Menu

Vriendschap als buffer tijdens je scheiding

vriendschap na scheiding

Onlangs bespraken we het thema vriendschap bij de filosofie les. Aanleiding was het pleidooi van filosoof Montaigne die er van overtuigd is dat vriendschap in haar meest pure vorm, minder belangeloos is dan liefde. Was het vriendschap met haar in de meest pure vorm of hadden we elkaar in de meest moeilijke tijd van ons leven nodig?

Mijn scheiding

Nadat ik op de sportclub had verteld te gaan scheiden rende een leuke vrouw achter me aan. Fred en ik gaan ook scheiden. Ik keek haar verbijsterd aan. Iets in haar ogen hield een belofte in. Zij was net als ik diepbedroefd en ontzettend nieuwsgierig naar het vrije leven. Zo zeiden we vaak tegen elkaar: laten we ook genieten, straks zitten we weer met een man op de bank, die niet meer naar huis gaat.

Ik las het boek van de psycholoog Mira Kirshenbaum, Vrouwen en Liefde. Zij had het over de drie toestemmingen. Een toestemming raakte me heel erg. Het was een soort zetje dat ik nodig had om mezelf toe te staan om te experimenteren met mannen, met wie ik nu eens niet een relatie aan zou gaan. Althans niet een relatie pur sang: monogaam en samen naar de film. Mijn vriendin begreep dat en we steunden elkaar in onze avonturen. Zij inspireerde mij en ik inspireerde haar. We wandelden langs de onstuimige zee, we lachten, we huilden om wat voorbij was en deelden onze ideeën over de liefde. We waren onder andere samen op Corfu, we dronken aardig wat witte wijntjes en deelden het verdriet als een Liebhaber van het toneel was verdwenen.

Vriendinnen met hetzelfde verhaal

Er waren meer vriendinnen die op het zelfde moment als ik gingen scheiden maar de een bleef maar huilen aan de telefoon en bleef maar boos op hem tijdens onze gezamenlijke etentjes. Ik was voor haar meer een luisterend en relativerend oor. Vriendin B ging ook scheiden maar was zelf al snel verliefd geraakt op een ander – tijdens een vrolijk dansweekeinde. Dus ook haar verhaal week af van het mijne. Hoe speciaal is het dan dat je iemand vindt die het verhaal van de scheiding net zo beleeft als ik. Ik ben heel dankbaar dat deze vrouw op mijn pad kwam. En ook al zie ik haar nu maar één keer per jaar; het was een belangrijke vriendschap en ja, er waren belangen in het spel, maar is dat erg? Voor mij niet, dit was een vriendschap die inmiddels een andere vorm heeft aangenomen – ik zie haar slechts één keer per jaar -, maar we konden wel een kleine drie jaar lief en leed delen. En ik bewaar een hele fijne herinnering. Ik gun iedereen die gaat scheiden, een vriendschap als buffer. Als buffer tegen het verdriet.

Karin Wissenburg is in 2009 gescheiden van tafel en bed. In 2013 is zij officieel gescheiden. Zij is geboren in Gelderland en woont nu in Haarlem.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − = 4
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.