Menu

Hypotheek na scheiding: hoe zit dat?

hypotheek na scheiding

Ga je scheiden van je partner? Dan komt er van alles op je af. Je moet veel regelen om de scheiding in goede banen te leiden. Zo moeten jullie bijvoorbeeld een omgangsregeling treffen voor de kinderen en het vermogen verdelen. Hebben jullie samen een huis gekocht? Dan staat er een hypotheek op naam van jullie beiden. Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent wat hiermee gebeurt als je besluit om uit elkaar te gaan. Daarom zijn wij voor je op onderzoek uitgegaan.

Hypotheek overnemen

Het is goed mogelijk dat jij of je partner na de scheiding in de huidige woning blijft wonen. Als dit inderdaad het geval is, moet de hypotheek worden overgenomen door de persoon die er blijft wonen. De hypotheek wordt in dat geval overgezet op één naam. Omdat de woning geld waard is en de vertrekkende persoon hier ook in geïnvesteerd heeft, heeft hij of zij recht op een deel van het geld. Daarom moet degene die vertrekt uitgekocht worden door de persoon die er blijft wonen. Dit kan uiteraard alleen als de persoon die er blijft wonen de hypotheeklasten in zijn eentje kan dragen.

Is de waarde van de woning hoger dan de openstaande schuld? Dan moet jij je vertrekkende partner uitkopen als je in het huis blijft wonen. Voor welk bedrag je jouw partner uitkoopt, hangt af van de manier waarop jullie getrouwd zijn. De verkoopwaarde van de woning kan ook lager zijn dan het openstaande hypotheekbedrag. In dat geval moet de vertrekkende partner een uitkoopsom betalen aan degene die in het huis blijft wonen. Kun je de uitkoopsom niet ophoesten? Dan mag je deze vaak in delen betalen.

Woning verkopen

Als geen van beiden in het huis wil blijven wonen na een scheiding, kan het huis verkocht worden. Met de opbrengst lossen jullie dan de hypotheek af. Levert de verkoop meer op dan het openstaande hypotheekbedrag? Dan verdelen jullie de overwaarde. Het kan ook voorkomen dat de verkoop minder oplevert dan de openstaande schuld. Deze wordt ook eerlijk onder beide partners verdeeld, tenzij jullie onderling iets anders afspreken. Als je het om een hypotheek met NHG gaat, kun je een verzoek indienen om de restschuld kwijt te laten schelden.

Woning onverdeeld laten

Ondanks de scheiding kunnen jullie er ook voor kiezen om samen eigenaar te blijven van de woning. Vaak is dit een tijdelijke oplossing. Hier zitten voordelen aan, maar het onverdeeld laten van de woning heeft ook een groot nadeel. De vertrekkende partner moet namelijk een tweede hypotheek afsluiten als hij of zij een huis wil kopen en dat is lastig. De voorwaarden voor zo’n hypotheek zijn namelijk een stuk strenger. Daarnaast zijn de kosten voor een tweede hypotheek vaak niet mals.

Schakel een hypotheekadviseur in

Zoals je hierboven al kon lezen, moet er aardig wat geregeld worden rondom de hypotheek als jij en je partner besluiten om uit elkaar te gaan. Hierdoor kunnen wij ons goed voorstellen dat je niet weet wat de beste keuze is. Kies in dat geval niet lukraak één van de bovenstaande opties, maar neem een hypotheekadviseur in Zaandam in de armen. Zo’n iemand geeft je inzicht in de mogelijkheden en helpt je om de juiste keuzes te maken. Op deze manier weet je zeker dat een hypotheek na een scheiding goed geregeld wordt.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× vier = 36




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.