Menu

Voorlopige voorziening echtscheiding – wat is dat?

voorlopige voorziening echtscheiding

Voorlopige voorziening echtscheiding – wat is dat?

Hoe lang een echtscheidingsproces duurt, is van te voren nooit precies te zeggen. Je moet als je gaat scheiden over zo veel dingen nadenken, zaken regelen en samen afspraken over maken. Soms kan dit heel snel gaan, maar soms ook niet. Als een scheiding heel lang duurt kan je een voorlopige voorziening treffen, zoals dat heet. Wat dit precies is en waarvoor je een voorlopige voorziening kunt treffen leggen we in dit artikel uit. 

Wat is een voorlopige voorziening echtscheiding

Met een voorlopige voorziening krijg je als scheidend stel van de rechter de mogelijkheid om tussentijds, dus als het scheidingsproces nog niet is afgerond, al iets te regelen. Een scheiding kan in het meest gunstige geval in enkele weken afgehandeld worden, maar dat kan alleen als jullie niet veel ingewikkelde zaken hebben waar afspraken over gemaakt moeten worden. En misschien wel het belangrijkste: dat jullie het ook snel eens zijn met elkaar. In gevallen die veel lastiger en complex zijn, kan een scheiding veel langer duren. Soms wel een jaar of langer. Een lange periode met veel onzekerheid dus, over wat er bijvoorbeeld met de woning en alimentatie gebeurt tot dat de scheiding officieel is. Als jullie er niet uit komen, kan een voorlopige voorziening hiervoor de oplossing zijn. De rechter spreekt dan een tussentijds oordeel uit, een voorlopige beslissing die geldig blijft tot de scheiding helemaal definitief is.

voorlopige voorziening echtscheiding

Waarom kiezen voor een voorlopige voorziening?

Een voorlopige voorziening geeft beide partijen rust en zekerheid in een emotionele en onzekere periode. Het maakt voor iedereen duidelijk waar hij of zij aan toe is, waardoor de rest van de scheiding op een prettigere manier afgehandeld kan worden. Over een aantal zaken is dan al iets afgesproken, de rest volgt dan nog. Voor kinderen is een voorlopige voorziening ook fijn, omdat zij zo duidelijkheid krijgen over de omgangsregeling, meer regelmaat hebben en merken dat hun ouders minder gestrest zijn.

Welke voorlopige voorzieningen kunnen getroffen worden?

Je kunt voor diverse onderwerpen een voorlopige voorziening treffen. Als eerste kan een voorlopige voorziening getroffen worden voor de plaats waar de kinderen (hoofdzakelijk) gaan verblijven en de omgang met de andere ouder. Ook voor partneralimentatie en kinderalimentatie kan een voorlopige voorziening getroffen worden. Zeker als een scheiding lang duurt, kan dit een uitkomst bieden voor de alimentatie-ontvangende ouder. Zo wordt voorkomen dat één van beide partners tijdens de scheiding in de financiële problemen komt. Daarnaast kan ook voor de verdeling van inboedel en het gebruik van de gezamenlijke woning een voorlopige voorziening getroffen worden. Wel goed om te weten is dat het niet mogelijk is om in hoger beroep te gaan tegen voorlopige voorzieningen die de rechter heeft uitgesproken.

Hoe dien ik een voorlopige voorziening in en wanneer doe ik dat?

Een voorlopige voorziening mag je niet zelf aanvragen, maar moet altijd door een advocaat ingediend worden bij de rechtbank. Je kunt dit verzoek indienen vanaf 4 weken voordat je het verzoek tot echtscheiding indient. Ook tijdens het scheidingsproces kun je dit verzoek nog indienen. 

Wil je weten meer weten over een voorlopige voorziening? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij kunnen je heel gemakkelijk duidelijk advies geven over wat je allemaal kunt afspreken bij een voorlopige voorziening. Zo hebben jullie daarna de tijd de rest van de scheiding goed te regelen.



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 − = twee




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.