Menu

Alimentatie voor jongmeerderjarig kind, hoe zit het precies?

alimentatie jongmeerderjarig kind

In onze gratis vragenrubriek kwam de volgende vraag binnen:

Ik lees hier dat wanneer je kind 18 is je zelf met je kind mag overleggen als je de alimentatie wil wijzigen. Aan de andere kant lees is dat je tot 21 verplicht bent te betalen. Hoe zit dit precies?

Dit is het antwoord van Alimentatiewijzer.nl:

Het klopt dat je met je 18-jarig kind mag overleggen als je de alimentatie wil wijzigen. De wet zegt dat een jongmeerderjarig kind hier zelf over mag beslissen. Heb jij redenen om de kinderalimentatie te verlagen of te stoppen, dan mag je dit dus met betreffend kind overleggen.

Als het kind hier akkoord voor geeft, mag je de kinderalimentatie wijzigen. Wijzigen zonder overleg, mag niet. Ook mag je als alimentatiebetaler vanaf het 18e levensjaar van een kind, het geld op eigen rekening storten. 

Wel blijft de kinderalimentatie bestaan tot de leeftijd van 21 jaar. We noemen dit onderhoudsplicht. Dus eigenlijk verandert er niets in de kinderalimentatie tot en met 21 jaar, tenzij je in goed overleg hier andere afspraken over maakt. 

Redenen om alimentatie te wijzigen bij jongmeerderjarige kinderen

Als het kind stopt met school en fulltime gaat werken. Kind kan zich dan zelf onderhouden. Hierdoor komt de onderhoudsplicht te vervallen.

De alimentatiebetaler geeft aan dat de draagkracht minder is geworden. Er zal een herberekening moeten komen welke aantoont dat er minder alimentatie betaalt kan worden. 

Gaat het jongmeerderjarige kind op kamers? Dan heeft de ex vanaf dat moment ook een onderhoudsplicht. Het kind zal dit zelf moeten overleggen met de andere ouder.

Lees ook Kinderalimentatie en studiekosten en de andere blogs van Alimentatiewijzer.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 3 = vijf
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan veroorzaakt heftige emoties bij zowel de bedrogene als de vreemdganger en heeft invloed op het hele sociale systeem. Het focussen op de schuldige is een valkuil en het is essentieel om door het rouwproces te gaan zonder vast te blijven zitten in de schuldvraag. Individuele coaching is belangrijk, maar een gezamenlijk proces is ook Lees verder > vreemdgaan verwerken
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.