Menu

Het grootste voordeel van scheiden, blog van Daniel

1 reactie
voordelen van scheiden

Scheiden doet lijden is zeker waar. Over de ellende kan je veel meer vinden, dan over de voordelen van scheiden. Google het maar eens. Het valt me op dat het grootste voordeel van scheiden blijkbaar ligt in het herwinnen van vrijheid. Ofwel in de betekenis van ontsnappen aan een slecht huwelijk, of om een einde te maken aan een parasitair bestaan. Scheiden doe je niet voor de lol. En ja, het proces van losmaken en de eerste problemen oplossen is pijnlijk, lastig en erg vervelend. Maar is er ook een voordeel zonder dat het een nadeel oplost?

Daar moet ik ik even over nadenken. Dat valt niet mee omdat mijn kinderen me constant storen tijdens het schrijven van deze blog. Meestal schrijf ik de blog eerder in de week. Meestal op maandag omdat het dan rustiger is. De kinderen zijn dan bij mijn ex en dat scheelt een hoop onrust. Door een samenloop van omstandigheden kwam iemand van het RIVM op maandag onderzoek doen naar het eetgedrag van mijn jongste (3) en dinsdag waren de kinderen er al omdat onnodig gesleep met de kinderen niet handig is. Donderdag mogen we ons vervoegen bij de school voor een gesprek over mijn oudste (5). Dus hier zit ik dan op een ongebruikelijke woensdag omdat ik de donderdag als uiterste opleverdatum beschouw.

Dit schrijvende ligt het grootste voordeel voor de hand. Ik werk er langzaam naar toe. Het grootste voordeel is dat je de kinderen niet altijd hebt. In mijn relatie met p-te-p merken we daar veel van. Zonder bovenmatige inspanning hebben we de kinderen in wisselende samenstelling. En soms hebben we er geen één. De meeste echtparen met kinderen moeten hier iets voor regelen om ook nog samen-tijd te hebben. En een oppas doet dat niet gratis. Als co-/stiefouder gaat dat blijkbaar makkelijker. Plannen is niet nodig, het gebeurt vanzelf. In ons geval in ieder geval. Ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen geldt uiteraard, maar toch. En ja, na een beetje doorzoeken heeft iemand anders dit ook al opgemerkt.

Is dit het enige voordeel? Nee. Ik kan nóg iets bedenken:  mijn ex heeft medische zorg nodig. Dat zorgt ervoor dat ze er niet altijd voor de kinderen kan zijn, ondanks het feit dat ze dit zelf wel wil. Maar ik kan er dan altijd wel zijn. De kinderen hoeven hun moeder niet ziek te zien en hun leven gaat gewoon door. Ook persoonlijke voorkeuren en/of belemmeringen betekenen niet meer dat dit tot spanning leidt. Mijn ex houdt niet van de drukte van bijvoorbeeld een Sinterklaasintocht. Voor de kinderen is het nu heel normaal dat ze maar met één ouder gaan en ik hoef me niet bezwaard te voelen om zonder mijn ex te gaan. Het plannen en uitvoeren van de activiteiten van de kinderen is zelfs makkelijker. De kinderen kunnen meer doen. En zullen meer doen. In het overleg met mezelf ben ik het immers niet vaak oneens met mezelf.

Daniel is enige tijd geleden gescheiden en inmiddels hertrouwd. Hij blogde twee wekelijks over zijn leven als gescheiden vader. Daniel woont samen met Patricia en haar kinderen. Het boek over het eerste jaar is 10 april 2015 verschenen en verkrijgbaar bij bij de betere boekhandel.

REACTIES

M.E. - 9 mrt 2018

Eens. Maar dat voordeel is er alleen als je niet verzandt in een vechtscheiding waar de ene ouder de andere het licht in de ogen niet gunt. Bij ons werkt het ook zo. En het lijkt zelfs meer quality time op te leveren. Het nadeel is wel het gesleep met dingen maar die stress kun je ook sterk ver kleinen door dicht bij elkaar te wonen. Zodat kids zelf een vergeten item kunnen ophalen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 6
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.