Menu

Alles over pensioen en scheiding

pensioen en scheiding

Voor veel mensen is hun pensioen hun belangrijkste vermogensbestanddeel. Hoe kan het dan, dat het pensioen in zoveel convenanten er zo bekaaid vanaf komt?

Wat zegt de wet

Volgens de wet hebben gehuwden bij scheiding recht op de helft van het door de partner opgebouwde ouderdomspensioen. Geregistreerd partners worden gelijkgesteld met gehuwden, zodat voor hen hetzelfde geldt.

Hoe langer je gehuwd bent hoe meer pensioen je opgebouwd kunt hebben. Als je allebei pensioen hebt opgebouwd, dan valt er nogal wat te verdelen. Het is dan ook niet gek om te stellen, dat bij veel relaties het pensioen de belangrijkste component is.

Laten we uitgaan van de recentste wetgeving (de wet VPS), die ervan uitgaat, dat gehuwden bij scheiding recht hebben op de helft van de door de partner opgebouwde aanspraak op ouderdomspensioen.

Wat is verevening

De Wet VPS spreekt over verevening van pensioenrechten en niet verrekening van de waarde van pensioenrechten. Het recht op pensioenverevening komt toe aan de gewezen echtgenoot en gewezen geregistreerde partners. Verevening is toedeling van een deel van het recht op uitbetaling van het ouderdomspensioen aan de tot verevening gerechtigde.
Het te verevenen deel van het ouderdomspensioen is standaard 50% van wat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Wat vóór ingang van het huwelijk is opgebouwd blijft dus buiten beschouwing.

Minimum voor verevening

In sommige gevallen kun je een pensioen niet verevenen. Dit is het geval als de aanspraak op jaarbasis op de ingangsdatum minder bedraagt dan ongeveer € 450,–. De pensioenuitvoerder mag de aanspraak op bijzonder partnerpensioen in zo’n geval afkopen. De uitvoeringskosten zijn dan vaak te hoog.

Ouderdoms pensioen en scheiding

Bij (echt)scheiding wordt de aanspraak op het opgebouwde ouderdomspensioen dat tijdens huwelijk of geregistreerd of het geregistreerd partnerschap is opgebouwd, aldus verdeeld. Dit is slechts anders wanneer partners voor het huwelijk of na het huwelijk in een echtscheidingconvenant andere afspraken hebben gemaakt en de Wet VPS hebben uitgesloten.

Meerdere pensioenen

Dit lijkt een simpele conclusie. Echter het komt nogal eens voor, dat er meerdere pensioenen zijn opgebouwd, die niet voor verevening in aanmerking komen. Wat doe je dan? Als je de oplossing gaat vragen bij jouw pensioenuitvoerder zal hij alleen maar kunnen aangeven, wat je bij die uitvoerder hebt opgebouwd. Daar heb je dus niet veel aan als je een eerlijke berekening wilt maken. En het komt echt vaker voor, dat een pensioen niet voor verevening in aanmerking komt. Zorg er daarom zoveel mogelijk voor, dat jouw mediator jou inzicht geeft in welke pensioenen je hebt, wat voor pensioenen dat zijn en hoe je die zinvol en zo eerlijk mogelijk in een afspraak zou kunnen verdelen. Let wel: het is een verdeling van een momentopname waar jullie je allebei prettig bij moeten voelen.

Afwijkende afspraken over pensioen(verdeling)

Je ziet dan ook, dat het heel goed mogelijk is om afwijkende afspraken te maken, die uiteindelijk leiden tot een eerlijke verdeling.

Groot leeftijdsverschil

Een belangrijke reden om andersluidende afspraken te maken is wanneer er een groot leeftijdsverschil is tussen jullie beide. Dit grote leeftijdsverschil kan er namelijk toe leiden, dat de oudste van jullie tot ver na zijn pensioendatum moet wachten op zijn pensioen. Aan de andere kant krijgt de jongste van jullie het pensioen al op een moment, dat diegene nog volop aan het werk is. In iedere scheiding zouden jullie het elkaar moeten gunnen om met maximaal resultaat met pensioen te kunnen.

Nabestaanden pensioen en scheiding

Daarnaast is het zo, dat opgebouwd nabestaandenpensioen altijd bestemd is voor de partner. Dit wordt aldus niet verdeeld. Als rechthebbende partner heb je recht op het opgebouwde nabestaandenpensioen over de periode van jullie huwelijk én over de voorhuwelijkse periode. Op het nabestaandenpensioen ga ik nu niet nader op in omdat daarin zoveel aan het veranderen is. Voor vragen hierover ben ik graag op een andere manier in een mediation van dienst

Conclusie:

Ja, pensioen is een lastig onderwerp en ik heb hier maar een zeer beperkt deel besproken maar laten we eerlijk zijn: niets doen en denken, dat het wel goed komt is geen optie. Laat je altijd minimaal goed informeren en nog beter maak van de verdeling van het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen een onderwerp in jullie scheiding.

Gaan jullie scheiden en wil je meer weten hoe je jullie pensioen op een eerlijke en integere manier opneemt in jullie scheiding, neem gerust contact op.

Max Rens

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven × 9 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.