Menu

Alimentatie kinderen 18-21 jaar. Hoe zit dat precies?

alimentatie 18-21

In onze gratis vragenrubriek kregen we de volgende vraag:

Zoon is in juli 18 geworden. In de beschikking staat omschreven dat indien kinderen de 18 jarige leeftijd hebben bereikt er tussen ouders onderling afspraken worden gemaakt wat de hoogte van de bijdragen van de ouders apart zou zijn voor kosten levensonderhoud en studie tussen 18 en 21jr. Komen de ouders er niet uit dan moet een rechter dit bepalen.

Er is in april een verzoek tot wijziging hoofdverblijfplaats gedaan. Echter op verzoek van ex vrouw zelf is dit ingetrokken omdat de zaak nog niet was  voorgekomen en de jongen de 18 jarige leeftijd had bereikt.

Ex heeft gezegd dat er het bedrag wat genoemd was in beschikking direct betaald moet worden aan het kind anders zou uw organisatie worden ingeschakeld. 

Hoe te handelen? Ik wil alle schoolkosten op me nemen heb ik al gezegd ook kleding als hij met facturen komt.  

De alimentatiespecialist antwoordt:

Wij adviseren om ieders bijdrage te (laten) bepalen en hier overeenstemming over te bereiken.

In aansluiting op de verplichting van ouders om bij te dragen in de kosten van verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen bestaat de verplichting van ouders om te voorzien in de kosten van levensonderhoud en studie van kinderen in de leeftijd van 18 tot 21 jaar

Vanaf het 18e jaar is de kinderalimentatie een zaak tussen ouder(s) en kind, maar het kind kan zijn/ haar recht overdragen aan de verzorgende ouder.

Van belang zijnde aspecten bij de jongmeerderjarige

Wel of niet inwonend bij ouder(s).

De kosten die de jongmeerderjarige maakt (of niet maakt  in vergelijking met normbedragen).

Indien niet studerend; hoogte eigen inkomsten.

Indien wel studerend;

  • de opleiding.
  • hoogte / onderdelen studiefinanciering, zoals ‘’oude of nieuwe stelsel, kan de jongmeerderjarige aanspraak maken op een aanvullende lening  waarop geen terugbetalingsverplichting rust.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier + 8 =

Vlog

Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden? Marloes geeft in deze vlog een aantal nuttige handvaten. Bovendien bespreekt ze welke reacties je van kinderen van verschillende leeftijden kaLees verder > kind scheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.