Menu

Een nieuwe start maken

nieuwe start na de scheiding

Of je wilt of niet, je scheiding luidt een nieuw begin, een nieuwe start in. De scheiding is niet alleen een breuk met je partner, maar ook het einde van je leven zoals je het misschien al jaren gewend was. Je moet dus een nieuw begin maken en dat kan heel lastig zijn. Er kunnen hindernissen zijn die je belemmeren om die nieuwe start te maken. Uit eigen ervaring weet ik dat sommigen bijna onneembaar lijken.

Hier de meest voorkomende obstakels en hoe je ze neemt:

Vasthouden aan het ‘oude’.

Een nieuwe start maken houdt in, dat je datgene dat er daarvoor was, los moet laten. Een hindernis om een goeie, nieuwe start te maken kan zijn dat je vast houdt aan wat/wie er was en zoals het was.

*Loslaten, afscheid nemen betekent rouwen: de emoties die dat oproept doorvoelen. Kwaadheid, verdriet, angst en misschien wel blijdschap, opluchting of trots. Geef ze aandacht en tijd als ze zich aandienen. Negeren, wegstoppen of ontkennen lijken in eerste instantie een goede oplossing, maar zijn dat op de lange termijn niet.

Hier zijn tips om met je emoties om te gaan.

Als je je emotioneel losgemaakt hebt van het verleden, kan je met een frisse blik en moed aan een nieuwe fase in je leven beginnen.

Niet weten wat je wilt of wat je doel is.

Misschien valt het je zwaar om te bedenken wat je wilt met je ‘nieuwe’ leven. Weet je niet goed wat je wilt of hoe je het wilt. Als je lang samen bent geweest, kan je het ook rauw op je dak vallen om nu alles alleen te mogen bedenken en te beslissen. Misschien ben je lang gewend geweest om je aan te passen aan de wensen van je ex-partner en weet je niet meer zo goed wat je zelf belangrijk, mooi of prettig vindt.

*Schrijf eens op wat jouw dromen, wensen en verlangens zijn en waren. Neem er de tijd voor en probeer zo onbevangen mogelijk een lijstje te maken. Maak je nog geen zorgen over hoe je het voor elkaar kunt krijgen. Geef jezelf de ruimte om grenzeloos te fantaseren, dromen en verlangen. Daar mag je best een paar dagen mee bezig zijn. Als je alles op papier hebt staan, stel je je eigen top 3 samen. Aan welk doel wil je het eerst werken, wat wil je het eerst bereiken? Waar wordt je het meest enthousiast van? Met een doel voor ogen waar je echt enthousiast over bent is het makkelijker een nieuwe start te maken.

Twijfelen aan jezelf. Denken dat je het niet kan, dat je niet goed genoeg bent.

Als er iets is wat een mens tegen houdt van een nieuwe start te maken of een doel te bereiken is het wel het twijfelen aan zichzelf. Door te twijfelen aan jezelf, te denken dat je niet goed genoeg bent, haal je de bodem onder jezelf vandaan.

*Zet op een rijtje wat je al bereikt en behaald hebt in je leven. Denk daarbij aan allerlei gebieden, zoals persoonlijk, sociaal, qua opleidingen, in je beroep, hobby etcetc. Laat ook een ander meedenken, die noemt waarschijnlijk successen die jezelf over het hoofd ziet. Was het evident dat je dit zou bereiken/behalen toen je er aan begon? Waarschijnlijk niet, maar je hebt het wel voor elkaar gekregen! Overzie wat je allemaal bereikt en behaald hebt in je leven. Dat heb je allemaal in je mars!

Bedenk ook dat je niet alles hoeft te weten of te kunnen om te beginnen, onderweg naar je doel leer je van alles. Ook van je fouten leer je. Vallen en opstaan is helemaal oké, dat hoort erbij.

Door de scheiding kan je zelfvertrouwen een aardige deuk hebben gekregen. Een inventarisatie maken van je successen maakt je duidelijk dat je wel capabel bent en dat geeft je het vertrouwen om te beginnen aan het vorm geven van je nieuwe leven.

Ik wens je veel plezier en succes bij het maken van jouw nieuwe start!

Met vriendelijke groet,

Yolanda de Boer

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 × = tweeenveertig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.