Menu

Dagboek van Daniel, Het jaar van eersten

veerkracht na scheiding

Gescheiden vader

“Het is vakantie….

Zes weken lang.

Het is vakantie……

Er komt geen einde aan.”

Zo klonk het in het auditorium waar de kinderen uit groep 1/2d hun liedje zongen. En zo klonk het ook de hele week thuis. Of in feite de halve week. Bij mijn ex-to-be zingen ze misschien wel een ander liedje. Het was dit jaar geen normale vakantie. De gastouder ging ruim een  maand op vakantie. Ikzelf had, in tegenstelling tot andere jaren, meer ruimte voor de kinderen. Het was de eerste keer dat één van de verplichte regelingen uit het ouderschapsplan tot uitvoering zou komen. Een paar weken de kinderen wel en een paar weken de kinderen niet. Tenminste, dat was het plan. Zo anders liep het dit jaar. We zijn daar niet aan toe gekomen. Door de verhuizing en aanpassing van beide woningen was er geen geld en ruimte om echt op vakantie te gaan. Ik ben met p-te-p nog wel een paar keer een paar daagjes weg geweest. Eenmaal met één kind en eenmaal met vier kinderen. Deze korte vakantie was een mijlpaal. Het jaar van ‘eersten’ is begonnen. De eerste keer met familie, maar zonder mamma op vakantie. Het verraste me hoe goed het ging. Van de kinderen geen klachten gehad.

Bij elke grote persoonlijke gebeurtenis heb je dat, zo’n “jaar van eersten”. Met p-te-p in beeld is dat meteen een duo-penotti geworden. De eerste vakantie als gescheiden echtelieden is ons startsein daarvan. En meteen merken we dat de realiteit anders is dan het plan dat gemaakt is. We wijken in goed overleg af en houden de normale routine aan. Jawel, in goed overleg. Met een extra dosis “elkaar ruimte geven”. Zo zou het moeten zijn, spreken we beiden uit. Zo gaat het dus niet. Het eigenbelang viert hoogtij. Het gaat wel in goed overleg, maar dat de kinderen nu vaker bij mij zijn, komt mijn ex-to-be goed uit. En mij ook. Ik heb namelijk leuke kinderen. Ik vraag me daarom af hoe goed het gaat werken als we het niet eens zijn. Als we allebei een andere kant op willen. Biedt het ouderschapsplan dan voldoende houvast? Hoe sterk gaat de waan van de dag mee spreken? Sinterklaas, de eerste kinderverjaardag en kerst liggen al in het verschiet.

Mijn verjaardag is de eerste echte “eerste keer” dat we een verjaardag als gescheiden ouders vieren. Met een aangepaste gastenlijst. Een aangepaste aanpak en midden op de dag een overdracht. Kleine afspraken uit ons regeerakkoord (ouderschapsplan) die wel of niet nagekomen gaan worden. Het is een nieuwe start. Ik denk dat het een vervelend vervelend jaar wordt waar iedereen kleur zal moeten bekennen.Mijn ex-to-be heeft in de tussentijd wel een duidelijke stap gezet naar het behoud van de vriendschap. Na de overdracht in haar woning even blijven plakken voor koffie en ditjes en datjes. Het ene ditje zwaarder, dan de andere datje. Ik proef een soort openheid die tijdens de laatste fase van het huwelijk verdwenen was. Pijnlijk en bemoedigend tegelijk. En ook wel een soort van “hadden we maar…” en “wat als we toen….”. En terwijl ik dat bespreek met p-te-p zie ik de harde werkelijkheid nog maar eens. Met p-te-p heb ik dat probleem niet. Ook de moeilijke onderwerpen bespreken we open, zonder schaamte en moeiteloos. Dat niveau heb ik in 15 jaar huwelijk niet bereikt met mijn ex-to-be. Nee, het is beter zo. In 15 seconden sta ik weer op aarde.

Maar nu de eerste stappen in het jaar van eersten. Het einde van de vakantie nadert en ik denk dat de meeste ouders deze laatste weken met me meezingen:

“Het is vakantie….

Zes weken lang.

Einde vakantie……

School komt er weer aan.”

Maar mijn ex-to-be krijgt de eerste schooldag…..

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ vier = 12




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.