven.en de spaarrekening van onze jongste zoon heeft hij nu net opgeheven onze zoon is 16 mijn dochter was toen bijna 18 is er iets wat we kunnen doen om dit geld toch bij de kids te krijgen?
C - 1 jan 2020
Wat als de ex partner een rekening voor kind opent.....daar werkgeld van kind op stort en de andere ouder geen inzage heeft in de rekening. In ouderschap plan staat dat alles in overleg geregeld zou worden maar helaas dus geen overleg. Ex opent rekening, beheert dus werkgeld van kids en ik heb nakijken.... Wat dan....kan bank de andere ouder inzage geven of machtigen op rekening van kind??
Marga janssen - 2 mrt 2020
Dit verhaal klopt volgens de ING bank dan niet. Mijn ex, die GEEN ouderlijk gezag heeft, kon zonder mijn toestemming beheerder worden over het spaargeld van onze dochter. Hij kon ook zonder een verklaring een rekening voor haar openen. Inmiddels zijn de 3100 euro die op de zogenaamde groei rekening stonden verdwenen. Hoe kan dit???
R - 28 mei 2021
Mijn en ex en ik scheiden. Hij wil nu inzicht in de kinderen hun rekening. Dit mag ik weigeren van de bank, omdat ik alleen volmacht ben. Tevens wil hij nu inzicht hebben op de rekening, dit mag ik ook weigeren van de bank. Nu wil hij ivm ouderlijk gezag mede gemachtigd worden. Kan ik dit blijven weigeren? Het is mijn geld wat op hun betaal en spaarrekening komt. Heb alleen volmacht. Ben benieuwd naar uw reactie. Mvg, R.K.
vader x - 2 jun 2021
R.K.: Ik denk dat de bank de vader van jullie kinderen Inzicht behoort te geven in de bankrekening op naam van elk van jullie kinderen. Hij moet dan wel weten bij welke bank hij zijn moet. Daar zit de crux. Hij moet dan wel de banken langs en vragen of jullie kinderen daar een rekening hebben. Het is niet 'jouw geld', maar na storting op de rekening van de kinderen 'hun geld'. Elke gezaghebbende ouder kan over en weer in de gaten houden of niet de andere ouder geld 'inpikt' of 'verkeerd' laat besteden door het kind .. Je kan wel een rekening openen op je eigen naam en in de beschrijving op laten nemen 'spaargeld voor kind A'. Daar kan je voormalige man géén inzicht in krijgen.