Menu

Nico blogt over het jaar van de eerste keren na de scheiding

na de scheiding

De verjaardag van onze dochter, begin januari, markeerde ook het feit dat we exact een jaar verder zijn. Vorig jaar ging vroudin na die dag voor het eerst naar haar eigen flat.

Ik noem dit wel eens het jaar van de eerste keren. De eerste keer na de scheiding alleen in de flat zijn, niet de kinderen naar bed brengen, weer alleen voor jezelf koken, geen Valentijnsdag, volgens de regeling de feestdagen doorbrengen, als enige aanwezige ouder een kind feliciteren met de verjaardag, kleren kopen zonder het toeziend oog van de ander, de trouwdag mogen vergeten maar dat natuurlijk niet kunnen, niet beide namen op Kerstkaarten schrijven… De lijst van eerste keren is eindeloos… En het zit ‘m zo vaak in de kleine, alledaagse dingen.

Maar gelukkig nog steeds goede harmonie, goed overleg, nog steeds interesse in elkaar. Ja, het is  aftasten, soms even pas op de plaats maken, wat gas terug nemen, grenzen aangeven, elkaar de ruimte gunnen. En natuurlijk is het niet meer hetzelfde na de scheiding, is overal de glans een beetje van af en vraag ik me regelmatig af of het ooit weer echt leuk wordt. Het leven is nu eenmaal voor eens en voor altijd ingrijpend veranderd.

De laatste weken van het jaar vond ik erg moeilijk. Het was de laatste fase van het eerste jaar. We hebben nu alle gelegenheden een keer meegemaakt. Maar zoals ik in de Nieuwjaarsnacht aan vroudin appte: ‘We hebben het goed gedaan in 2018’.

We hebben de dialoog open gehouden, konden gelukkig nog altijd praten. We hebben apart maar op bepaalde vlakken ook  nog samen stappen gezet om de toekomst opnieuw in te richten, om weer te ontdekken wie we waren ‘vóór ons’, gemerkt dat het leven doorgaat na de scheiding, dat we weer onze eigen wegen daarin bewandelen maar dat we er ook altijd zijn voor onze kinderen, en tot op zekere hoogte ook nog voor elkaar.

Het laatste openstaande onderwerp van 2018 was Oud en Nieuw. Vroudin had al een invulling voor haar en de kinderen bedacht en in dat plaatje was geen ruimte voor mij. Maar een week later kwam ze met een elegante oplossing. De jaarwisseling zien we ook als een dubbele feestdag, en Nieuwjaarsdag brengen we als gezin door. Met dat vooruitzicht heb ik er voor gekozen het oude jaar alleen uit te zitten, voor het eerst in mijn leven. Confronterend maar louterend. Het eerste jaar is achter de rug…

Na bijna 20 jaar samen, waarvan 17 jaar huwelijk, en drie kinderen werd ik verrast door de mededeling dat de gevoelens van mijn vrouw voor mij veranderd waren. We zijn als vrienden uit elkaar gegaan, in zeer goede harmonie. Ik noem mijn ex-vrouw mijn ‘vroudin’ maar we doorlopen natuurlijk ook alle stadia van het rouwproces. In mijn blogs schrijf ik daarover.

 

Vind je deze blog waardevol? Wij vinden het fijn als je hem deelt op social media!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − 3 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.