Menu

Help! Hoe werkt een echtscheiding?

hoe werkt een echtscheiding

Een handig stappenplan helpt je er doorheen

Oké, de beslissing is genomen dat jullie gaan scheiden. En dan? Waar begin je? Bij een scheiding komt veel kijken. Het is een ingewikkeld proces waarin een heleboel geregeld moet worden. Een handige leidraad die je gedurende proces helpt, komt nu wel heel erg van pas.

Stap voor stap je scheiding regelen

Een scheiding maak je niet dagelijks mee. Een leidraad in de vorm van een handig stappenplan geeft het gehele scheidingsproces overzichtelijk weer en op deze manier weet je precies wat je stap voor stap moet doen. Bij iedere stap wordt op een duidelijke manier uitgelegd wat er staat te gebeuren en wat je moet gaan regelen. 

Handig 7 Stappenplan

In een handig 7 stappenplan loop je het hele scheidingsproces door. Als je het stappenplan volgt, weet je zeker dat je niets belangrijks over het hoofd ziet.

Stap 1: Het besluit om te gaan scheiden

Nadat de beslissing is genomen dat je gaat scheiden, is het verstandig even wat afstand van elkaar te nemen. Het moet even doordringen tot jullie beiden en het is slim als je apart van elkaar nadenkt over hoe je je leven voor je ziet na de scheiding. Is de scheiding een eenzijdig besluit? De impact zal dan alleen maar groter zijn, dus gun elkaar wat ruimte.

Stap 2: Kies de juiste hulp

Er zijn een aantal mogelijkheden waar je uit kunt kiezen voor het regelen van de scheiding. Alleen een juridisch expert is gemachtigd een verzoekschrift tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Je kunt ervoor kiezen samen een advocaat in de arm te nemen. Wanneer je niet met elkaar kunt communiceren en niet tot afspraken kunt komen, kan je beiden een eigen advocaat nemen. Het gevaar bestaat wel dat je nu tegenover elkaar komt te staan in de rechtbank en de scheiding een langdurig (en kostbaar!) proces wordt.

Jullie kunnen er ook voor kiezen om samen een mediator in te schakelen. Deze faciliteert gesprekken waarin je samen op zoek gaat naar de oplossing voor zaken waar je niet uit komt. De mediator begeleidt jullie in het proces en wordt er uitgegaan van het zelf oplossend vermogen van beide partijen. Kan je nog goed met elkaar overleggen en afspraken maken? Dan is een online scheiding wellicht een optie. Samen maak je alle afspraken en legt deze vast. Een juridisch expert checkt alles en  regelt de afhandeling van de scheiding bij de rechtbank. Dit is de snelste en goedkoopste manier van scheiden in Nederland.

Hoe werkt een echtscheiding

Stap 3: De financiën

De financiën is een belangrijk onderdeel van de scheiding. Je moet hier samen goede afspraken over te maken. Hierbij moet je denken aan de verdeling van het vermogen, eventuele schulden, de verdeling van de pensioenen, verzekeringen en de woning (en eventuele hypotheek die daar op zit). Wat gaat er gebeuren met de woning? Blijft één van jullie er wonen en moet de ander uitgekocht worden? Moet er partner- of kinderalimentatie worden betaald? Alle afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Stap 4: Stel een ouderschapsplan op

Als je samen minderjarige kinderen hebt, is een ouderschapsplan verplicht bij het indienen van het echtscheidingsconvenant. Hierin staat hoe jullie samen de opvoeding en verzorging van de kinderen willen na de scheiding. Bijvoorbeeld hoe de omgang wordt geregeld, de afspraken over alimentatie, vakanties, feestdagen, maar ook hoe je met elkaar communiceert als het over de kinderen gaat.

Stap 5: Vraag de echtscheiding aan

De juridisch expert kan een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Bij dit verzoek wordt het echtscheidingsconvenant en (eventueel) ouderschapsplan toegevoegd. Een eenzijdig verzoek bestaat ook. De partner wordt vervolgens geïnformeerd door de rechtbank.

Stap 6: Beslissing van de rechter

De rechter neemt het verzoek tot echtscheiding in behandeling. Wanneer het een gemeenschappelijk verzoek is, neemt de rechter het echtscheidingsconvenant en (eventueel) ouderschapsplan op in de echtscheidingsbeschikking. Bij een eenzijdig verzoek zal de rechter eerst nog beide partijen aan het woord laten en aanhoren voordat hij of zij een beslissing neemt en de scheiding uitspreekt.

Stap 7: Definitief maken van de scheiding

Na de uitspraak van de rechter, wordt deze opgenomen in het register van de burgerlijke stand. Dit kan vanaf het moment dat de termijn voor het in beroep gaan is verstreken (6 maanden na uitspraak van de rechter). De juridisch expert regelt dat de beschikking wordt ingeschreven. Daarna bent je officieel gescheiden.

Via Judex is het mogelijk snel en gemakkelijk online te scheiden. Omdat iedere scheiding anders is, kan je bij Judex kiezen uit een online scheidingspakket dat het beste past bij jullie persoonlijke situatie. In principe regelen jullie alles samen zelf. Je maakt samen alle benodigde afspraken. Omdat een scheiding een complex en chaotisch traject is, biedt Judex een handig stappenplan en checklist die jullie helpen tijdens het echtscheidingstraject, zodat je zeker weet dat je niets vergeet of over het hoofd ziet. De checklist is een handige afvinklijst die je ervan verzekerd dat er echt niets kan worden overgeslagen of vergeten. Wel zo handig om te gebruiken tijdens het doorlopen van het stappenplan!REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 2 = twee
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.