Inhoud blog
1. Zet je kind op de eerste plaats
Zorg dat je als ouder bij alles wat je doet en regelt voor de feestdagen steeds de focus houdt op wat het beste is voor je kind. Stel jezelf steeds de vraag: Is dit goed/leuk/fijn/ prettig voor ons kind? Door te focussen op het kind en dus op het ouderschap verschuift de partnerrelatie – dè bron van onenigheid, stress en conflict- meer naar de achtergrond.
2. Maak tijdig afspraken over de invulling en verdeling van de feestdagen
Na een scheiding liggen de feestdagen gevoelig en dat maakt het lastig om als ouders hierover goede afspraken te maken. Begin in ieder geval op tijd met het bespreken van de verdeling van de feestdagen, dat vermindert de druk. Houd vervolgens bij de bespreking in je hoofd dat je graag wilt dat de feestdagen voor iedereen echt feestdagen zullen zijn. De manier waarop je op de andere ouder reageert, zal bepalend zijn voor de sfeer waarin de verdeling van de feestdagen zal plaatsvinden. Het helpt als je niet meteen je eigen reactie geeft op een voorstel van de ander, maar dat je bijvoorbeeld om meer informatie vraagt of dat je samenvat wat je hebt gehoord. Het maakt dat je minder snel tegenover elkaar komt te staan.
3. Houd de afspraken voor het kind zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk
Het is sowieso lastig om je als gezin tijdens de feestdagen te verdelen over familie en vrienden. Na een scheiding wordt dat bijna een schier onmogelijke zaak. Focus je wederom op wat het beste is voor je kind en houd het voor hem/haar zo eenvoudig mogelijk. Je kind van hot naar her slepen, levert een gestrest kind op en daar wordt niemand gelukkig van.
Overleg over de te geven cadeaus (ook door grootouders) en houd het zo gelijkwaardig mogelijk. Onthoud dat kerst niet de plaats is om de andere ouder te overtreffen. Maak concrete afspraken over de verdeling en bevestig de afspraken in een mail.
4. Deel informatie met de andere ouder
In het bijzonder met schoolgaande kinderen is de decembermaand een drukke maand met veel schoolse activiteiten. Zorg dat je allebei op de hoogte bent van alle activiteiten en wees zo attent om de andere ouder daarin te betrekken. Hiermee voorkom je irritatie en dus conflict-situaties.
5. Wees respectvol naar elkaar
Ook al is de relatie met de andere ouder niet optimaal, doe je best voor je kind en gedraag je als een redelijke en verantwoordelijke ouder. Ga dus niet op elkaars gevoelige knoppen drukken en spreek niet negatief over elkaar en al helemaal niet in het bijzijn van het kind.
6. Maak nieuwe tradities
Voor kinderen zijn tradities belangrijk. Tradities zorgen ervoor dat kinderen zich veilig en gehecht voelen. Als er een nieuwe traditie wordt ingesteld, wordt de focus gelegd op het nieuwe en wordt de breuk met het oude enigszins verzacht. Nieuwe tradities kunnen de lijm, de verbinding zijn voor het bij elkaar houden van het nieuwe gezin.
Het vieren van de feestdagen na een scheiding is lastig maar niet onmogelijk. Als je in het bijzonder de focus houdt op het kind en op de ouderrelatie, vergroot je de kans dat de feestdagen – ook al is het na scheiding anders – voor alle betrokkenen echt feestdagen blijven.
Anna Soedira, geregistreerd MfN-mediator
Lees ook de andere blogs van Anna.
REAGEER OP DEZE BLOG