In onze gratis vragenrubriek kwam de volgende vraag binnen:
Ik lees hier dat wanneer je kind 18 is je zelf met je kind mag overleggen als je de alimentatie wil wijzigen. Aan de andere kant lees is dat je tot 21 verplicht bent te betalen. Hoe zit dit precies?
Dit is het antwoord van Alimentatiewijzer.nl:
Het klopt dat je met je 18-jarig kind mag overleggen als je de alimentatie wil wijzigen. De wet zegt dat een jongmeerderjarig kind hier zelf over mag beslissen. Heb jij redenen om de kinderalimentatie te verlagen of te stoppen, dan mag je dit dus met betreffend kind overleggen.
Als het kind hier akkoord voor geeft, mag je de kinderalimentatie wijzigen. Wijzigen zonder overleg, mag niet. Ook mag je als alimentatiebetaler vanaf het 18e levensjaar van een kind, het geld op eigen rekening storten.
Wel blijft de kinderalimentatie bestaan tot de leeftijd van 21 jaar. We noemen dit onderhoudsplicht. Dus eigenlijk verandert er niets in de kinderalimentatie tot en met 21 jaar, tenzij je in goed overleg hier andere afspraken over maakt.
Redenen om alimentatie te wijzigen bij jongmeerderjarige kinderen
Als het kind stopt met school en fulltime gaat werken. Kind kan zich dan zelf onderhouden. Hierdoor komt de onderhoudsplicht te vervallen.
De alimentatiebetaler geeft aan dat de draagkracht minder is geworden. Er zal een herberekening moeten komen welke aantoont dat er minder alimentatie betaalt kan worden.
Gaat het jongmeerderjarige kind op kamers? Dan heeft de ex vanaf dat moment ook een onderhoudsplicht. Het kind zal dit zelf moeten overleggen met de andere ouder.
Lees ook Kinderalimentatie en studiekosten en de andere blogs van Alimentatiewijzer.nl
REAGEER OP DEZE BLOG