Menu

Wat is Codependentie?

3 reacties
codependentie

Via een bezoekster van nieuwestap.nl werden we gewezen op codependentie. Als ik eerlijk mag zeggen kende ik de term niet en ik ben me er eens in gaan verdiepen omdat ik begreep dat de levens van velen (met name vrouwen) beïnvloed worden door codependentie.

Codependentie komt bij steeds meer mensen voor. Het probleem is groeiende in onze samenleving.

Wat is codependentie?

Vertaald vanuit het engels betekent deze term: medeafhankelijk.

Codependentie is een psychische aandoening waarbij naar voren komt dat je nooit geleerd hebt om je eigenwaarde uit jezelf te halen maar dat je hiervoor afhankelijk bent van de bevestiging van iemand anders.

Codependentie heeft heel veel weg van een verslaving. Men is verslaafd aan de goedkeuring, liefde en bevestiging van anderen, niet aan middelen zoals alcohol of drugs. Je zet ten behoeve van de goedkeuring en liefde van een ander, je eigen gevoelens en behoeftes aan de kant. Hierdoor word je afhankelijk van de reactie van de ander en kun je jezelf verliezen.

Hoe ontstaat codependentie?

Codependentie kan ontstaan wanneer je in je jeugd te weinig liefde, eigenwaarde of bevestiging ontvangt. Bijvoorbeeld wanneer je ouders niet beschikbaar zijn om je emotioneel te steunen in een moeilijke periode. Hierdoor leer je dat je pas een goed gevoel over jezelf kan krijgen, wanneer je de bevestiging of liefde van een ander ontvangt. Je moet dus hard werken om de liefde van een ander te verdienen en te ontvangen. Je zet je gevoelens en de behoeftes aan de kant ten behoeven van de gevoelens en behoeftes van een ander of van de relatie. Hierbij ontstaat de kans dat je jezelf helemaal kwijtraakt. Je past je volledig aan aan de ander en vergeet aan jezelf te denken. Uiteindelijk kun je in een zogenaamde trance terecht komen waarin je, zonder dat je het in de gaten hebt, automatisch kiest voor de gevoelens en behoeftes van de ander.

Symptomen codependentie

De symptomen van codependentie kunnen heel veelzijdig zijn:

Mensen die codependent zijn hebben de neiging anderen op wat voor manier dan ook te sturen en te manipuleren. Maar ook obsessief zorgen of het moeilijk vinden om je grenzen te stellen zijn symptomen.

Je vindt het vaak moeilijk om je gevoelens op een rustige manier te uiten en je hebt daardoor last van paniekaanvallen of driftbuien. Of je wordt juist heel makkelijk gekwetst en hulpeloos.

Codependentie is aangeleerd gedrag en het is dus ook af te leren.

Hiervoor zijn verschillende soorten therapie ontwikkeld. Want wanneer je volwassen bent kan de codependentie erg destructief werken. Je kan jezelf hier dan ook volledig in verliezen. Vooral omdat het een progressieve aandoening is, wordt het met de loop van de jaren intensiever. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals een burn-out of op den duur zelfs ernstige fysieke klachten.

REACTIES

Desiree - 23 jan 2019

hallo, ik zou graag willen weten welke therapiën hier goed bij passen, het liefst gericht op het voelen, minder op het denken. alvast bedankt

    Biebster - 6 feb 2019

    Desiree, dat zou ik ook graag willen weten! Heb al het een en ander gelezen over RET-therapie, wellicht is dit passend is? Zelf heb ik nu haptotherapie, maar twijfel of dit volstaat.

Profielfoto van Eline

Eline Stap - 6 aug 2020

Dag Desiree en Biebster, vaak wordt hiervoor innerlijk-kindwerk toegepast. Door middel van bijvoorbeeld Voice Dialogue ga je in gesprek met het kind in je dat zo gekwetst is geweest, en leer je om jezelf de liefde te geven die je zo nodig hebt. Kijk bijvoorbeeld op de website van Sarah Hofman: https://www.relatieverslaving.com/codependentie-behandeling/ Haar praktijk zit vol, maar op deze pagina vind je therapeuten die dit toepassen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 1 = negen




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.