Menu

Restschuld verdelen bij echtscheiding

restschuld verdelen echtscheiding

Restschuld verdelen bij echtscheiding

Bij een scheiding moet je alles wat van jullie samen is verdelen. Ook de schulden, zoals de hypotheek of andere leningen. Hoe werkt dit precies? In dit artikel vertellen we je hier meer over. 

De hypotheekschuld

Na de scheiding delen jullie de lasten niet meer, maar de schulden zelf moeten natuurlijk wel afgelost worden. Als jullie een samen een koophuis hebben, hebben jullie waarschijnlijk samen een hypotheek, 50/50 verdeeld. Hoe kan je deze hypotheekschuld aflossen? Een optie is het huis verkopen en jullie zoeken allebei nieuwe woonruimte. Of een van jullie blijft er wonen en neemt de hypotheekschuld over. Diegene moet wel genoeg verdienen en de hypotheekverstrekker moet akkoord gaan.

restschuld verdelen bij echtscheiding

Restschuld hypotheek

Naast de hypotheekschuld kan je ook te maken krijgen met een restschuld. Een restschuld betekent dat je huis bij verkoop minder oplevert dan het bedrag van je hypotheekschuld. Ook de restschuld moet terugbetaald worden aan de hypotheekverstrekker. Je mag daarom ook alleen met toestemming van deze hypotheekverstrekker een huis met verlies verkopen. 

Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen


Hoe er met een restschuld omgegaan wordt, hangt ook af van hoe jullie getrouwd zijn: op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen.

Huwelijkse voorwaarden


Zijn jullie op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan hangt het van jullie onderlinge afspraken af wie er aansprakelijk is voor welke schuld. Vaak worden inkomsten of schulden uit een eigen bedrijf bijvoorbeeld apart houden.

Gemeenschap van goederen: twee varianten

Bij getrouwd zijn in gemeenschap van goederen is het jaartal van belang wanneer je getrouwd voor wat voor regels er zijn wat de schulden betreft

Gemeenschap van goederen (voor 1 januari 2018)

Zijn jullie voor 1 januari 2018 in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan zijn jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk voor schulden. Ook tijdens en na een echtscheiding kunnen schuldeisers aankloppen voor een terugbetaling, ongeacht wie van jullie de schuld is aangegaan en wanneer.
Alleen als de schuld is ontstaan, nadat jullie officieel gescheiden zijn, valt deze niet meer in de boedel. In dat geval was er namelijk geen gezamenlijke boedel meer toen de schuld gemaakt werd. Dat is de reden dat de schuldeiser van de ene partner zich niet meer kan verhalen op het vermogen van de ander.

Beperkte gemeenschap van goederen (na 1 januari 2018)

Na 1 januari 2018 zonder huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan vallen alleen je schulden van tijdens jullie huwelijk in jullie gezamenlijke boedel. Schulden die je voor je huwelijk had, blijven na de scheiding van jou en dat geldt ook voor de schulden van je partner.

Andere schulden

Naast een hypotheekschuld kunnen er ook talloze andere schulden zijn ontstaan gedurende de tijd dat jullie samen waren. Voorbeelden hiervan zijn een studieschuld of een creditcard die nog niet is afbetaald. Een rechter kent alle regels en uitzonderingen en beslist hoe de lasten worden verdeeld.
Schulden door het scheidenDoor de scheiding zelf kunnen ook schulden ontstaan. Bijvoorbeeld door het inhuren van een advocaat of mediator, de uitspraak van de rechter of de griffiekosten. Vooral bij een langdurig traject, zoals een vechtscheiding, waarbij jij en je ex-partner lijnrecht tegenover elkaar staan in de rechtbank. En zolang jullie nog niet officieel gescheiden zijn, vallen (in principe) alle kosten in de gezamenlijke boedel. Daarom is het verstandig een scheiding zo snel en makkelijk mogelijk te laten verlopen en af te handelen. Zo voorkom je nog meer schulden. Een mediator zou je hiervoor een goede oplossing kunnen zijn. Die behartigt allebei jullie belangen, maar heeft ook aandacht voor de emotionele kant. Daarnaast is scheiden met een mediator vele malen goedkoper dan een advocaat met een hoog uurtarief.

Voorlopige voorziening aanvragen

Lukt het jullie niet om de schulden of bezittingen in overleg te verdelen? Dan is het mogelijk via je advocaat of ander juridisch expert een voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechtbank. De rechter neemt dan een voorlopige beslissing over de boedelverdeling. De rechter kan zich dan ook voor andere zaken een voorlopige voorziening treffen, zoals:

  • Het huis
  • De kinderen
  • Boedelverdeling
  • Alimentatie

Als je een voorlopige voorziening hebt aangevraagd, moet er bij de rechter binnen 4 weken een verzoek tot echtscheiding worden ingediend. Ontvangt de rechter dat niet, dan vervallen de voorlopige voorzieningen, tenzij de rechter anders beslist.

Bekijk verzekeringen met waarde


Naast een hypotheek of creditcard schuld, is het goed om rekening te houden met zogenaamde verzekeringen met waarde. Sommige verzekeringen die je tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap hebt afgesloten, hebben een zogeheten ‘afkoopwaarde’. Voorbeelden hiervan zijn levensverzekeringen, lijfrentes of een kapitaalverzekering.

Afkopen verzekeringen met waarde


Als je een levensverzekering door de scheiding gaat verdelen, verdeelt de verzekeraar de waarde die jullie hebben opgebouwd en de premie die jullie gezamenlijk betalen. Je kunt vervolgens jouw deel afkopen of je verzekering door laten lopen (je spaarpot blijven vullen). Je kunt ook de verzekering premievrij maken. Dan betaal je geen premie meer, maar de verzekering keert ook nog niet uit. De keuze is aan jou. Wanneer je wilt afkopen, bijvoorbeeld omdat je het geld nodig hebt, moet je er rekening mee houden dat je misschien meer belasting moet betalen. Dit is omdat je de verzekering voor het eind van de looptijd stopt. De bank of verzekeraar bij wie je zo’n verzekering hebt lopen, kan je meer vertellen over eventuele schulden die hierdoor ontstaan.

Wil je meer weten over een restschuld na je scheiding? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij geven je alle informatie en advies met betrekking tot jullie persoonlijke situatie. 




REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf × = 25




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.