Menu

Ex wil gaan zeilen met jonge kinderen, kan dat zomaar?

1 reactie
ex wil gaan zeilen met jonge kinderen

In onze gratis vragenrubriek kwam de volgende vraag van een ongeruste moeder binnen:

Mijn ex wil gaan zeezeilen met onze 2 jonge kinderen die niet kunnen zwemmen, kan dat zonder mijn toestemming?

Ik heb een vraag over vakantie. Ik ben de primaire zorgouder. Mijn (ex)man wil met de kinderen op vakantie. Hij wil met de kinderen gaan zeilen. Hij is vorig jaar voor het eerst gaan zeilen.

De kids zijn heel jong en kunnen beide nog niet zwemmen. Ze krijgen wel een vest om, maar zeezeilen alleen met 2 kleine kinderen vind ik zelf onverstandig (om het maar zacht uit te drukken).

Heb ik daar enige inspraak op? Is daar wetgeving over?

Wij zitten nog in voorlopige voorzieningen en hebben geen ouderschapsplan.

Het antwoord van de advocaat

Indien meneer de kinderen wil meenemen op zeilreis en u daarmee niet kan instemmen, dan betreft dit een geschil over het gezamenlijk ouderlijk gezag. U kunt zo’n geschil voorleggen aan de rechter. Aangezien u nog in een voorlopige voorzieningenprocedure bent verwikkeld, kunt u dit onderwerp (als onderdeel van de voorlopige zorgregeling) ook meenemen. Als dat niet (meer) kan, is een losse kort gedingprocedure ook een mogelijkheid. U kunt dan vorderen dat meneer wordt verboden om de kinderen mee te nemen op zeereis op laste van een dwangsom als hij dat verbod overtreedt.

Indien u de paspoorten heeft van de kinderen en hij op een buitenlandse zeilreis zou willen gaan, kunt u dat praktisch beletten door de paspoorten niet af te geven. Meneer zal u dan (in kort geding) dagvaarden tot afgifte van de paspoorten. De rechter maakt dan een belangenafweging en zal uw zorgen dan ook inhoudelijk beoordelen.

Aangezien u zoals gezegd nog in een voorlopige voorzieningenprocedure zit, is het proceseconomisch het meest voor de hand liggend om het daarin in mee te nemen, indien dat in de stand waarin de procedure zich bevindt (nog) mogelijk is. Uw advocaat zal u daarin kunnen adviseren.

De Boorder Schoots

REACTIES

Xz - 12 mei 2018

Ex is de vader. Ex heeft gezag of niet het gezag. Zover het juridische stuk. Er zijn 2 ouders. 2 ouders die leuke dingen voor de kinderen willen. 2 ouders die hun kinderen graag bij zich hebben. Naar ik aanneem ook 2 ouders die voor rede vatbaar zijn en in staat zijn om al dan niet met hulp tot afspraken te komen. De gevolgen van een scheiding zijn dat er 2 systemen ontstaan. 2 mensen die andere beslissingen nemen en waar waarschijnlijk ook andere regels zullen gaan gelden. mensen met eigen invullingen van vakanties die niet per se meer naar elkaar zullen luisteren en waar men niet perse meer invloed op kan uitoefenen. Mijn vraag zou dan ook zijn : Vader wil kinderen mee op vakantie. Het lijkt hem leuk met hen te gaan zeezeilen. Moeder ziet dat niet zitten. Zij heeft kennelijk angsten daarvoor. Wat zijn precies deze angsten ? Welke waarborgen kan de vader daarvoor geven ? Kan hij deze angsten wegnemen ? Indien dat niet kan is hij dan bereid te komen tot een compromis ? Kan zeilen op de Friese meren wel ? Of is het logischer dat de kinderen eerst een spoedcursus zwemmen krijgen ? Wie gaat dat geven ? Wie gaat dat betalen ? Wat kost dat ? Wanneer kan dat ? Of hebben de kinderen een droogpak aan al die tijd ? Daarin blijf je nl warm en blijf je mee drijven ? Kortom het gaat om vertrouwen over en weer en tevens om overleg en samenwerking. Ik ben er van overtuigd als de overeenkomsten worden gezocht dat een rechtszaak vermeden kan worden. Maar wanneer mag hij de kinderen mee nemen op vakantie ? Waar naar toe ? Voor hoe lang ? En mag dat ook zonder voorwaarden ervan uitgaande dat hij ook het beste voor de kinderen wil en het niet slechts de angst vd moeder is die hier regeert En voor de duidelijkheid : Mijn mening : Hele jonge kinderen en de zee Ik ben jarenlang zeilinstructeur geweest in Friesland maar ook op ijsselmeer en op Texel ...nam nooit kleine kinderen mee zelfs niet als ze zwemmen konden. (Misschien de reacties eens laten lezen zou kunnen helpen maar vooral in overleg treden ipv procedures voeren (sorry voor de advocaat)

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − = vijf




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.