Voor veel mensen is hun pensioen hun belangrijkste vermogensbestanddeel. Hoe kan het dan, dat het pensioen in zoveel convenanten er zo bekaaid vanaf komt?
Inhoud blog
Wat zegt de wet
Volgens de wet hebben gehuwden bij scheiding recht op de helft van het door de partner opgebouwde ouderdomspensioen. Geregistreerd partners worden gelijkgesteld met gehuwden, zodat voor hen hetzelfde geldt.
Hoe langer je gehuwd bent hoe meer pensioen je opgebouwd kunt hebben. Als je allebei pensioen hebt opgebouwd, dan valt er nogal wat te verdelen. Het is dan ook niet gek om te stellen, dat bij veel relaties het pensioen de belangrijkste component is.
Laten we uitgaan van de recentste wetgeving (de wet VPS), die ervan uitgaat, dat gehuwden bij scheiding recht hebben op de helft van de door de partner opgebouwde aanspraak op ouderdomspensioen.
Wat is verevening
De Wet VPS spreekt over verevening van pensioenrechten en niet verrekening van de waarde van pensioenrechten. Het recht op pensioenverevening komt toe aan de gewezen echtgenoot en gewezen geregistreerde partners. Verevening is toedeling van een deel van het recht op uitbetaling van het ouderdomspensioen aan de tot verevening gerechtigde.
Het te verevenen deel van het ouderdomspensioen is standaard 50% van wat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Wat vóór ingang van het huwelijk is opgebouwd blijft dus buiten beschouwing.
Minimum voor verevening
In sommige gevallen kun je een pensioen niet verevenen. Dit is het geval als de aanspraak op jaarbasis op de ingangsdatum minder bedraagt dan ongeveer € 450,–. De pensioenuitvoerder mag de aanspraak op bijzonder partnerpensioen in zo’n geval afkopen. De uitvoeringskosten zijn dan vaak te hoog.
Ouderdoms pensioen en scheiding
Bij (echt)scheiding wordt de aanspraak op het opgebouwde ouderdomspensioen dat tijdens huwelijk of geregistreerd of het geregistreerd partnerschap is opgebouwd, aldus verdeeld. Dit is slechts anders wanneer partners voor het huwelijk of na het huwelijk in een echtscheidingconvenant andere afspraken hebben gemaakt en de Wet VPS hebben uitgesloten.
Meerdere pensioenen
Dit lijkt een simpele conclusie. Echter het komt nogal eens voor, dat er meerdere pensioenen zijn opgebouwd, die niet voor verevening in aanmerking komen. Wat doe je dan? Als je de oplossing gaat vragen bij jouw pensioenuitvoerder zal hij alleen maar kunnen aangeven, wat je bij die uitvoerder hebt opgebouwd. Daar heb je dus niet veel aan als je een eerlijke berekening wilt maken. En het komt echt vaker voor, dat een pensioen niet voor verevening in aanmerking komt. Zorg er daarom zoveel mogelijk voor, dat jouw mediator jou inzicht geeft in welke pensioenen je hebt, wat voor pensioenen dat zijn en hoe je die zinvol en zo eerlijk mogelijk in een afspraak zou kunnen verdelen. Let wel: het is een verdeling van een momentopname waar jullie je allebei prettig bij moeten voelen.
Afwijkende afspraken over pensioen(verdeling)
Je ziet dan ook, dat het heel goed mogelijk is om afwijkende afspraken te maken, die uiteindelijk leiden tot een eerlijke verdeling.
Groot leeftijdsverschil
Een belangrijke reden om andersluidende afspraken te maken is wanneer er een groot leeftijdsverschil is tussen jullie beide. Dit grote leeftijdsverschil kan er namelijk toe leiden, dat de oudste van jullie tot ver na zijn pensioendatum moet wachten op zijn pensioen. Aan de andere kant krijgt de jongste van jullie het pensioen al op een moment, dat diegene nog volop aan het werk is. In iedere scheiding zouden jullie het elkaar moeten gunnen om met maximaal resultaat met pensioen te kunnen.
Nabestaanden pensioen en scheiding
Daarnaast is het zo, dat opgebouwd nabestaandenpensioen altijd bestemd is voor de partner. Dit wordt aldus niet verdeeld. Als rechthebbende partner heb je recht op het opgebouwde nabestaandenpensioen over de periode van jullie huwelijk én over de voorhuwelijkse periode. Op het nabestaandenpensioen ga ik nu niet nader op in omdat daarin zoveel aan het veranderen is. Voor vragen hierover ben ik graag op een andere manier in een mediation van dienst
Conclusie:
Ja, pensioen is een lastig onderwerp en ik heb hier maar een zeer beperkt deel besproken maar laten we eerlijk zijn: niets doen en denken, dat het wel goed komt is geen optie. Laat je altijd minimaal goed informeren en nog beter maak van de verdeling van het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen een onderwerp in jullie scheiding.
Gaan jullie scheiden en wil je meer weten hoe je jullie pensioen op een eerlijke en integere manier opneemt in jullie scheiding, neem gerust contact op.
Max Rens
REAGEER OP DEZE BLOG