Menu

Kinderalimentatie en studiekosten

16 reacties
kinderalimentatie en studiekosten

Keuzestress of kostenstress

Nog voordat mijn dochter geboren was, werd mij al gezegd: “Geniet er maar van want voor dat je het weet, is zij 18 jaar en gaat zij het huis uit!”.

Ja, ja” en “Het zal wel..” was wat er bij mij op kwam. Toen. Nu besef ik dat het inderdaad zo is.

Je kinderen gaan voor je het weet naar de basisschool, krijgen schooladvies, maken de Citotoets, stomen door naar de middelbaren school en in no time speelt dan de vraag bij jouw kind: wat ga ik hierna doen? Werken of verder leren. Naar mbo, hbo of misschien wel universiteit.

Jouw zoon of dochter is druk bezig met het zoeken naar een passende opleiding, terwijl jij je het hoofd breekt over wat zal dat kosten en wie gaat dat betalen.

Kinderalimentatie en studiekosten

Als je gescheiden bent, hebben jullie als ouders, in het kader van de kinderalimentatie, misschien al onderling afspraken gemaakt over de studiekosten van jullie kinderen. Altijd goed om nog even te kijken wat jullie afgesproken hebben.

Ben je nog bezig met jouw echtscheiding, is het goed stil te staan bij wat je nu nog als ouders kunt regelen voor de studiekosten van jullie kind(eren) vanaf het 18de jaar. Denk daarbij ook eens aan een studieverzekering of “gewoon” een maandelijks bedrag sparen.

Bijdrage kosten levensonderhoud en studie

Wordt een kind 18 jaar oud en wordt er kinderalimentatie betaald, dan betaalt de alimentatieplichtige ouder dit zelfde bedrag als bijdrage in de kosten van levensonderhoud en studie aan het kind zelf. Het kind, dan jong-meerderjarige genoemd, heeft dan dus recht op het bedrag. Vaak wordt door de ouders samen afgesproken dat als de jong-meerderjarige nog thuis woont, het bedrag gewoon doorbetaald wordt aan de andere ouder. Dat voorkomt namelijk gesteggel over de hoogte van anders te betalen kostgeld bijvoorbeeld.
LET OP: de bijdrage in levensonderhoud en studie loopt van het 18de jaar tot het 21ste jaar.

Oké…..” hoor ik je denken. “En daarna dan, als mijn kind nog studeert, een opleiding volgt?

Kind ouder dan 21

Ja, dan is het wel zo prettig als jullie samen al geregeld hebben dat jullie ook na het 21ste jaar nog doorbetalen. Vaak is het doorbetalen gekoppeld aan de voorwaarde dat de opleiding in overleg gekozen is en de resultaten voldoende zijn. Maar jullie kunnen natuurlijk jullie eigen voorwaarden stellen.

Je zult dan bepalen wat de hoogte is van de bijdrage is vanaf het 21ste jaar. Je kunt aanhaken bij de kinderalimentatie die al betaald wordt. Vaak zie ik terug dat ouders willen bijdragen naar rato van hun draagkracht. Realiseer je dat je geen concreet bedrag bepaald hebt. Jullie kind kan dus niet aankloppen met het verzoek bedrag X te betalen. Er moeten gegevens op tafel komen. Dan is het wel belangrijk dat de verhoudingen nog goed zijn. Zo niet, is er kans dat je als kind tegenover jouw ouder(s) in de rechtszaal komt te staan. Als het mogelijk is, wil je dat wel voorkomen.

Studie-advies:

Probeer tijdens je scheiding of je al voor de langere termijn afspraken over studiekosten van jullie kind(eren) kunt maken. Heb je zulke afspraken niet en zijn jullie wel (weer) on speaking terms probeer dan alsnog tot afspraken te komen. En zet die natuurlijk op papier én spreek af dat jullie kind jullie er aan kan houden.

Succes!

ScheerSanders Advocaten

REACTIES

Lambregts - 25 jun 2017

Wat als je kind 16 jaar is en gaat studeren? Alimentatie blijft hetzelfde, maar is je ex partner verplicht om studiekosten mee te betalen? Los van de alimentatie? En is er een tegemoetkoming voor alleenstaande ouder of is daar alleen het kindgebonden budget voor?

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 27 jun 2017

De advocaat van ScheerSanders antwoordt het volgende: De kinderalimentatie is bedoeld om alle kosten te dekken. Het delen van studiekosten 50-50 is, behoudens andere afspraken, dus in beginsel niet aan de orde. Als je kind onder 18 is en gaat studeren vervalt in veel gevallen kinderbijslag en kindgebonden budget als er in aanmerking kan worden gekomen voor studiefinanciering. Op Nibud kun je daar het nodige over vinden. De regeling is mede afhankelijk van het onderwijs dat een minderjarige volgt (MBO, BBL of HBO/WO).

Anoniem - 28 okt 2017

Geldt dat voor alle extra kosten als er geen afspraken gemaakt zijn? Ik ontvang €100 per kind per maand kinderalimentatie en draai dus op voor studiekosten, schoolgeld, schoolreizen, studiemiddelen, orthodontie, medicijnen buiten het zorgsysteem, fietsen, telefoonabonnementen en laptops? Kan toch niet evenredig zijn?

