Inhoud blog
Wanneer kan ik mijn geregistreerd partnerschap ontbinden?
Een huwelijk en een geregistreerd partnerschap lijken veel op elkaar qua samenlevingsvorm. Bij de totstandkoming van een huwelijk is het geven van het ja-woord aan elkaar verplicht, bij een geregistreerd partnerschap is dat niet zo. Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap kan heel gemakkelijk en snel. Het gaat alleen maar gemakkelijker en sneller wanneer jullie nog op een goede manier met elkaar kunnen praten. Want net als bij een echtscheiding, moeten bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap ook afspraken gemaakt worden.
Ontbinden geregistreerd partnerschap
Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap kan op een aantal manieren. Het is zelfs mogelijk zonder tussenkomst van een rechter. In sommige gevallen is het wel noodzakelijk het geregistreerd partnerschap via de rechter te laten ontbinden. Tegenwoordig kan je het ook helemaal zelf online regelen. We leggen je graag de verschillende mogelijkheden van het ontbinden van een geregistreerd partnerschap uit.
Het geregistreerd partnerschap ontbinden zonder rechter
Hiervoor heb je een juridisch specialist nodig, bijvoorbeeld een advocaat of notaris, bij wie je samen een overeenkomst opstelt waarin staat dat je het geregistreerd partnerschap wilt ontbinden. Verder worden in deze overeenkomst afspraken opgenomen over zaken als alimentatie, pensioenen, verzekeringen, wat jullie doen met het huis, de verdeling van de spullen en alle andere bezittingen én schulden. Wanneer je samen minderjarige kinderen hebt, gaat ontbinding alleen via de rechter.
Het geregistreerd partnerschap ontbinden via de rechter
Deze procedure van het ontbinden van een geregistreerd partnerschap is eigenlijk dezelfde procedure als die van een echtscheiding. Als jullie minderjarige kinderen hebben, ben je verplicht de ontbinding te laten verlopen via de rechtbank. Jullie moeten namelijk ook een ouderschapsplan opstellen waarin vastgelegd is hoe jullie omgaan met de opvoeding en verzorging van de kinderen na de scheiding. Dit ouderschapsplan moet door de rechter bekeken en bekrachtigd worden. Het ouderschapsplan stuur je (althans, dat doe je niet zelf maar je juridisch specialist) mee met het verzoekschrift tot ontbinding van het geregistreerd partnerschap. Je kunt het verzoekschrift samen indienen of alleen. In dat geval is er sprake van een eenzijdig verzoek en zorgt je juridisch specialist ervoor dat je aanstaande ex-partner een kopie van het verzoekschrift ontvangt. Dit doet de juridisch specialist binnen 2 weken na het indienen bij de rechtbank.
Het geregistreerd partnerschap online ontbinden
Gaan jullie zonder knallende ruzie uit elkaar en is het nog mogelijk goed met elkaar te praten? Dan kan je het ontbinden van jullie geregistreerd partnerschap zelf helemaal regelen, online. Dit is niet alleen een hele snelle en eenvoudige manier, maar bespaart jullie ook nog eens veel geld. Door een paar simpele stappen te doorlopen, regel je het ontbinden helemaal zelf digitaal. Je kiest een scheidingspakket die bij jullie situatie past. Heb je bijvoorbeeld minderjarige kinderen? Kies dan een pakket waar ook een ouderschapsplan bij in zit. Na de keuze voor een pakket, ontvang je de benodigde documenten, vult deze in en stuur ze terug. Daarna wordt de rest voor jullie geregeld, zo simpel is het.
Laatste stap: Inschrijving gemeente
En dan volgt de laatste stap. De ontbindingsovereenkomst wordt ingeschreven in het register van de burgerlijke stand van jullie gemeente. Dit moet binnen 3 maanden gebeuren. Je hoeft er zelf niet voor te zorgen dat het bij de gemeente komt, daar zorgt de juridisch specialist voor. Zodra de overeenkomst is ingeschreven in de registers is het geregistreerd partnerschap officieel beëindigd. Jullie ontvangen zelf ook een exemplaar van de ontbindingsovereenkomst via de (gezamenlijke) advocaat, notaris of juridisch specialist.
Net als een scheiding bij een huwelijk, is het ontbinden van een geregistreerd partnerschap niet iets wat je iedere dag doet. Via Judex is het mogelijk snel en gemakkelijk online je geregistreerd partnerschap te ontbinden. Omdat iedere situaties anders is, kan je bij Judex kiezen uit een online scheidingspakket dat het beste past bij jullie persoonlijke situatie. In principe regelen jullie alles samen zelf. Je maakt samen alle benodigde afspraken. Je wordt geholpen door een juridisch specialist bij het opstellen van de documenten, hij of zij beoordeelt alles en controleert het dossier nauwkeurig voor het definitief ontbonden kan worden. Hierna hoeven jullie niets meer te doen. Alles wordt geregeld, ook de inschrijving bij de burgerlijke stand.
REAGEER OP DEZE BLOG