Menu

Paaswensen een recept voor Broodhaantjes

De paashaas

Pasen is een feest, dat elk jaar op een wisselende datum valt. Het wordt gevierd op de zondag, volgend op de eerst volle maan na het begin van de lente. In de laatste twee weken voor het paasfeest kunnen we samen met onze kinderen ’s avonds naar de hemel kijken om te zien hoe de maansikkel van dag tot dag groeit en zich vult met licht.

Pasen is het feest van de opstanding. Deze opstanding van Christus na zijn kruisdood is eigenlijk pas voor oudere kinderen te begrijpen. Met kleine kinderen kunnen we het paasfeest het beste vieren door hen te laten beleven hoe in de natuur alles opnieuw tot leven komt.

Met ieder feest in de kringloop van het jaar verbindt zich een bepaalde stemming, die sterk beïnvloed wordt door het jaargetijde waarin het feest gevierd wordt. In de tijd waarin we het paasfeest vieren, begint de natuur zich weer te openbaren. Gedurende de wintertijd zijn alle planten onder de aarde in diepe rust verborgen geweest; met Pasen zien we overal in de natuur de aanzet tot nieuw leven. In toenemende mate opent de natuur zich naar de krachten van het licht.

bosanemoonAls we in de vorige nazomer nauwkeurig in de natuur rondgekeken hebben, dan hebben we in vele gevallen de knoppen gezien, die zich aan bomen en struiken begonnen te vormen om dit voorjaar open te gaan. Sommige zijn zelfs al opengebarsten. Nu zien we het klein hoefblad, de bosanemoontjes, het speenkruid en andere voorjaarsboden uit de aarde tevoorschijn komen. Het plezier in het zoeken en vinden van ontkiemende planten en bloemen in de natuur hoort net zogoed bij het paasfeest als het zoeken naar paaseieren. De eieren en de paashaas die ze komt brengen, gelden als symbolen voor Pasen. Zij kunnen als beelden dienen voor een geestelijke achtergrond.

Het ei gold in vroegere culturen als iets heiligs. In de scheppingsverhalen zoals die bij veel volkeren zijn overgeleverd, wordt het ei gezien als symbool voor het ontkiemende leven. Eieren werden vaak op plaatsen begraven, waarvoor men zegen, vruchtbaarheid of genezing wilde vragen.

De paasbode die de kinderen de paaseieren brengt, is de haas. Waarom nu juist de haas? Op basis van zijn bijzondere eigenschappen, wordt er wel eens een relatie gelegd tussen de idealen van het christendom en die van de haas. De haas kunnen we in dit licht zien als symbool van een vreedzaam wezen, dat oog heeft voor de nood van een ander en zonder zelfzucht alles doet om de ander te redden.

Leuk om samen met kinderen te maken: Broodhaantjes

* 1 pak Koopmans Mix voor Witbrood

* 2,75 dl (275 ml) handwarm water

* 20 gram boter of margarine ( op kamertemperatuur)

Oventemperatuur 200 á 220°

Doe de mix en de boter in een beslagkom en voeg het water toe.

Kneed het geheel in circa 4 minuten met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg.

Laat het deeg in de kom, afgedekt met plastic, 10 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

Maak een lange rol van het gerezen deeg en verdeel het in 8 stukjes van circa 18 cm lengte.

broodhaantjesLeg ze in een gebogen vorm, het staartstuk iets lager dan het kopstuk, op een bakplaat met voldoende onderlinge afstand voor het rijzen. Knip met een puntig schaartje twee keer in voor de snavel en trek dit stukje deeg naar buiten. Strijk de littekens glad met je vingers. Knip ook de kam (1 cm diep) en de staart (krap 2 cm diep) in.

Markeer de vleugels door twee knipjes met de schaar. Doe er verder niets aan, tijdens het rijzen spreiden de veren zich vanzelf. Maak met een puntig mesje een opening op de plaats van het oog en stop er een krentje of een klein rozijntje in.

Leg een theedoek over de broodhaantjes en laat het deeg 45 minuten narijzen.

Bestrijk de broodhaantjes met water.

Verwarm 15 minuten voor het bakken de oven voor.

Bak de broodhaantjes onder in de oven in circa 25 minuten gaar en bruin.

Zet het eventueel uit het deeg gerezen oogje weer op zijn plaats.

FIJNE PAASDAGEN!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 3




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.