  Pascal - 14 mrt 2018

  Altijd zielig als mensen anoniem gaan reageren. Anoniem ik heb een ex die wajong uitkering krijgt / kindertoeslag / alleenstaande ouder vergoeding / zorgtoeslag / huurtoeslag en dan nog 150 allimentatie per kind, ze zit over de 2200 euro, als ex partner heb ik een uitkering van nog geen 1300 en twee kinderen dus hou 1000 over, ik budgetteer en klaag er verder niet over maar wat is evenredig?

Profielfoto van Eline Stap

Eline Stap - 14 mrt 2018

Zielig als je anoniem reageert? Waarom? Ik schrijf hier ook niet onder mijn eigen naam. Waarom gelijk zo met een vinger wijzen en doen of je beter bent? Ik kan vele redenen bedenken waarom iemand hier niet met zijn/haar eigen naam reageert. Het siert je als je iedereen in zijn/haar waarde laat en niet gelijk aan gaat vallen. Goed dat je kunt budgetteren, geef liever tips dan een klap.

J. vd Horst - 2 jun 2018

Ons kind is 21 geworden en in het convenant bepaald, dat de ouders naar rato van inkomen de studiekosten betalen. Ons kind is uitwonend en kan niet in het eigen levensonderhoud voorzien. Wat valt precies onder studiekosten, toch niet alleen het collegelid?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 4 jun 2018

  Zoals hierboven beschreven wordt, bepaal je gezamenlijk de hoogte van de bijdrage. Dit wordt dan verdeeld naar rato van het inkomen. Wanneer je kind niet in het eigen onderhoud kan voorzien, zullen ook deze kosten verdeeld worden over beide ouders. Het betreft dus niet alleen het collegegeld. Je kan natuurlijk afspraken maken met je kind over zijn/haar eigen bijdrage.

  Annabel - 4 feb 2019

  Hoe wordt deze verdeling 'naar rato' dan berekend, is hier misschien een soort formule/berekening voor?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 4 feb 2019

  Je kijkt dan naar de verhouding tussen de inkomens. Als de een bijvoorbeeld € 1.000 verdient en de ander € 2.000, dan betaalt de tweede ouder 2 x zoveel aan studiekosten.

Anne - 15 aug 2018

Wij zijn destijds niets overeengekomen over studiekosten en we zijn al jaren niet 'on speaking terms' helaas. Nu wordt mijn zoon 18 en gaat studeren. De €63,- per maand die mijn ex aan alimentatie betaald gaat nu dus naar mijn zoon. Kan mijn zoon verder nog aanspraak doen op een bijdrage in de studiekosten door mijn ex-man?

Theresa - 5 jan 2019

Ons kind is 10 jaar. Ik krijg alimentatie ieder maand. Wat als mijn kind naar de middelbare school gaat? Is de ex dan naarst de alimentatie verplicht de schoolkosten mee te betalen?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 5 jan 2019

  De kinderalimentatie is bedoeld om alle kosten te dekken. Dus ook de schoolkosten voor de middelbare school.

Mama - 8 feb 2019

Kosten voor de middelbare school schrijft u. De kosten voor de HBO gaan dus naar rato verdeeld worden, ongeacht de kinderalimentatie en duo bijdrage advies? ( kind is geen 18, HBO, op kamers )

Sigaro - 17 feb 2019

Hoe zit het met een kind dat 18 jaar wordt , waarmee geen contact is in de laatste 5 jaar, door toe doen van ex-partner . Hierbij is ook geen informatie (hoewel plicht) de laatste 5 jaar doorgegeven over studie e.d.. Hoe kan ik nu weten of ze nog studeert / werkt , terwijl ik wel moet betalen ?

Gianna - 18 mrt 2019

Mijn kind doet na haar Hbo-opleiding een universitaire master en is inmiddels 24. Haar vader betaalt haar nog steeds de destijds vastgestelde kinderalimentatie en wil niet meer bijdragen. Ik betaal alle andere onkosten. Ik heb voor haar studie gespaard, op een studierekening, maar na de HBO-studie was dat spaarpotje leeg en ik wil niet dat ze schulden heeft of leent. Gisteren ontdekte ik dat er in het convenant iets anders staat: " Mocht het saldo van de desbetreffende studierekening ontoereikend zijn om alle kosten te betalen, dan zullen partijen in verhouding tot hun brutosalaris, verhoogd met de vakantietoeslag, in het tekort bijdragen." Ik heb mijn ex op dit artikel in het convenant gewezen, maar zijn reactie is dat hij al een bedrag bijdraagt. Hoe nu? Ik betaal in totaal zo'n 16.000 euro meer dan hij, terwijl hij meer draagkracht heeft. Heeft het zin hier nog mee aan de slag te gaan, of levert dat meer verdriet op dan het oplevert?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een − = 0

Vlog

Marloes van Succesvol Scheiden Brabant bespreekt vandaag met je de keuze Scheiden of Blijven? Wanneer je denkt aan scheiden maar je bent niet zeker of het de juiste stap is, is het al heel belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan. Marloes denkt met jLees verder > Scheiden of blijven?
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.