Menu

Nieuwe wet: erkenning geeft automatisch ouderlijk gezag

3 reacties
nieuwe wet erkenning en ouderlijk gezag

Een groot vraagteken zag ik in de ogen van de ouders die voor mij zaten op de vraag hoe het ouderlijk gezag geregeld is. Het ouderlijk gezag is een van de eerste onderwerpen bij het opstellen van een ouderschapsplan  Als een kind binnen het huwelijk is geboren dan hebben beide ouders automatisch het ouderlijk gezag. Is een kind buiten het huwelijk geboren dan moet dit gezamenlijk gezag apart aangevraagd worden bij de erkenning van het kind. Dit wordt in de feestvreugde vaak vergeten. 

Julius was een maand voor het huwelijk geboren. Marietta, zijn zusje een paar jaar later. De ouders gingen er vanuit dat de vader over beide kinderen het gezag had. Bij navraag bij het gezagsregister bleek dit echter niet het geval. 

Aanvragen gezamenlijk gezag

De vader had dus wel het gezag over Mariette maar niet over Julius. Hierdoor ontstond een ongelijkwaardige situatie tussen ouders. Papa zou wel mee mogen beslissen over bijvoorbeeld de schoolkeuze van Marietta maar zich niet mogen bemoeien met de schoolkeuze van Julius. Gelukkig vond ook de moeder dit uiteindelijk een onwenselijke situatie en werkte zij mee aan het aanvragen van het gezamenlijk gezag over Julius. Dit kan vrij makkelijk en zonder kosten als je samen achter de computer gaat zitten met je DigiD bij de hand. Ga hiervoor naar Rechtspraak.nl.

Nieuwe wetgeving door de Eerste Kamer aangenomen

De Eerste Kamer heeft op 22 maart een nieuwe wetsbepaling aangenomen die ervoor zorgt dat erkenning in principe automatisch het ouderlijk gezag geeft. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op deze regel zoals dat bij iedere wetgeving gaat, maar die zien eigenlijk allemaal op situaties dat kinderen op latere leeftijd worden erkend. Als een kind bij de geboorte wordt erkend zal in de toekomst direct het ouderlijk gezag verleend worden aan de erkenner. 

Erkennen
Erkennen gebeurt met een akte van erkenning opgemaakt door een ambtenaar van de burgerlijke stand of door een notariële akte. Na de erkenning is het kind erfgenaam van de vader  of duomoeder en heeft deze een (levenslange) onderhoudsplicht voor het kind.

Ouderlijk gezag
Nadat het kind erkend is door de vader of duomoeder moeten de ouders een gezamenlijk verzoek indienen bij de rechtbank. Dit kan online en is op te vragen in het (openbare) gezagsregister. Het ouderlijk gezag is nodig om belangrijke beslissingen te kunnen nemen.. Denk hierbij aan beslissingen over waar het kind woont, schoolkeuze, medische behandelingen of bijvoorbeeld het aanvragen van een paspoort voor het kind.  Ook het beheer van het vermogen (spaarrekening) van het kind valt onder het ouderlijk gezag.  

Na een scheiding houden beide ouders het ouderlijk gezag. Een kind heeft na een scheiding recht op een gelijkwaardige verzorging en opvoeding door beide ouders. De afspraken hierover worden vastgelegd in een ouderschapsplan. 

Geldig ná ingangsdatum nieuwe wet

De nieuwe wetgeving gaat alleen gelden voor kinderen die worden erkend ná de ingangsdatum van de nieuwe wetgeving. De ingangsdatum is 1 januari 2023.

De komende jaren zal het daarom nog regelmatig voorkomen dat kinderen erkend zijn voordat de wetswijziging is ingegaan. Het kan zijn dat ouders pas bij de scheiding worden geconfronteerd met het feit dat het ouderlijk gezag over 1 of meerdere kinderen ontbreekt. Dit kan onbedoelde en vervelende praktische en juridische gevolgen hebben voor de betreffende ouder en het kind. 

De medewerking van de moeder is nodig om het ouderlijk gezag alsnog goed te realiseren, waardoor ouders een gelijkwaardige juridische positie krijgen. 

Je kunt je voorstellen dat bij een scheiding zoveel emoties een rol spelen dat een moeder het misschien helemaal geen gek idee vindt om alleen het gezag te hebben over de kinderen. Dan hoeft ze over heel veel zaken niet te overleggen met de vader. Want om goed te kunnen overleggen is een goede communicatie nodig en die ontbreekt vaak bij een scheiding. 

Toch is het voor kinderen beter als beide ouders een gelijkwaardige rol hebben in hun leven. 

Als mediator en scheidingsbegeleider besteed ik daarom – naast alle juridische en fiscale valkuilen van een scheiding -veel aandacht aan het normaliseren van de verhouding tussen de ouders. 

Wil jij meer weten over mijn aanpak? Neem dan gerust contact met mij op.

Renata Vermeulen

info@1door.nl

06-41177954

Bekijk ook de andere blogs en vlogs van Renata.

REACTIES

Peter - 1 sep 2022

Beste Renata, Ik kom toevallig je blog tegen bij het zoeken van iets anders. Volgens mij zit er een onjuistheid in je verhaal. Zie artikel 1:251 en 1:253aa BW. Gedurende het huwelijk of geregistreerd partnerschap oefenen de ouders het gezag gezamenlijk uit. Hierbij staat niet vermeld dat de ouders al voor de geboorte of erkenning gehuwd moesten zijn. Ik ga ervan uit dat Julius is erkend door de vader. Door te trouwen na de geboorte / erkenning, ontstaat er dan m.i. gezamenlijk ouderlijk gezag vanaf de datum van het huwelijk. Groet, Peter

    Renata Vermeulen - 2 sep 2022

    Beste Peter, Zeer opmerkzaam als jouw aanname juist zou zijn. De vader had Julius echter NIET erkend. Hij was dus juridisch niet de ouder van Julius en had daardoor niet automatisch het gezag door het huwelijk. Hij was er vanuit gegaan dat dat door het huwelijk automatisch geregeld was. Dit is dus NIET het geval. Wellicht had ik het expliciet moeten noemen.

Ingrid kallenbach - 8 mrt 2023

Hallo , een vraag , als het kind dus 3 jaar later erkend word ,door vader dan heeft hij ook automatisch gezag . Ook al is hij 3 jaar niet in beeld geweest of zorg gedragen vg ingrid

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× een = 5




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.