Menu

Alimentatie kinderen 18-21 jaar. Hoe zit dat precies?

3 reacties
alimentatie 18-21

In onze gratis vragenrubriek kregen we de volgende vraag:

Zoon is in juli 18 geworden. In de beschikking staat omschreven dat indien kinderen de 18 jarige leeftijd hebben bereikt er tussen ouders onderling afspraken worden gemaakt wat de hoogte van de bijdragen van de ouders apart zou zijn voor kosten levensonderhoud en studie tussen 18 en 21jr. Komen de ouders er niet uit dan moet een rechter dit bepalen.

Er is in april een verzoek tot wijziging hoofdverblijfplaats gedaan. Echter op verzoek van ex vrouw zelf is dit ingetrokken omdat de zaak nog niet was  voorgekomen en de jongen de 18 jarige leeftijd had bereikt.

Ex heeft gezegd dat er het bedrag wat genoemd was in beschikking direct betaald moet worden aan het kind anders zou uw organisatie worden ingeschakeld. 

Hoe te handelen? Ik wil alle schoolkosten op me nemen heb ik al gezegd ook kleding als hij met facturen komt.  

De alimentatiespecialist antwoordt:

Wij adviseren om ieders bijdrage te (laten) bepalen en hier overeenstemming over te bereiken.

In aansluiting op de verplichting van ouders om bij te dragen in de kosten van verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen bestaat de verplichting van ouders om te voorzien in de kosten van levensonderhoud en studie van kinderen in de leeftijd van 18 tot 21 jaar

Vanaf het 18e jaar is de kinderalimentatie een zaak tussen ouder(s) en kind, maar het kind kan zijn/ haar recht overdragen aan de verzorgende ouder.

Van belang zijnde aspecten bij de jongmeerderjarige

Wel of niet inwonend bij ouder(s).

De kosten die de jongmeerderjarige maakt (of niet maakt  in vergelijking met normbedragen).

Indien niet studerend; hoogte eigen inkomsten.

Indien wel studerend;

  • de opleiding.
  • hoogte / onderdelen studiefinanciering, zoals ‘’oude of nieuwe stelsel, kan de jongmeerderjarige aanspraak maken op een aanvullende lening  waarop geen terugbetalingsverplichting rust.

 

REACTIES

Profielfoto van Anne

Anne - 28 mei 2019

Wat wordt bedoelt met "Vanaf het 18e jaar is de kinderalimentatie een zaak tussen ouder(s) en kind, maar het kind kan zijn/ haar recht overdragen aan de verzorgende ouder." Wat wordt bedoelt met "het kind kan zijn/haar recht overdragen aan de verzorgende ouder. Betekent dit dat ik namens mijn kind in overleg mag tereden om de KA aangepast te krijgen op de reele behoefte bij haar vader? Of betekent dit dat het geld aan mij wordt overgedragen. Bedankt

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 28 mei 2019

    Beste Anne, Vanaf de 18e verjaardag van het kind kan de alimentatie betaler de kinderalimentatie rechtstreeks aan het kind betalen. Het kind kan ook aangeven dat het de situatie wil handhaven en dat de alimentatie dus betaald wordt aan de verzorgende ouder, zoals in de periode daarvoor. Jij kan, in overleg met je kind, altijd in overleg treden met de vader om te praten over de hoogte van de alimentatie. Er is echter, sec door de 18e verjaardag van het kind, geen gewijzigde omstandigheid waarop de alimentatie aangepast moet worden.

Karina - 23 jan 2023

Hoe zit het met het indexeringspercentage tussen 18 en 21 jaar? Tot 18 jaar stijgt dit jaarlijks, en daarna? Bedankt!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes × 1 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.