Menu

Hypotheek bij scheiding – Huis verkopen

hypotheek bij scheiding, huis verkopen

Hypotheek bij scheiding – Huis verkopen

Wanneer jullie bij je scheiding besluiten dat het huis verkocht gaat worden, moet je een aantal zaken regelen en goed weten wat de financiële consequenties zijn. Die consequenties hangen voor het belangrijkste deel af van de prijs waarvoor het huis verkocht gaat worden. Bovendien hebben jullie beiden baat bij een snelle verkoop, want dan kan je ook allebei door met je leven. 

Huis verkopen met overwaarde of onderwaarde

De prijs waarvoor het huis verkocht wordt bepaald over er overwaarde is of onderwaarde. Bij overwaarde zijn de opbrengsten hoger dan de hypotheekschuld en bij onderwaarde is de verkoopprijs van de woning lager dan de hypotheekschuld. Schakel een deskundige tussenpersoon in de vorm van een makelaar die voor jullie het huis kan gaan verkopen. Helemaal handig is een makelaar die al wat ervaring heeft met scheidingskwesties. Des te meer zal hij of zij de urgentie van jullie situatie begrijpen. De makelaar zal beginnen met een waardebepaling. Op basis daarvan kan je al snel een beetje aanvoelen of er sprake zal zijn van overwaarde of onderwaarde. Uiteraard is de situatie op de huizenmarkt ook een belangrijke factor of het voor jullie gunstig of minder goed zal kunnen uitvallen. 

Overwaarde

Bij overwaarde is er dus sprake van winst. Deze moet je samen verdelen. De verdeling van de winst hangt af van de afspraken die jullie samen hebben. Meestal is de verdeling 50-50, dus door de helft. Maar het kan ook zijn dat jullie andere afspraken hierover hebben gemaakt in het verleden. Houd er rekening mee dat je beiden zelf fiscaal verantwoordelijk bent voor het deel dat je krijgt.

Onderwaarde

Het is ook mogelijk dat het huis verkocht wordt voor een prijs, lager dan de hypotheek schuld. In dat geval is er dus sprake van onderwaarde. Jullie komen te zitten met een restschuld. Wanneer jullie een hypotheek hebben met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan wordt de restschuld in sommige gevallen overgenomen door de NHG. Bekijk dus even goed je voorwaarden. Kan de NHG de schuld niet over nemen, bespreek dan jullie situatie met jullie hypotheekverstrekker. De bank of andere hypotheekverstrekker moet namelijk toestemming geven om het huis met onderwaarde te verkopen. Dit is omdat de hypotheekverstrekker de garantie wil hebben dat het geld er komt. Krijg je die toestemming, dan wordt de restschuld over jullie beiden verdeeld. Jullie zijn zelf verantwoordelijk voor de terugbetaling van de schuld.

online mediator

Meewerken zorgt voor snelle afwikkeling van de verkoop

De verkoop van een woning tijdens een scheidingsproces is bijna nooit makkelijk. Probeer daarom beiden zo goed mogelijk mee te werken, zodat je er samen voor kunt zorgen dat de verkoop zo snel mogelijk geregeld is. Vaak adviseert een juridisch expert vast te leggen in het echtscheidingsconvenant wat er gebeurt als een van de partners weigert mee te werken aan de verkoop van de echtelijke woning. Dus wanneer je ex-partner niet bereid is mee te werken aan de verkoop van het huis, kan je je ex-partner een boete laten opleggen van een bepaald bedrag per dag dat hij of zij niet meewerkt aan de verkoop van het huis.

Deze boete kan je laten opleggen door middel van het aanspannen van een kort geding bij de rechtbank. Daarnaast is nog een andere mogelijkheid: je kunt de rechter vragen om een zogenaamde ‘machtiging tegeldemaking’. Met deze machtiging hebt je het recht het huis te verkopen, zonder medewerking van je ex-partner. Het nemen van maatregelen maakt het er niet allemaal makkelijker op, maar is in sommige gevallen het enige middel om het huis te kunnen verkopen en de scheiding af te kunnen ronden.

Zit je met een juridische vraag over de verkoop van je huis tijdens een scheiding of een ander ingewikkeld juridisch probleem? Judex is expert op allerlei juridische gebieden, bijvoorbeeld ook bij scheiden en de financiële gevolgen ervan. Heb je advies nodig en weet je niet zo goed wat voor hulp je nodig hebt? Bij Judex kan je terecht met al je juridische problemen en vragen. Via Judex is het ook mogelijk snel en gemakkelijk online te scheiden.

Omdat iedere scheiding anders is, kan je bij Judex kiezen uit een online scheidingspakket dat het beste past bij jullie persoonlijke situatie. In principe regelen jullie alles samen zelf. Je maakt samen alle benodigde afspraken. Je wordt geholpen door een juridisch specialist bij het opstellen van de documenten, hij of zij beoordeelt alles en controleert het dossier nauwkeurig voor het verzoek tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechtbank. Hierna hoeven jullie niets meer te doen. Jullie hoeven zelf niet naar de rechtbank. Zodra de rechter de scheiding heeft uitgesproken, zorgt de juridisch expert er ook voor dat de inschrijving bij de burgerlijke stand geregeld wordt. Daarna ben je officieel gescheiden. Je krijgt hiervan vanzelf bericht. 



Wil je graag meer informatie over hypotheek bij scheiding?

Lees dan ook:

Hypotheek bij scheiden – Hypotheek overnemen

Hypotheek bij scheiding – wat moet je doen met je hypotheek?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 6




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.