Menu

Conscious uncoupling. Wat is dat precies?

2 reacties
kindercoach bij scheiding

Gwyneth Paltrow en Chris Martin deden niet aan scheiden maar aan conscious uncoupling. Wat is dit eigenlijk?

Het is inmiddels zo’n 4 jaar geleden dat actrice Gwyneth Paltrow en Coldplay zanger Chris Martin hun echtscheiding publiekelijk bekend maakten. Who cares?, vraag je je misschien af. Nou ik. Want met hun aankondiging destijds zette dit koppel in één klap de term counscious uncouplingop de kaart. Laatst zag ik deze term ineens weer en eigenlijk weet ik nog steeds niet wat het precies is. De afgelopen week ben ik allerlei online blogs en andere artikelen ingedoken. Zie hier de resultaten van mijn kleine onderzoek naar het fenomeen conscious uncoupling.

Conscious uncoupling bij scheiding

De Amerikaanse psychotherapeute en grondlegger van conscious uncoupling Katherine Woodward Thomas beschreef deze manier van scheiden in 2015 in The Telegraph als “een scheiding waarbij welwillendheid, vrijgevigheid en respect voorop staan, waarbij partners hun uiterste best doen om zichzelf, elkaar en de kinderen zo min mogelijk schade toe te brengen, en waarbij zij nieuwe afspraken met elkaar maken die eenieder goed zullen doen in het leven” [vrij vertaald uit het krantenartikel].

Kort gezegd gaat conscious uncoupling over een scheiding waarbij partners proberen hun onbewuste, primitieve gevoelens de baas te blijven of te overwinnen, oftewel de menselijke oergevoelens van angst en boosheid die ervoor kunnen zorgen dat we de ander die ons pijn heeft gedaan willen benadelen, bestraffen of op een andere manier schade toe willen brengen.

Dus eigenlijk gaat het erom dat je niet in de valkuil van je onbewuste stapt? Makkelijker gezegd dan gedaan, lijkt mij. Want is een vreedzame scheiding niet de intentie van (bijna) ieder stel dat uit elkaar gaat, zeker als zij samen kinderen hebben? Dat conscious uncoupling niet een eenvoudig trucje is blijkt wel uit de documentatie erover. Het is een intensieve therapievorm die vijf globale stappen kent.

De vijf stappen van conscious uncoupling

  1. Emotionele vrijheid vinden

Er is iets kapot gegaan en het is meer dan alleen je hart. Misschien je algemene gevoel van veiligheid, of de betekenisgeving van je leven of je geloof in het leven en in de liefde. In de eerste stap ga je jouw complexe, pijnlijke gevoelens over de scheiding onder de loep nemen, zoals woede, haat, angst of wanhoop. Welke gevoelens ervaar je? Misschien kwam de scheiding uit de lucht vallen en voel je je verward over wat er is gebeurd en waarom. In deze stap ga je je gevoelens benoemen en de kracht ervan omzetten (of: de-escaleren) van destructieve energie, die zorgt voor schadelijk gedrag voor jezelf en voor anderen, naar constructieve energie die juist kan zorgen voor positieve veranderingen.

  1. Je eigen kracht en je eigen leven terugpakken

In deze stap leer je je focus te verplaatsen van je ex-partner naar jezelf. Welke rol heb je zelf gespeeld bij wat er nu gaande is tussen jullie? Je leert te stoppen met ‘slachtofferen’. Door je vast te houden aan de slachtofferrol (“het overkomt mij allemaal, kijk wat mij is aangedaan”) houd je de wond van de scheiding open; er is geen ruimte voor échte heling of groei, laat staan bloei. In deze stap leer je hoe je weer op jezelf kunt vertrouwen, en hoe je kunt stoppen met niet-helpend gedrag zoals te vaak mensen pleasen, over je grenzen gaan of jezelf tekort doen. [herkenbaar, niet?]

  1. Patronen doorbreken en je hart helen

Welke overtuigingen en gedragspatronen had jij in je relatie en waar kwamen ze vandaan? Misschien vanuit wat je vroeger gezien hebt in de dynamiek tussen je eigen ouders of vanuit een geleden trauma in je verleden. Welke overtuigingen steken in jouw relatie(s) steeds weer de kop op en op welke manier zijn ze belemmerend voor je? In deze stap ga je aan de slag met je hardnekkige overtuigingen en leer je dat het verleden niet bepalend is voor al jouw mogelijkheden in de toekomst.

  1. Alchemist van de liefde worden

Nu ga je afspraken met jezelf maken die zorgen voor een positieve toekomst voor jezelf en voor anderen, hoe moeilijk of pijnlijk de dingen ook zijn geweest. Zet duidelijke grenzen voor jezelf en richt je aandacht op je eigen ‘nieuwe’ leven. Vrijgevig zijn en andere kleine gebaren (ook naar je ex-partner toe) zorgen voor meer positiviteit en warmte – wat tevens voelbaar is voor de kinderen en andere naasten om jullie heen.

  1. Je eigen nog-lang-en-gelukkig creëren

In deze laatste stap neem je meer algemene beslissingen die gaan bijdragen aan het gezond inrichten van jouw ‘nieuwe’ leven. Je hoeft niet per se een betere versie van je leven vóór de scheiding te creëren, maar ga gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden aan jouw horizon; nieuwe vrienden, hobby’s, sporten, etc.

Door: Karlijn Pieterse, psycholoog en kindercoach na scheiding bij iep coaching in Voorschoten

REACTIES

Lisa Verdun - 31 jan 2024

Beste Karlijn, Wat een interessante blog en ik ben gegrepen door deze methode en zou graag in contact willen komen met jou. Ik ben zelf GZ-psycholoog en werk met jonge gezinnen.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 1 feb 2024

    Hi Lisa, Ik heb contact gezocht met Karlijn. Ik kom bij je terug wanneer ik wat van haar hoor.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen + 2 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.