Menu

Kinderalimentatie en studiekosten

5 reacties
kinderalimentatie en studiekosten

Keuzestress of kostenstress

Nog voordat mijn dochter geboren was, werd mij al gezegd: “Geniet er maar van want voor dat je het weet, is zij 18 jaar en gaat zij het huis uit!”.

Ja, ja” en “Het zal wel..” was wat er bij mij op kwam. Toen. Nu besef ik dat het inderdaad zo is.

Je kinderen gaan voor je het weet naar de basisschool, krijgen schooladvies, maken de Citotoets, stomen door naar de middelbaren school en in no time speelt dan de vraag bij jouw kind: wat ga ik hierna doen? Werken of verder leren. Naar mbo, hbo of misschien wel universiteit.

Jouw zoon of dochter is druk bezig met het zoeken naar een passende opleiding, terwijl jij je het hoofd breekt over wat zal dat kosten en wie gaat dat betalen.

Kinderalimentatie en studiekosten

Als je gescheiden bent, hebben jullie als ouders, in het kader van de kinderalimentatie, misschien al onderling afspraken gemaakt over de studiekosten van jullie kinderen. Altijd goed om nog even te kijken wat jullie afgesproken hebben.

Ben je nog bezig met jouw echtscheiding, is het goed stil te staan bij wat je nu nog als ouders kunt regelen voor de studiekosten van jullie kind(eren) vanaf het 18de jaar. Denk daarbij ook is aan een studieverzekering of “gewoon” een maandelijks bedrag sparen.

Bijdrage kosten levensonderhoud en studie

Wordt een kind 18 jaar oud en wordt er kinderalimentatie betaald, dan betaalt de alimentatieplichtige ouder dit zelfde bedrag als bijdrage in de kosten van levensonderhoud en studie aan het kind zelf. Het kind, dan jong-meerderjarige genoemd, heeft dan dus recht op het bedrag. Vaak wordt door de ouders samen afgesproken dat als de jong-meerderjarige nog thuis woont, het bedrag gewoon doorbetaald wordt aan de andere ouder. Dat voorkomt namelijk gesteggel over de hoogte van anders te betalen kostgeld bijvoorbeeld.
LET OP: de bijdrage in levensonderhoud en studie loopt van het 18de jaar tot het 21ste jaar.

Oké…..” hoor ik je denken. “En daarna dan, als mijn kind nog studeert, een opleiding volgt?

Kind ouder dan 21

Ja, dan is het wel zo prettig als jullie samen al geregeld hebben dat jullie ook na het 21ste jaar nog doorbetalen. Vaak is het doorbetalen gekoppeld aan de voorwaarde dat de opleiding in overleg gekozen is en de resultaten voldoende zijn. Maar jullie kunnen natuurlijk jullie eigen voorwaarden stellen.

Je zult dan bepalen wat de hoogte is van de bijdrage is vanaf het 21ste jaar. Je kunt aanhaken bij de kinderalimentatie die al betaald wordt. Vaak zie ik terug dat ouders willen bijdragen naar rato van hun draagkracht. Realiseer je dat je geen concreet bedrag bepaald hebt. Jullie kind kan dus niet aankloppen met het verzoek bedrag X te betalen. Er moeten gegevens op tafel komen. Dan is het wel belangrijk dat de verhoudingen nog goed zijn. Zo niet, is er kans dat je als kind tegenover jouw ouder(s) in de rechtszaal komt te staan. Als het mogelijk is, wil je dat wel voorkomen.

Studie-advies:

Probeer tijdens je scheiding of je al voor de langere termijn afspraken over studiekosten van jullie kind(eren) kunt maken. Heb je zulke afspraken niet en zijn jullie wel (weer) on speaking terms probeer dan alsnog tot afspraken te komen. En zet die natuurlijk op papier én spreek af dat jullie kind jullie er aan kan houden.

Succes!

ScheerSanders Advocaten

REACTIES

Lambregts - 25 jun 2017

Wat als je kind 16 jaar is en gaat studeren? Alimentatie blijft hetzelfde, maar is je ex partner verplicht om studiekosten mee te betalen? Los van de alimentatie? En is er een tegemoetkoming voor alleenstaande ouder of is daar alleen het kindgebonden budget voor?

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 27 jun 2017

De advocaat van ScheerSanders antwoordt het volgende: De kinderalimentatie is bedoeld om alle kosten te dekken. Het delen van studiekosten 50-50 is, behoudens andere afspraken, dus in beginsel niet aan de orde. Als je kind onder 18 is en gaat studeren vervalt in veel gevallen kinderbijslag en kindgebonden budget als er in aanmerking kan worden gekomen voor studiefinanciering. Op Nibud kun je daar het nodige over vinden. De regeling is mede afhankelijk van het onderwijs dat een minderjarige volgt (MBO, BBL of HBO/WO).

Anoniem - 28 okt 2017

Geldt dat voor alle extra kosten als er geen afspraken gemaakt zijn? Ik ontvang €100 per kind per maand kinderalimentatie en draai dus op voor studiekosten, schoolgeld, schoolreizen, studiemiddelen, orthodontie, medicijnen buiten het zorgsysteem, fietsen, telefoonabonnementen en laptops? Kan toch niet evenredig zijn?

Pascal - 14 mrt 2018

Altijd zielig als mensen anoniem gaan reageren. Anoniem ik heb een ex die wajong uitkering krijgt / kindertoeslag / alleenstaande ouder vergoeding / zorgtoeslag / huurtoeslag en dan nog 150 allimentatie per kind, ze zit over de 2200 euro, als ex partner heb ik een uitkering van nog geen 1300 en twee kinderen dus hou 1000 over, ik budgetteer en klaag er verder niet over maar wat is evenredig?

Profielfoto van Eline Stap

Eline Stap - 14 mrt 2018

Zielig als je anoniem reageert? Waarom? Ik schrijf hier ook niet onder mijn eigen naam. Waarom gelijk zo met een vinger wijzen en doen of je beter bent? Ik kan vele redenen bedenken waarom iemand hier niet met zijn/haar eigen naam reageert. Het siert je als je iedereen in zijn/haar waarde laat en niet gelijk aan gaat vallen. Goed dat je kunt budgetteren, geef liever tips dan een klap.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


acht − = 0

Vlog

Op zondag 22 april wordt Binnenstebuiten uitgezonden De scheiding van haar ouders levert fikse onrust op voor Emma, en dat kan ze er nou net niet bij hebben want ze staat op het punt om Nederlands kampioen schieten te worden. Als ze in haar dagboek haar gevoelens op een rijtje zet, levert dat een verrassend Lees verder >

pubermeisje met gescheiden ouders
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Download de Gratis Checklist Scheiden en maak je scheiding overzichtelijk