Menu

Wat doet scheiden met kinderen

3 reacties
scheiden met kinderen

Mijn kind gaat goed om met de scheiding… Toch?

Een scheiding tussen ouders is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die in het leven van een kind kunnen plaatsvinden. De basis van hun bestaan wordt aangetast, daarentegen worden er ook belangrijke levenslessen meegegeven. Maar worden deze ook begrepen?

Geen ex-partner maar ouder

Hoe zou het zijn als we de scheiding zien als een “uitdaging” om ermee om te leren gaan en te verwerken? Leren omgaan met een nieuwe situatie heeft tijd nodig. Gun jezelf deze tijd! Voor de verwerking is het eveneens van belang om jezelf bewust te zijn van de OUDERROL naar kinderen toe. Een rol waarin geen strijd is over de andere ouder, maar puur vanuit je moeder,- of vadergevoel. Dit is een andere rol dan de EX-PARTNERROL, die mogelijk ook andere gevoelens kan oproepen waar we een kind niet mee moeten belasten. Geef je kind de ruimte om te verwerken, maar blijf alert op plotselinge gedragsveranderingen.

Wat doet scheiden met kinderen

Wist u trouwens dat kinderen ook een rouwproces doorlopen tijdens een scheiding? Vaak denkt men bij rouw aan overlijden. Men kan echter ook in een rouwperiode komen door andere verliezen tijdens het leven bijvoorbeeld een verhuizing of door scheiding. Dit rouwproces is een deel van het leven van kinderen, ouders kunnen dit niet oplossen, maar het is wel van belang om de kinderen daar zo goed mogelijk in te begeleiden.

De verwerking van een scheiding is een proces waar zowel u als ouders, als uw kind doorheen gaat. Tijdens dit proces zult u als ouders merken dat u tijd nodig heeft om alles te verwerken en een plaatsje te geven. Dat is heel herkenbaar voor veel gescheiden ouders. De alledaagse dingen gaan ondertussen door en u probeert ook tijd te vinden om te praten met anderen en uw verhaal te delen. Kinderen kunnen deze keuze vaak niet zelf maken en blijven loyaal aan hun ouders, wat wil zeggen dat ze mogelijk niet altijd hun volledige verdriet/gevoelens zullen laten zien.

Door het goed op gang brengen van de verwerking worden mogelijke problemen voortvloeiend uit de scheiding voorkomen of verminderd. Maar op welke wijze brengen we dit op gang? In welke fase van de verwerking zit uw kind? Op welke signalen moeten we letten?

Signalen verdriet kinderen

Als u uw kind herkent in onderstaande signalen, dan kan het zijn dat uw kind zijn verdriet verbergt.

  • praat niet over de scheiding of over het missen van de andere ouder
  • lijkt het niet erg te vinden als een gemaakte afspraak met een van de ouders wordt vergeten
  • komt ongelooflijk onaangedaan of sterk over
  • overdreven behulpzaam naar ouders toe

U kunt met uw kind in gesprek gaan over het uiten van gevoelens, maar dat is niet voor iedereen even eenvoudig gezien het eigen verdriet. Er zijn ook mogelijkheden om hierbij ondersteund te worden door bijvoorbeeld een zandkastelencoach, waarbij er eveneens ingezet wordt op (het op gang brengen van) de verwerking van de scheiding om en eventuele problemen voortvloeiend uit de scheiding te verminderen of te voorkomen.

Uiteindelijk willen we als ouders allemaal dat de kinderen de scheiding, waar zij niet voor hebben gekozen, goed verwerken. Als ouders scheiden, dan zijn de kinderen hier onlosmakelijk mee verbonden en scheiden dus mee.

Een scheiding is voor niemand fijn, maar ik kan er wel samen met u voor zorgen dat u het samen met uw kind(eren) goed kunt verwerken en met elkaar in contact blijft. Zodat u met recht kunt zeggen: “Mijn kind gaat goed om met de scheiding! In de komende kerstvakantie wordt er een Zandkastelenprogramma aangeboden.

” Het zien van “uitdagingen”, dat is het principe van mijn praktijk SKETCH., voor ondersteuning en begeleiding van kind, ouder en school.

Natasja Pullens

Facebook LinkedIn

REACTIES

Jasmijn Couwenberg - 14 dec 2017

Klopt helemaal. Mijn moeder praatte niet met mij over de scheiding. Ik was zes en mocht van haar ook mijn vader niet meer zien. Nooit werd er meer over hem gepraat. Inmiddels heb ik wel ervaren dat alles wat je als kind noodgedwongen moet opkroppen, er op latere leeftijd alsnog uitkomt. Dat komt hard aan als je alsnog iets moet verwerken van zo lang geleden en wat zo diepgeworteld zit.

    Praktijk SKETCH - 13 jan 2018

    Beste Jasmijn, bedankt voor je reactie. Een scheiding is vaak niet te voorkomen, maar voor een goede verwerking liggen er wel kansen. Dit alles ter voorkoming of vermindering van de gevolgen van een scheiding voor de verdere ontwikkeling van kinderen. Ik vind het vervelend om te lezen dat je zelf helaas anders hebt ervaren. Sterkte met het verwerken. gr. Natasja Pullens (praktijk SKETCH)

Vicky - 24 jan 2018

Ik zou willen dat ouders eerst aan de kinderen dachten en pas daarna aan henzelf. Er wordt te makkelijk uit elkaar gegaan tegenwoordig, en daar krijg je sombere kinderen van. Ik zie het om mij heen en ook hier op de basisschool in Amsterdam Zuid van onze dochter. Hoop dat ik wat kan bijdragen aan de discussie..

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen × = 18




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.