Menu

Cathy: autisme speelde een rol in ons huwelijk en bij onze scheiding

5 reacties
autisme speelde een rol bij de scheiding

Als ik écht verder wilde, moest ik eerst weer mezelf worden en mezelf weer leren vertrouwen en waarderen. Ik schreef alles op wat in me op kwam, er kwamen steeds meer details bij, tot letterlijke uitspraken van jaren geleden. Langzaam begon ik situaties te begrijpen, te snappen waarom dingen gebeurd zij, waardoor situaties zich ontwikkelde.

Het vermoeden dat mijn ex een vorm van autisme had (en heeft natuurlijk) werd bevestigd, keer op keer. Ik kon er niet meer onder uit. Het feit dat hij dat niet wilde zien, niet wilde erkennen dat ook hij een aandeel had in het mis gaan van onze relatie heeft t kapot gemaakt.

De tijd dat we nog samen waren, een ongecompliceerd leven hadden, was een goede tijd. Daar kon mijn ex goed mee om gaan. De problemen kwamen toen de kinderen er waren en ons leven gecompliceerder werd. Zeker toen ook de opvoeding van onze dochter moeilijk bleek, werd ons leven zwaar. We vonden elkaars steun niet en zaten niet op dezelfde lijn. We kregen daar steeds meer ruzie over. In zijn ogen deed ik het allemaal fout en was ik zo veranderd door de komst van de kinderen, precies zoals hij had voorspeld en waar hij bang voor was. En daar had hij wel gelijk in. Alleen had dat niets te maken met de komst van de kinderen, maar met de problematiek van de kinderen en zijn houding ten aanzien van mij als moeder en partner.

De ruzies werden steeds erger. Ik heb altijd eerst de oorzaak bij mezelf gezocht, wat had ik mis gedaan, waardoor we nu ruzie hebben. Dat zit in mijn aard, eerst naar mijzelf kijken. Toen schreef ik ook al alles op, om alles goed te overdenken. Mijn ex en ik hebben allebei een pittig temperament, dus ook ik reageerde fel. Ik had zeker ook een aandeel in situaties, daar bood ik ook steeds mijn excuus voor aan. Mijn ex zag zijn aandeel niet en vond mijn excuses steeds slap. Het bevestigde voor hem denk ik alleen maar dat het mijn schuld was.

Praten hielp niet en lukte ook niet. Ik kreeg de schuld van alles en dat ik mijn excuses had aangeboden bevestigde dat toch. Op den duur probeerde ik het niet meer om te praten. We groeiden steeds verder uit elkaar. Leefden allebei in hetzelfde huis en aten samen, maar dat was het.

Mensen om me heen vroegen of mijn ex depressief was, omdat hij de hele dag zwaar aan het zuchten en steunen was, alsof het leven hem te zwaar was. Hij had ook een gebogen houding, wat dat versterkte. En ik denk ook dat het zo was. Dat hij het leven als te zwaar ervaarde, een enorme last waar hij geen weg mee wist. Het zuchten en steunen deed hij ook nadrukkelijk bij ons. Zowel mijn kinderen als ik zijn daar erg gevoelig op. De negativiteit van de zuchten woog zwaar op onze schouders en ook wij werden daar negatiever van. De sfeer in huis werd drukkender door de negativiteit die om mijn ex heen hing. We meden hem steeds meer, om dat zuchten en steunen niet aan te hoeven horen en te voelen. Ik denk daarom ook dat de scheiding ook voor hem een opluchting was, zijn leven werd weer ongecompliceerd. Hij zal het nooit zeggen of erkennen. Hij had die beslissing nooit kunnen maken, want zijn autisme speelde een rol.

Cathy is 43 jaar. Moeder van een zoon (7) en een dochter (11). Anderhalf jaar geleden gescheiden van een man van wie men vermoedt dat hij een vorm van autisme heeft. Maandelijks schrijft ze over haar huwelijk, over autisme en scheiding en welk effect dat op haar leven had en nu nog heeft. Langzaam wordt ze weer zichzelf. Vooral hoopt ze lotgenoten te laten weten dat ze niet de enige zijn. Ze is erg eenzaam in haar huwelijk met een autistische man.

REACTIES

Fimo-model - 2 aug 2017

Waar twee ruzie ruzie hebben hebben twee schuld. Als die ex zo'n loser was kan dat best, maar daar hoeft echt geen diagnose aan te pas te komen om het extra aan te zetten. Beetje makkelijk.

Amsterdam - Brabant - 3 aug 2017

Fimo, ik moet je gelijk geven, ook ik vind de blog wel heel erg negatief over de ex van cathy ....

JB - 13 aug 2017

Cathy, na bijna 8 jaar gescheiden te zijn, wordt mijn vermoeden meer en meer bevestigd. Mijn ex-man heeft een vorm van autisme. Wij hadden tot nu toe een week-week verblijfsregel voor de kinderen van nu 8 en 11 jaar. Dit liep al die jaren omdat zijn ouders grotendeels de zorg voor de kinderen opnamen in 'zijn' week' en omdat ik heel veel praktische dingen regelde, ook wanneer de kinderen bij hem zijn'. Ik ben ook al die jaren meegaand geweest, om conflicten te vermijden voor de kinderen. We zijn nu zover dat mijn dochter van 8 niet naar haar papa wil. Mijn zoon toont zich heel loyaal en wil papa niet kwetsen. Met mijn ex valt over niks te bemiddelen. Week om week staat in het vonnis en zo zal het blijven. Hoe verloopt bij jullie dan de omgangsregeling met de kinderen?

Natascha - 14 aug 2017

Heel herkenbaar...helaas. En ja ik begrijp het commentaar ook zeker wel. Feit is alleen wel dat van ex zijn kant alles word aan gegrepen om de schuld bij een ander te leggen. Dat is nl veel makkelijker om ook eens in de spiegel te kijken.

Eline - 14 aug 2017

Hier ook herkenning. Altijd externe factoren zoeken om een schuldige aan te wijzen, nooit eens naar zijn eigen handelen kijken. Iets dat mijn autistische kind ook altijd doet. Het is geen onwil, maar onvermogen, hoe moeilijk het ook is om dat te accepteren.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 × twee =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.