Menu

Twintig jaar van mijn leven weggegooid? Nico blogt

5 reacties
als vrienden uit elkaar

Laatst vroeg iemand me of ik het gevoel had dat twintig jaar van mijn leven waren weggegooid. Dat moest ik even laten bezinken: hoezo weggegooid? Alsof dit niet twintig van de belangrijkste jaren van mijn leven waren geweest. Alsof ik in die twintig jaar geen prachtige dingen had meegemaakt, geen waanzinnig mooie ervaringen had opgedaan, alsof alles waardeloos was geworden…

Ik weet natuurlijk niet hoe het geweest zou zijn als firma List en Bedrog een rol hadden gespeeld tijdens onze scheiding, als iemand anders de reden was geweest van onze verwijdering. Ik weet niet hoe het geweest zou zijn als we een echte hekel aan elkaar hadden gekregen, als we elkaar niet meer konden luchten of zien, als we elkaar de tent hadden uitgevochten om een of ander stom theekopje dat al jaren diep verborgen in een kastje had gestaan.

Gelukkig weet ik dat niet. Ik hoor helaas vaak genoeg van situaties waar het anders gaat, waar haat en nijd de boventoon voeren. Ik prijs mijzelf – prijs ons – gelukkig dat we dat hebben weten te voorkomen. En niet alleen ‘voor de kinderen’, maar ook voor onszelf. Voor ons als mensen, als individuen, buiten een relatie om, als vrienden. Als personen die toch ooit eens gigantisch voor elkaar zijn gevallen, lichamelijke gretigheid hebben meegemaakt maar ook momenten van ultiem rustig en volmaakt samen zijn. Die samen een huis hebben ingericht, een gezin hebben gevormd, lief en leed hebben gedeeld, kinderen hebben geproduceerd, dag in dag uit hebben samen geleefd, samen gegroeid zijn, elkaars groei hebben gestimuleerd, meegemaakt en bewonderd. Ik kan mij niet voorstellen dat je ineens iemand kunt haten die je, misschien nog heel kort daarvoor, liefhad tot de maan en terug.

Het verdriet wordt er niet minder om, het gevoel van verlies ook niet. Deze relatie, dit huwelijk had kunnen blijven werken, had moeten blijven werken. Er was nog zoveel basis maar blijkbaar niet genoeg. Het heeft niet zo mogen zijn, eeuwig zonde, ronduit stom en ja, ik zou ook willen dat we de tijd een paar jaar konden terug draaien. Dat we net een paar keuzes anders hadden kunnen maken. Maar dat is allemaal achteraf bezien, met de kennis van nu. En daarmee kun je de tijd niet veranderen. En als ik heel eerlijk ben, wil ik die tijd ook helemaal niet veranderen. Als ik dat zou willen, zou het namelijk pas echt weggegooide tijd zijn.

Na bijna 20 jaar samen, waarvan 17 jaar huwelijk, en drie kinderen werd ik verrast door de mededeling dat de gevoelens van mijn vrouw voor mij veranderd waren. We zijn als vrienden uit elkaar gegaan, in zeer goede harmonie. Ik noem mijn ex-vrouw mijn ‘vroudin’ maar we doorlopen natuurlijk ook alle stadia van het rouwproces. In mijn blogs schrijf ik daarover.

REACTIES

Yvonne - 10 jul 2018

Mooi Nico, herkenbaar!

Silvia - 10 jul 2018

Ook ik werd na 23 jaar huwelijk verrast door ex-partner met het feit dat zijn gevoelens voor mij veranderd waren. Hij miste al jaren een maatje terwijl ik altijd dacht dat wij dat waren. Dat maatje had hij gevonden en voor ons was het per direct over. Mede hierdoor zal ik nooit meer vrienden met hem kunnen/willen zijn. Ik kan gelukkig wel terugkijken op mooie liefdevolle jaren met goede herinneringen en we zijn samen nog wel de ouders van onze prachtige krachtige volwassen kinderen. Maar verspilling van al die jaren: zeker niet! En nu voel ik me krachtiger dan ooit door alles wat ik over mezelf heb geleerd.

Profielfoto van

Willemien - 12 jul 2018

Na 30 jaar samenzijn voelde het voor mij eerst wel zo, omdat er wél een ander in het spel was. Vroeg me af met wie ik nu al die jaren samen was geweest, wat had ik eigenlijk betekend voor hem? Zo snel ingeruild te worden voor een ander deed zoveel pijn! Na een periode van bezinning en een heleboel vragen toch met elkaar in gesprek gegaan. Veel duidelijk geworden en proberen nu toch vriendschappelijk verder te gaan. Je hebt immers zoveel gedeeld samen, zo jammer om de mooie momenten weg te stoppen en met haatgevoelens te moeten leven.

Thalia - 16 jul 2018

Beste Nico, Ik las je blog over burn-out en vraag me eigelijk af hoe het nu met je gaat en hoe het gaat met je adoptiezoon. Ik hoop dat als je gekozen hebt over voor hem een ander thuis te zoeken, dat dat goed gaat lukken. Voor hem lijkt me dat ook best een moeilijk besluit. Wie gaat houden van hem? Naast al je zorgen.. lijkt me de zorg over een adoptiekind ook als iets 'extra's waar je niet op zit te wachten. Ik wou dat je kon zeggen, 4x houden van. Voor jezelf, voor hem, voor iedereen in jullie omgeving. Ik wens je ontzettend veel geduld, liefde en geluk toe. Mooi dat je schrijft. <3 liefs Thalia

    Profielfoto van Nico Nomens

    Nico Nomens - 27 jul 2018

    Dag Thalia, ik ben nog steeds uit mijn burnout aan het klimmen. Het gaat erg de goede kant op maar er gaan ook nog steeds deurtjes in mijn hoofd open over wat er in de afgelopen paar jaar gebeurd is. Met onze adoptiezoon gaat het wat mij betreft niet beter. Wel zijn we stappen aan het zetten waardoor hij nog meer tijd uit huis zal zijn. Na de zomer gaat hij van woensdagmiddag t/m donderdag etenstijd ook naar de zorgboerderij. Het begin van het overbouwen. Ik merk vooral dat ik niet voldoende rust krijg in de week dat ik niet bij de kinderen ben om de week dat ik er wel ben met hem vol te houden. Ik bespeur af en toe alweer signalen van toen ik in mijn burnout belandde en daar ben ik wel extra alert op geworden. Groet, Nico

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 6 = vierenvijftig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.