De Kinderombudsman heeft de afgelopen acht jaar de kwaliteit van het leven van kinderen in Nederland onderzocht. Ook van kinderen met gescheiden ouders.
Uitkomsten uit het onderzoek
We hebben kinderen van gescheiden ouders (1.917) vergeleken met kinderen van niet gescheiden ouders (5.620).
Kinderen van gescheiden ouders zijn gemiddeld negatiever over de kwaliteit van hun leven en hoe het met hen gaat. Dat blijkt uit ons onderzoek. Ze scoren op alle veertien onderwerpen gemiddeld lager dan kinderen die geen scheiding hebben meegemaakt. En de scores zijn nóg lager als ouders niet normaal met elkaar omgaan. Kinderen van gescheiden ouders geven hun leven ook een lager cijfer dan kinderen van niet gescheiden ouders.
Kinderen van gescheiden ouders zijn negatiever over de relatie met hun ouders
Kinderen van gescheiden ouders voelen zich thuis minder goed. Ze vinden de relatie met hun ouders slechter dan kinderen van wie de ouders niet zijn gescheiden. Kinderen van gescheiden ouders vinden ook vaker dat hun ouders geen goed voorbeeld geven. Dat ze aandacht en liefde missen. Dat er thuis niet genoeg stabiliteit en continuïteit is. En dat ze vaker stress hebben.
Ouders zijn onvervangbaar
We zien in de resultaten dat steun van vrienden, school en andere mensen in de omgeving, kinderen een beetje helpen tegen de negatieve gevolgen van een scheiding. Maar deze steun is niet genoeg.
Dit laat zien dat ouders niet te vervangen zijn. De mentale of fysieke afwezigheid van een ouder kan niet worden opgelost door andere mensen die ook van het kind houden.
Daarnaast zien we in onze vergelijking dat meisjes meer last hebben van een scheiding dan jongens. Dit geldt vooral bij complexe scheidingen en een beetje voor vreedzame scheidingen. In de huidige wetgeving en het beleid is nu onvoldoende aandacht voor verschillen tussen jongens en meisjes.
Ben je benieuwd naar het hele rapport?
REAGEER OP DEZE BLOG