Menu

Je ex loslaten. Hoe doe je dat?

laat je ex los

Heb jij je ex helemaal losgelaten? Ik bedoel emotioneel. Ook al ben je in praktische zin gescheiden, woon je apart, is de boedel verdeeld en de scheiding definitief uitgesproken, wil dat niet zeggen dat je je ex echt hebt losgelaten. Merk je dat je nog vaak aan hem of haar denkt? Nog veel over hem praat, of ‘smoesjes’ verzint om elkaar nog eens te zien of spreken. Misschien ben je nog steeds kwaad, teleurgesteld of verdrietig…..

Wat wil je nog ‘halen’ bij je ex?

Eén van de redenen waarom het moeilijk kan zijn om je ex los te laten is omdat je nog wat van hem of haar wilt hebben. Waardering, bevestiging, geruststelling, respect, zorg,…. noem maar op. Dat wat je waarschijnlijk ook tijdens je relatie niet of niet genoeg hebt gekregen. Natuurlijk heb je daar recht op. Daar heeft ieder mens recht op, zeker van de mensen dicht om je heen. Maar misschien wordt het tijd om in te zien dat het niet reëel is om dat nog te verwachten, als je het toen niet kreeg, zal het nu ook niet meer komen. Het kan heel pijnlijk zijn om dat te accepteren. Om die verwachting los te laten. Misschien kunnen deze Tips over hoe je met je emoties en gevoelens om kan gaan je daarbij helpen.

Wellicht is het beter je energie te steken in hoe en waar je die waardering, bevestiging, etc wel kan krijgen dan te blijven hopen op iets wat hoogstwaarschijnlijk niet gaat komen. Je zou kunnen onderzoeken in hoe verre je jezelf dat kan geven. En misschien zijn er andere mensen in je omgeving waar je het kan krijgen.

Accepteren dat de relatie over is.

Vind je het moeilijk om te accepteren dat jullie relatie afgelopen is? Heb je fantasieën dat het misschien later nog wel goed zal komen? Dat je ex zich zal bedenken of in gaat zien wat voor een geweldig mens je bent? Is het moeilijk voor je om je situatie te accepteren zoals hij is? Dat je nu single bent, misschien wel alleenstaande ouder. Dat je situatie anders is als jij graag zou willen, als waarvan je altijd gedroomd hebt. Ja, dat kan pijnlijk zijn en dan is het soms makkelijker om te blijven fantaseren over dat het wordt zoals jij graag wilt. Het levert je op dat je je pijn en verdriet lijkt te ontlopen, maar het kost je dat je niet echt in het nu leeft, dat je niet al je energie in het nu stopt. De kans dat je droom uitkomt is heel, heel klein. Je kan de afweging maken of die kans de moeite waard is om je leven nu in de wachtstand te zetten.

Loslaten geeft ruimte en energie.

Wat levert het je op als je het verleden accepteert en loslaat? Als je geen energie meer steekt in wat je niet kan veranderen? Ruimte, rust en energie. Ga maar eens na bij jezelf hoeveel tijd en energie je besteedt aan óf terugkijken óf aan dromen. Stel je voor hoe het zou zijn als je die tijd en energie zou gebruiken voor het nu, om je huidige situatie vorm, inhoud en richting te geven. Die energie aan jezelf, je naasten en je naaste omgeving te besteden. Dan neem je jezelf en je situatie in eigen hand, maak je jezelf onafhankelijk, kom je in je kracht te staan. Zo bloei je op na je scheiding en maak je een nieuwe start.

Jolanda de Boer

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 + = zeven




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.