Menu

Scheiden en belasting, wat moet er geregeld worden?

scheiden en belasting

Bijna de helft van de mensen die gaan scheiden heeft geen idee wat er bij een scheiding fiscaal geregeld moet worden.

Ruim een kwart van de mensen moet na het scheiden meer dan verwacht terugbetalen bij belastingaangifte.

Wat moet je regelen bij scheiding?

Bijna de helft van de mensen heeft geen idee wat zij moeten regelen qua belastingzaken wanneer zij scheiden van hun partner. Dit blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst onder mensen die de afgelopen vijf jaar zijn gescheiden of uit elkaar zijn gegaan. De Belastingdienst vraagt daarom doorlopend aandacht voor het thema scheiden met een campagne, een speciale webpagina en een checklist. 

De periode na de kerst wordt altijd al gekenmerkt door relatief veel scheidingen. Dit jaar is deze piek uitgebleven. Scheidingsadvocaten en -mediators denken dat dit komt door de coronacrisis, maar verwachten geen afstel, maar uitstel.

Scheiden of uit elkaar gaan is meestal niet eenvoudig. In zo’n moeilijke periode heeft het regelen van de belastingzaken niet de eerste prioriteit. Begrijpelijk, maar toch is het verstandig om dit op orde te hebben. Zeker wanneer stellen samen een koopwoning bezitten en/of thuiswonende kinderen hebben.

Samen of apart aangifte doen?

Uit een peiling in opdracht van de Belastingdienst onder bijna 550 mensen die de afgelopen vijf jaar zijn gescheiden of uit elkaar zijn gegaan, blijkt dat bijna de helft (44%) van hen niet wist welke belastingzaken hij of zij moest regelen. Ook waren ruim vier op de tien mensen niet op de hoogte of zij samen of apart aangifte moesten doen in het jaar na de scheiding. In veel gevallen is het samen aangifte doen voordelig, aangezien ex-partners zo nog éénmaal de inkomsten en aftrekposten gunstig kunnen verdelen.

Top 5 belastingvragen bij scheiding

De top vijf belastingvragen die mensen tijdens hun scheiding hadden, zijn:

1. Wat moet ik allemaal regelen qua belastingzaken?

2. Moet ik samen of apart aangifte doen het jaar na de scheiding?

3. Kan ik zorgtoeslag krijgen?

4. Welke aftrekposten kan ik opgeven in de aangifte inkomstenbelasting?

5. Ben ik (nog) fiscaal partner met mijn ex-partner?

Verder wil een derde van de mensen weten vanaf wanneer zij toeslagen kunnen aanvragen en de voorlopige aanslag moeten aanpassen.

Scheiden-checklist

Ellen Baas van de directie Particulieren van de Belastingdienst: “We begrijpen dat mensen vragen hebben over wat zij bij een scheiding allemaal moeten regelen op het gebied van belastingen. Daarom heeft de Belastingdienst voor alle stellen die uit elkaar gaan de persoonlijke scheiden-checklist ontwikkeld. De checklist geeft aan de hand van een paar vragen over iemands persoonlijke situatie een overzicht van wat iemand allemaal moet regelen qua belastingen en toeslagen. Dit kan ongewenste financiële verrassingen achteraf voorkomen.

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat ruim een kwart van de bevraagde mensen (27%) in het jaar na de scheiding méér moest terugbetalen bij de belastingaangifte dan verwacht.

Geef de nieuwe situatie door

Wanneer stellen scheiden of uit elkaar gaan verandert vaak de financiële situatie: de woonlasten, het inkomen of bijvoorbeeld het aantal uren kinderopvang. Het is verstandig deze nieuwe situatie zo snel mogelijk door te geven voor de hoogte van de voorlopige aanslag en/of voor toeslagen. Dit voorkomt dat mensen achteraf moeten terugbetalen. De voorlopige aanslag en toeslagen zijn namelijk gebaseerd op een schatting van het inkomen en de te betalen of de te ontvangen belasting. Als mensen wijzigingen doorgeven, dan komen de bedragen die iemand ontvangt of betaalt beter overeen met de definitieve aanslag of de definitieve toeslag.

Uit de peiling komt naar voren dat bijna de helft van de mensen (46%) binnen drie maanden wijzigingen heeft doorgegeven in de voorlopige aanslag. Bijna twee derde (64%) deed dit binnen zes maanden.

Belastingdienst

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 × = tweeendertig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.