Menu

Alleen maar niet eenzaam (beetje cliché), blog van Karin

2 reacties
alleen maar niet eenzaam

Het was wennen om alleen te wonen, te slapen en te eten. Ok, toegegeven, ik sliep wel als een roos toen W in de herfst was vertrokken naar zijn verbouwde appartement – mijn rood-witte kater spinnend aan mijn voeteneinde. Maar overdag deed slechts langzaam de gewenning zijn intrede. ‘Ik ben gescheiden’, zei ik tegen mezelf.  Soms ging de eenzaamheid me onder de huid zitten. De ene week waren mijn dochters bij W, de andere bij mij. Op vrijdag was de wisselavond. De ene keer was ik alleen, de andere keer zaten twee tienermeisjes op de bank. De vrijdag is nog steeds voor mij een gekke avond.

Vriendinnen

Ik had drie vriendinnen die ook gescheiden waren en ik kon veel met hen delen over wat ik miste of wat de scheiding bij mij losmaakte aan gevoelens van gemis, verdriet, pijn en opluchting. In die verwarrende tijd ben ik verslaafd geraakt aan het sturen van SMS berichtjes – en nieuwe contacten leggen. Met de ene vriendin wandelde ik veel door de duinen en met de ander bezocht ik leuke restaurantjes om ons veranderende liefdesleven te bespreken. De witte wijn vloeide daarbij rijkelijk. Ondertussen ging ik op dating avontuur en sprak met diverse potentiële kandidaten af om te kijken of er een match was. Dat was nog niet zo eenvoudig – maar ik kon het met geuren en kleuren aan mijn vriendinnen vertellen. Mijn freelanceklussen vroegen de nodige aandacht en leidden me af van te veel gepieker over de toekomst.

Rouwproces

Me fysiek en emotioneel losmaken van de vader van mijn dochters betekende een pijnlijk rouwproces en die eenzaamheid moest ik toch in mijn eentje klaren. De periode deed me denken aan het verlies van mijn moeder. Zo nu en dan goed huilen bracht verlichting. Na elke huilbui had ik weer zin om op stap te gaan.

Alleen zijn

Na een jaar of vier kreeg ik meer rust en zin om thuis te zitten en te genieten van mezelf, kleine dingen om me heen en een lekker boek of een paar spannende afleveringen met Dicte of een andere Scandinavische heldin in de hoofdrol. Ik kon beter alleen zijn en maakte een lijstje met dingen die ik eventueel alleen kon doen als er geen vriendin voor handen was. Wandelen, naar de film gaan, zwemmen in de Houtvaart, koffie drinken in een leuk cafeetje, of een mooie expositie bezoeken. Ik ging al veel alleen op stap voordat ik gescheiden was. Ik wandelde graag alleen omdat W daar minder van hield en ook de koffie als beloning in mijn favoriete koffietentje was heerlijk. Ik las in die tijd ook het boek van Julia Cameron, The Artist Way, waarin afspraken met jezelf centraal stonden.

Gemis

Maar het was toch anders. En niet zelden overviel het me. Het gemis, de vanzelfsprekendheid, zijn stem, de meningsverschillen, lekker tegen elkaar kruipen. Daarvoor in de plaats kwam de intimiteit van mijn minnaar, de knuffels bij Biodanza, de omhelzingen van mijn vriendinnen en hun steunende woorden, de haptonoom die mij zo wist aan te raken dat ik weer van mezelf kon genieten en leerde ruimte te geven aan mijn verdriet. Het was een emotionele rollercoaster maar ik ben er sterk uitgekomen. Als ik me nu eenzaam voel, durf ik haar in de ogen te kijken en toe te laten. Durf ik te huilen om dat alleen zijn en het gemis. En na een poosje toelaten van zelfmedelijden (want dat is het natuurlijk ook) weet ik dat het gevoel van voorbijgaande aard is. Dat wist ik 9 jaar geleden nog niet.

Karin Wissenburg is in 2009 gescheiden van tafel en bed. In 2013 is zij officieel gescheiden. Zij is geboren in Gelderland en woont nu in Haarlem.

REACTIES

Profielfoto van christien

christien - 22 nov 2018

heerlijk deze blog karin, sinds kort vind ik het ook heerlijk om thuis te zijn [alleen] te genieten en gelukkig te worden van dingen en van mezelf. dit ook alles na 4 jaar. gisteren overviel mij de gedachte dat ik geen zin had om gaan te werken. heerlijk thuis blijven wel. ook ik ga naar biodanza om de verbinding en liefde te voelen, ervaren van mezelf en de andere mensen.dank je wel voor deze blog en wetend dat als het mij een keer overvalt [eenzaamheid] en dat zal zeker gebeuren. dat ook ik ernaar durf te kijken en weet dat het gevoel van voorbijgaande aard is. dank je wel Karin. lieve groetjes en knuffels

Karin Wissenburg - 30 nov 2018

Leuk om te horen Christien dat je hebt genoten v mijn blog. Veel geluk met kiezen voor jezelf! Groetjes, Karin

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een × 7 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.