Menu

Zo heel je een gebroken hart

1 reactie
gebroken hart

De breuk met je partner, je geliefde kan zo’n pijn doen dat het voelt alsof je hart gebroken is. Ook als jij degene was die de relatie beëindigde kan je hart gebroken zijn. Gebroken door het verdriet over een relatie die niet geworden is wat je ervan verwachtte en hoopte. Verdriet over het verlies van een partner, het uit een vallen van je gezin….. Misschien voelt het vlak na de breuk alsof je er nooit overheen zal komen, maar dat hoeft niet zo te zijn. De volgende stappen helpen je je gebroken hart te helen, naast dat ‘de tijd alle wonden heelt’.

Tips om een gebroken hart te helen

Accepteer dat de relatie afgelopen is.

Als je hoop koestert dat het nog goed zal komen of dat het je wel zal lukken om je ex terug te winnen, steek je je energie in fantasieën en valse hoop. Je kan je afvragen waarom je je ex terug zou willen; was de relatie echt zo geweldig? Of koester je die hoop om de pijn van het verlies niet te hoeven voelen? Als je accepteert dat het afgelopen is, kan je je energie besteden aan het verwerken van de scheiding. En zoals het woord ‘verwerken’ al laat zien, gaat dat niet vanzelf, moet je daaraan ‘werken’.

Rouwen met au 

De scheiding kan een hoop emoties oproepen; verdriet, angst, kwaadheid, pijn, trots, vreugde of opluchting….. In eerste instantie kan je misschien niet geloven dat dit je overkomt of raak je ervan in verwarring. Dat is allemaal heel ‘normaal’; een scheiding is een van de meest ingrijpende en stressvolle gebeurtenissen die een mens kan meemaken in z’n leven. Doorvoel het verdriet van het verlies dat je lijdt, doorvoel je kwaadheid over het onrecht dat je is aangedaan. Ga er doorheen en niet omheen. Hoe pijnlijk ook. Emoties zijn er om gevoeld te worden. Dat klinkt simpel, maar dat is het misschien niet voor jou. Veel mensen hebben niet geleerd hoe je met heftige emoties om kan gaan.

Laat je ex los

Als je samen geen kinderen hebt, kan je in principe nadat de scheiding helemaal afgehandeld is het contact met je ex verbreken. Heb je wel samen kinderen dan kan je het contact als partners beëindigen en alleen nog als ouders contact hebben. Het is wennen om je niet meer bezig te houden met de ander zijn leven, zeker als je dat jaren wel gedaan hebt. Maar het is nu jouw pakkie-an niet meer. Besteed liever je energie en tijd aan jezelf (en je eventuele kinderen), bouw een nieuw leven op.

Maak een troetellijst

Schrijf op waar jij vrolijk van wordt, waar je je beter van gaat voelen. Dat kunnen activiteiten zijn die je alleen kan doen of samen met anderen. Zorg dat je dat lijstje bij de hand hebt, zodat als je in een dip zit je weet waar je jezelf mee kan oppeppen.

Zet je zelf vooraan

Dat klinkt misschien egoïstisch, (en zeker vrouwen vinden dat niet makkelijk om te doen) maar je hebt het nu wel nodig. Mijdt alle mensen die energie van je vragen, je hebt nu al je energie voor jezelf nodig. Omring je met mensen die jou kunnen helpen en ondersteunen. Die luisteren, troosten en bemoedigen of de handen voor je uit de mouwen steken.

Hou van jezelf

Hou jij van jezelf, vind jij jezelf oké zoals je bent? Met al je plussen en minnen? Of heb jij ook zo’n klein vervelend mannetje op je schouder zitten dat de hele dag kritiek levert op alles wat je zegt en doet? Misschien is ie nu nog wel harder aan het kraaien na je scheiding, ‘want je relatie was ook al geen succes’. Zo’n interne criticus (want dat is het) is heel slecht voor je zelfvertrouwen, humeur en zelfbeeld en voor je liefde voor jezelf. Die breekt dat af. Dat is nooit fijn, maar nu al helemaal niet. Je hebt er geen behoefte aan om nog verder het dal in gepraat te worden. In tegendeel; naast dat je van anderen steun, troost en liefde nodig hebt, zou het fijn zijn als je dat ook aan jezelf geeft. Dus breng dat mannetje tot zwijgen. Om te beginnen luister je een dag lang heel oplettend wat ie allemaal tegen je zegt. Zo kan je die kritiek beter herkennen. De volgende dagen spreek je hem tegen of je brengt hem tot zwijgen. Zeg hardop of in gedachten ‘Stop’! En denk aan iets anders, iets positiefs, iets waar je vrolijk van wordt. Zo bouw je verder je zelfvertrouwen op. Dat verandert ook je zelfbeeld op een positieve manier; ga je positiever over jezelf denken en (meer) van jezelf houden.

Het proces van je hart helen, een scheiding verwerken kost tijd, veel tijd. Ik ben daar jaren mee bezig geweest. De eerste tijd heel intensief, toen bepaalde het rouwen mijn hele leven. Ik werd er soms ook wel wanhopig van, zo van ‘houdt dat nou nooit op? Ik ben zo langzamerhand wel uitgehuild.’ Langzaamaan begon ik me meer met andere dingen bezig te houden, mijn nieuwe leven vorm en inhoud te geven. Gun jezelf de tijd die je nodig hebt. Als je deze relatie goed afsluit en de scheiding goed verwerkt kom je er sterker uit, is je hart weer geheeld en ben je klaar voor wat er komen gaat. Met of zonder nieuwe partner.

Yolanda de Boer

REACTIES

Profielfoto van christien

christien - 19 apr 2018

volgens mij heb ik die blog geschreven, zou zomaar eens kunnen.!!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 × = drieenzestig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.