Menu

Omgang verandert tijdelijk. Moet de alimentatie aangepast worden?

verdrietige zoon. alimentatie aanpassen

Moet de alimentatie aangepast worden?

We kregen een vraag van een vader binnen in onze gratis vragenrubriek:

Zoon (16 jaar) wil (voorlopig) niet meer komen. Ex “dreigt” hogere alimentatie te willen omdat zoon daar nu meer verblijft. Wat zijn hier de regels in? Kan dit zomaar of moet er dan eerst een aangepast ouderschapsplan vastgesteld worden?

Alimentatiewijzer geeft antwoord:

Bedankt voor je vraag. Ex heeft een reden de alimentatie aan te passen als de omgang verandert. Echter, als dit tijdelijk is, is het niet noodzakelijk. De vraag hierin is, wat is tijdelijk? Heb je met ex een tijdstermijn bepaald? 
Is het bijvoorbeeld voor een paar enkele maanden, dan heeft een herberekening niet zo veel zin. Gezien je daarna misschien weer terug gaat naar de eerdere omgangsregeling (of weer een andere).

Meestal geven we aan, dat als de omgang voor zeker 6 maanden tot een jaar wijzigt, dit reden is voor een herberekening. 
Er is geen harde termijn in de wet vastgelegd, maar uit de jurisprudentie zien we veelal bovenstaande. 
Aan jullie om dit tijdelijk aan te passen als alle partijen mee willen werken. 

Kijk ook naar het kosten/batenplaatje. Als jullie in overleg een herberekening kunnen maken, dan is dat eerlijk. Maar is er een partij die niet mee wil werken (jij in dit geval, want initiatief komt vanuit ex) dan moet je je afvragen of ex een advocaat erop zet. Dit kost ex, maar ook jou waarschijnlijk veel geld. En als het dan voor tijdelijk is, moet je je afvragen of dat de moeite waard is. 

Ik hoop dat je me begrijpt en hierbij voldoende te hebben geïnformeerd. 

Heb je nog vragen of heb je hulp nodig bij een herberekening? Neem gerust contact op. Dit kan via de mail, of via de telefoon 055-5395655 – bereikbaar op werkdagen van 9.00-17.00 uur.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 − = twee




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.