Menu

Ruziemaken is hopen op beter

ruziemaken

Het klinkt misschien gek, maar aan ruzie kan je gehecht raken. Ruzie lijkt verschrikkelijk, niemand zal beweren dat hij er zin in heeft. Toch kan ruzie verslavend werken. De meeste mensen die net een echtscheiding hebben doorgemaakt weten wel wat ruzie maken is. ‘Mijn leven is sindsdien oorverdovend stil’ vertelde Carolien, die bij mij kwam met ondefinieerbaar ongemak. 

Het gaat goed

Het ging niet zo best met haar, al een hele tijd niet, vertelde Carolien me toen ze zich aanmeldde voor een afspraak. Haar beste vriendin had haar gestuurd, want ze dacht dat Carolien wel wat zou kunnen hebben aan een gesprek met een psycholoog. Zelf voelde ze er niet zoveel voor, er was immers niet echt iets aan de hand. Sterker nog: na de scheiding was haar leven weer helemaal op de rit en had ze haar rust weer gevonden. Dus of het ook goed was om gewoon één gesprek in te plannen? Ik vond het goed.

Soms is één gesprek met een buitenstaander die doorvraagt genoeg om zelf verder te kunnen. Maar omdat Carolien gestuurd was, liet ik de mogelijkheid open dat het bij haar om een blinde vlek ging. En een blinde vlek is niet altijd in no time weggepoetst, is mijn ervaring.

Rode blossen

Carolien bleek een wervelwind. Haar energie was tomeloos, dat voelde ik direct toen ze binnenkwam. Ze had een brede lach op haar gezicht bij  binnenkomst en ze draaide voortdurend op haar stoel tijdens het gesprek en ging steeds weer verzitten.

Toen ze over haar voorbije huwelijk sprak, ijsbeerde ze zelfs door mijn kamer. Het was nog een hele kunst om de anderhalve meter tussen haar en mij te handhaven. Toch was het geen onrust die ik bij haar bespeurde. Het was uitbundigheid die er blijkbaar uit moest. Haar ogen spuwden vuur als ze over de ruzies met haar ex sprak en er verschenen rode blossen op haar wangen tijdens het gesprek.

Lekker rustig

Toen ze me ‘alles’ over hem had verteld, zakte ze echter als een hoopje ellende op haar stoel. ‘Ja, dus het is gelukkig heel rustig geworden sindsdien. Ik lees weer een boek, althans, een tijdschrift.’ Verder kwam ze niet met de beschrijving van haar privéleven. 

‘Mis je de ruzies?’ vroeg ik plompverloren. Haar plotselinge stomverbaasde blik werkte een beetje op mijn lachspieren, vooral omdat ze meteen: ‘Natuurlijk nie…’ zei en halverwege stokte en me met grote ogen aankeek.

Hoop opgeven

Soms blijven stellen maar ruziemaken, tot lang na een scheiding en tot ze er bijkans bij neervallen. Vooral voor vrienden en familie is dat onbegrijpelijk. Maar ruziemaken is in feite ook zoeken naar contact. Het is het aantrekken en afstoten waarbij alle grenzen van het individu ten opzichte van de ander worden onderzocht. Dat is een fascinerende zoektocht naar eigenheid en verbondenheid.

Zolang er ruzie is, is er passie en hoop. Stoppen met ruziemaken betekent de hoop opgeven. Mensen zoals Carolien, met een tomeloze energie, kunnen dat heel lang volhouden. Ze beseffen daarbij niet dat ze hun energie beter op iets anders kunnen richten. Meer ingetogen mensen voelen beter wanneer het genoeg is. Het is voor iedereen anders. Ik zou zeggen: blijf maar ruziemaken tot de hoop vervlogen is. Dat gebeurt vanzelf. 

Met Carolien heb ik inderdaad wat meer gesprekken gevoerd, tot ze besefte dat ze haar tomeloze energie in een relatie had gestoken die geen toekomst voor haar bood. Toen kon ze haar ex gemakkelijker loslaten en zich vol energie op andere dingen storten.

Heb jij  behoefte aan een gratis sessie bij mij, om te kijken of ik iets voor je kan betekenen in jouw zoektocht? Neem dan contact met mij op via info@praktijkvoorpsychologieschaart.nl of bel mij: 06 49305128.

Ik ben er voor je als je tegen thema’s aanloopt zoals: rouw gevoelens (schaamte, schuld, boosheid), hartenpijn,  emotionele pijn als gevolg van de scheiding, rouw als  gevolg van afscheid van het leven dat je had met je ex, onmacht tav gevoelens zoals onzekerheid, wantrouwen, negatief zelfbeeld of boosheid, angst en stressgevoelens, slaapproblemen.

Kijk ook even op mijn website: www.liefdesverdrietpsycholoog.nl ; daar vind je hele handige blogs met adviezen.

Hester Schaart

Liefdesverdrietpsycholoog

Lees ook de andere blogs van Hester.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 4 = zesendertig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.