Menu

Wat is bemiddeling bij echtscheiding?

wat is bemiddeling bij echtscheiding

De keuze te gaan scheiden kan van jullie beide komen, maar komt lang niet altijd van twee kanten. Als een van jullie het besluit neemt te willen scheiden en je partner is het daar niet mee eens, is dat geen fijne situatie. Hoe voorkom je dan dat jullie op een vervelende manier de echtscheiding moeten regelen en in een vechtscheiding belanden? Om de scheiding goed te laten verlopen, moet je samenwerken. Niet altijd even leuk, maar dat is wel het beste, wil je de scheiding goed en enigszins in harmonie rond krijgen. 

Hoe om te gaan met conflicten

Oké, een vechtscheiding willen jullie geen van beiden, maar er zijn een paar onderwerpen samen niet uit komen en wat discussie over hebben. Wil je toch samen tot goede, werkbare oplossingen komen, dan is een scheidingsbemiddelaar wellicht een goed optie. Dit is een professional bij wie je samen op zoek gaat naar de beste oplossingen voor de onderwerpen waar je niet direct samen een oplossing voor kunt vinden. 

Bemiddeling bij echtscheiding

Een scheidingsbemiddelaar is een professional die jullie begeleidt bij het echtscheidingsproces. Bij de bemiddelaar doorloop je het gehele scheidingsproces, waarbij de onderwerpen van discussie centraal zullen staan, omdat je daar immers samen niet uit komt. Een belangrijk uitgangspunt voor scheidingsbemiddeling is dat jullie beiden oplossingen willen vinden voor de problemen die er zijn en dat deze oplossingen werkbaar zijn voor jullie allebei. Je moet trouwens echtscheidingsbemiddeling niet verwarren met mediation.

Bemiddeling bij echtscheiding

Het verschil tussen een bemiddelaar en een mediator is dat een bemiddelaar zich richt op zowel het proces als de inhoud. Een mediator richt zich enkel op het proces. Een scheidingsbemiddelaar altijd onpartijdig, net als een mediator. Hij of zij zal zich verdiepen in de onderwerpen van discussie. Op die manier kan hij of zij zich ook inhoudelijk inmengen in de problemen om zo goede tips en adviezen te geven voor mogelijke oplossingen.

Tijdens de gezamenlijke bijeenkomsten zorgt de bemiddelaar ervoor dat jullie naar elkaar luisteren en open staan voor wat de ander te vertellen heeft.  Jullie moeten eerst zelf met mogelijke oplossingen komen. De scheidingsbemiddelaar zal bijspringen als dat nodig is. Zodra jullie tot goede oplossingen zijn gekomen waar jullie het beiden mee eens zijn, worden alle afspraken rondom jullie scheiding vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Dit convenant zal de scheidingsbemiddelaar samen met het verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Zodra de rechter de scheiding heeft uitgesproken en deze is ingeschreven in het register van de burgerlijke stand, zijn jullie officieel gescheiden.

Voorwaarden bemiddeling echtscheiding

Bemiddeling bij echtscheiding is alleen geschikt als jullie bereid zijn naar elkaar te luisteren en bereidwillig zijn tot geschikte oplossingen te komen die werkbaar zijn voor beiden. Tijdens de sessies moet je altijd open en eerlijk zijn, anders kom je niet tot goede afspraken. 

Voordelen en nadelen bemiddeling echtscheiding

We kunnen een aantal grote voordelen opnoemen als je gaat scheiden met een scheidingsbemiddelaar:

  • Maatwerk: helemaal toegespitst op jullie persoonlijke situatie. Jullie lossen samen de conflicten op, maken de afspraken en leggen alles vast. Alle afspraken zijn gericht op jullie situatie en wat het beste bij jullie past;
  • Neutraal en onpartijdig: een bemiddelaar is altijd onpartijdig en stelt zich neutraal op 
  • Focus op zowel inhoud en proces: de scheidingsbemiddelaar bewaakt het proces en kan inhoudelijk tips en adviezen geven;
  • Samenwerken: jullie doorlopen samen het hele scheidingsproces onder begeleiding van de bemiddelaar. Samen werken jullie aan geschikte oplossingen om de scheiding goed te regelen;
  • Relatie centraal: jullie relatie wordt centraal gesteld. Zeker wanneer er jonge kinderen in het gezin zijn, is het belangrijk dat jullie na de scheiding nog goed met elkaar overweg kunnen.

Er zijn ook nadelen te benoemen aan scheiden met een bemiddelaar:

  • Je moet altijd open en eerlijk zijn naar elkaar, iets wat je wellicht niet altijd wilt tijdens een scheiding;
  • Emoties moet je niet de vrije loop laten, dat vertroebelt je reële beeld van de situatie; 
  • Jullie moeten samen het werk doen, je krijgt geen oplossingen aangereikt van de bemiddelaar;
  • Je moet in staat zijn tegemoet te komen aan de wensen en behoeften van de ander, oftewel hier en daar water bij de wijn om goede oplossingen te krijgen.

Via Judex is het mogelijk snel en gemakkelijk online te scheiden. Omdat iedere scheiding anders is, kan je bij Judex kiezen uit een online scheidingspakket dat het beste past bij jullie persoonlijke situatie. In principe regelen jullie alles samen zelf. Je maakt samen alle benodigde afspraken. Wanneer er conflicten zijn die je niet samen kunt oplossen, kan je gebruikmaken van bemiddeling. De bemiddelaar zal jullie begeleiden bij bepaalde onderwerpen waar het niet meteen lukt samen afspraken te maken. Bij de online scheiding worden jullie geholpen door een juridisch specialist bij het opstellen van de documenten, hij of zij beoordeelt alles en controleert het dossier nauwkeurig voor het verzoek tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechtbank. Hierna hoeven jullie niets meer te doen. Jullie hoeven zelf niet naar de rechtbank. Zodra de rechter de scheiding heeft uitgesproken, zorgt de juridisch expert er ook voor dat de inschrijving bij de burgerlijke stand geregeld wordt. Daarna ben je officieel gescheiden. Je krijgt hiervan vanzelf bericht. 



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 6 = een




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.