Mijn achterneef wil scheiden. Na veertien jaar zijn hij en zijn vrouw mijlenver uit elkaar gegroeid en is de koek op. Althans zo beschrijft hij zijn relatie. Steeds vaker gaan ze ieder hun eigen weg en als ze samen zijn, draait het meestal uit op ruzie. De kinderen zitten inmiddels op de middelbare school. Een mooi moment om ieder een eigen weg te gaan. Hij belt mij omdat zijn vrouw relatietherapie wil. Een laatste strohalm waaraan zij zich vastklampt. Maar wat is wijsheid? Hij twijfelt absoluut niet en vindt relatietherapie zonde van zijn tijd.
Verstandhouding met toekomstige ex
Toch heb ik mijn neef het advies gegeven wel een gesprek in te plannen bij een relatiecoach. Hoewel zijn huwelijk niet meer te redden is, kan de verstandhouding met zijn toekomstige ex-vrouw wel degelijk verbeterd worden.
Bovendien hopen ze beiden in de toekomst een nieuwe geliefde te vinden en het zou zonde zijn als ze in hun nieuwe relatie dezelfde fouten maken.
Ik adviseer mijn achterneef wel om vooraf duidelijk te zijn. De relatiecoach moet niet gezien worden als die laatste strohalm om hun huwelijk te redden. Het is goed om haar vooraf te vertellen met welke bedoelingen hij wel in gesprek wil gaan met een relatiecoach; omdat hij graag goed met haar wil omgaan in de toekomst. Niet als geliefden, maar als vrienden, als ouders van hun kinderen.
De scheiding als wake-up call
Als je lijnrecht tegenover elkaar staat, helpt een bezoek aan de relatiecoach echt niet om je huwelijk te redden, maar wel om in gesprek te gaan met elkaar. Streven naar wederzijds begrip en ontdekken wat je nog wél gemeenschappelijk hebt. Immers jullie relatie is ooit met liefde begonnen. Er waren ooit dezelfde interesses, er was ooit aantrekkingskracht. Het is mooi om die basis weer op te halen met als doel om ‘als goede vrienden uit elkaar te gaan’ en ‘als ouders samen de kinderen op te voeden’.
De Amerikaanse Debbie Ford schrijft over een scheiding als wake-up call. Scheiden kan ook kansen bieden. Om jezelf opnieuw uit te vinden, om te leren van de gemaakte fouten. Want ook al is bijvoorbeeld je partner vreemdgegaan en in jouw ogen de schuldige van jullie ellende, je hebt altijd een aandeel in een scheiding.
Vluchtgedrag
Vreemdgaan is in het algemeen vluchtgedrag. Vluchten doet iemand niet zonder reden. Soms is het besef hiervan pijnlijk, schuif je het liever weg en pak je liever de slachtofferrol. Dat is jammer, want de waarheid onder ogen komen, geeft je ook nieuwe inzichten. Met de kans op een mooie vriendschap. En misschien nog wel belangrijker, met de kans op nieuw geluk, omdat jij niet langer dezelfde fouten zult maken!
Annegien Hanemaaijer
www.onzerelatiecoach.nl
www.onzescheidingscoach.nl
Lees ook de andere blogs van Annegien.
REAGEER OP DEZE BLOG