Belastingdienst attendeert mensen in brieven over specifieke onderwerpen met fiscale gevolgen voor de aangifte
De afkoop van een lijfrente, een echtscheiding terwijl je samen een eigen woning hebt of het gezamenlijk als fiscaal partners aangifte doen. Over onder andere deze drie onderwerpen zoekt de Belastingdienst steeds actiever het contact met burgers.
“Vlak voor de aangifteperiode informeren we burgers over de fiscale gevolgen hiervan, én wat dit betekent voor het juist en volledig aangifte doen. Het versturen van een eenvoudige, actiegerichte brief moet voor burgers correcties achteraf voorkomen”, betoogt Mahshid Azarmi. Zij is handhavingsregisseur bij de Belastingdienst, binnen het team Landelijke Regie Particulieren (LRP). Dit team adviseert voor welke onderwerpen de Belastingdienst deze brieven verstuurt.
Optimaal gebruik van regelingen
Als voorbeeld noemt Azarmi de brief voor mensen die gescheiden zijn. In de aangifte worden relatief veel fouten gemaakt door ex-partners die samen een eigen woning bezitten. “Vlak voor de aangifteperiode ontvangen beiden hierover een brief, juist om fouten te voorkomen. We adviseren in de brief, indien mogelijk, over dat jaar nog als fiscaal partners samen aangifte te doen. Voor mensen die gescheiden zijn, is een aparte pagina op de Belastingdienst-site waar zij een persoonlijke checklist kunnen maken over onderwerpen die van belang zijn bij de scheiding. Proactief worden mensen dan geattendeerd over bijvoorbeeld hun toeslagen en alimentatie.”
Onderzoek naar effect van een brief op het aangiftegedrag
De Belastingdienst liet in het najaar van 2021 onderzoek doen naar het effect van drie brieven op het aangiftegedrag van mensen. Zo bleek hieruit dat de ruim 3.000 verstuurde brieven over ‘Afkoop lijfrente’ een positief effect hadden op het juist en volledig invullen van aangiftes.
Ook het versturen van een brief over echtscheidingen heeft een positief effect op de naleving, het indienen van een juiste aangifte door burgers. De brief zorgde ervoor dat ex-partners in bijna de helft van de gevallen nog samen aangifte hebben gedaan. Het onderzoek toont aan dat deze brief bevordert dat meer ex-partners toch nog samen aangifte doen. Zij maken daardoor minder fouten voor bijvoorbeeld hun eigen woning.
Brieven ook begrijpelijker?
Hoewel de brieven een positief effect hebben, is nog onbekend hoe deze ervaren en begrepen worden door burgers. Azarmi licht de doelstellingen voor 2023 toe: “De ervaring met een brief gaat verder dan alleen het effect op het feitelijke aangiftegedrag. Je wilt uiteindelijk dat mensen een aangifte in één keer foutloos doen. Daarom laten we onderzoek doen of de boodschap voor mensen direct begrijpelijk is en in hoeverre burgers de brieven ook dienstverlenend vinden.”
Daarnaast bekijkt de Belastingdienst hoe zij starters op de woningmarkt vooraf beter kunnen informeren. “Zij vullen bij een eigen woning voor de eerste keer een uitgebreidere aangifte in. Voor hen is dat een grote verandering. Het zou mooi zijn als we hen, juist op innovatieve wijze, direct meer duidelijkheid vooraf kunnen geven. Een mooie doelstelling voor komend jaar om vertrouwen te creëren bij deze groep mensen”, besluit Azarmi.
Lees ook de andere blogs van de Belastingdienst.
REAGEER OP DEZE BLOG