Menu

Hoe ik met narcisme deal, blog van Sandra

17 reacties
dealen met narcisme

Zo, ik heb het beestje maar direct bij de naam genoemd. Dit is het thema in mijn leven. In mijn eerdere blogs heb ik er indirect aan gerefereerd, maar nu zeg het ik gewoon hardop.

Narcisme is mijn thema

Narcisme is een heel raar fenomeen. Door de jaren heen is er veel bekendheid gekomen over deze persoonlijkheidsstoornis. Jazeker hij is gewoon getypeerd in het handboek voor psychiatrie als een vastgestelde stoornis, net als borderline, schizofrenie etc.

Je komt mensen met een aantal of veel narcistische trekken tegen. Je kunt het bijna niet diagnosticeren, want de mensen met deze kenmerken zijn uitstekende leugenaars en dragen vele maskers. Afhankelijk van wat ze van je nodig hebben.

Youtube staat vol met video’s gemaakt door specialisten, therapeuten en ervaringsdeskundigen. Google en je komt op heel veel (e)boeken, blogs, vlogs en andere artikelen.

‘Ik vind je geweldig’

Recent ben ik erachter gekomen dat mijn laatste partner ook veel narcistische kenmerken bezit. En begrijp ik waarom ik al twee jaar door vrienden aanschouwd werd, alsof ik in puin lag. Ik bracht namelijk zoveel tijd door met mijn partner, dat ik mijn vrienden verwaarloosde. En vooral mezelf verwaarloosde. De relatie stond in het teken van hem. Zijn dominantie, zijn hang naar aandacht onder de noemer: “ik vind je geweldig.”

Mijn energie was sky high. Ik was hyperactief en vreselijk moe tegelijkertijd. En alles draaide in de soep; mijn bedrijf, mijn energielevel. Het leek op een burnout, ik was zeer snel geïrriteerd en leek bij tijd en wijlen wel depressief.

Nu 3 maanden terug heb ik de relatie verbroken en ben ik in ‘no contact’ gegaan. Hij is overal geblokkeerd.

Jij hebt invloed!

De narcisten in mijn leven zijn mijn ouders, oud collega’s en inmiddels 3 partners. Allemaal met hun eigen trekken en eigenaardigheden. En nu is voor mij de maat vol. Ik verdien namelijk liefde, net als iedereen.

Hoe graag ik ook de schuld in hun schoenen wil schuiven voor alles wat me is gebeurd, geloof me dat wil je, ben ik tot het besef gekomen dat ik de baas ben over mijn eigen leven! Niemand anders leidt jouw leven. Dat is soms een eenzame gedachte, zeker als je niet lekker in je vel zit. Maar ook een bevrijdende gedachte, want jij hebt invloed!

En we willen allemaal invloed. Hoe je ook gewired bent. Dat geldt dus ook voor narcisten. Maar laat die vooral zoveel mogelijk met rust. Want ze eten je energie op, als je niet uitkijkt. En je komt er altijd pas te laat achter.

Leer vandaag al jezelf volledig lief te hebben, je eigen grenzen te kennen en ze belangrijk te vinden. Dan vindt iemand je maar niet lief. Het mag nooit ten koste gaan van jezelf.

Licht aan het einde van de tunnel

Hoe ingewikkeld narcisme ook is. Hoeveel pijn je ook kunt lijden en hoe oneerlijk het ook allemaal lijkt. Er is licht aan het einde van de tunnel. Ik zie hoe sterk en hoe gelukkig mijn kinderen zijn. Dat komt mede door mij, omdat ik gekozen heb altijd de volwassene te zijn. Ze te leren omgaan met de gekkigheid van hun vader, zodat ze er geen last van hebben en in hun kracht kunnen blijven. En veel belangrijker: ik ben weggegaan en ben mijn leven weer aan het opbouwen.

Dus ik wil jullie vooral deelgenoot maken van de goede dingen, zodat je ziet dat je leven niet stopt, over is, of altijd negatief is. Ik wil jullie vragen, me hierbij te helpen. Laat me weten hoe ik jullie kan inspireren. Want dit is mijn missie in het leven:

Inspireren, mijn lessen delen en zorgen dat we de wereld elke dag een beetje mooier maken!

Ik ben moeder van twee prachtige dochters. Ik ben inmiddels 7 jaar geleden gescheiden van hun vader. In de afgelopen jaren heb ik mijn eigen bedrijf opgericht en in mijn vrije tijd zing en schrijf ik graag. Verder houd ik van de buitenlucht, festivals bezoeken en socializen met vrienden. Wat door de Coronatijd natuurlijk even op slot zat allemaal!

Sinds recente gebeurtenissen wordt mijn missie in het leven steeds duidelijker. Ik wil mensen weer de regie van hun leven teruggeven. We zijn niet geboren om ons afhankelijk op te stellen van anderen of gebeurtenissen. We zijn geboren om licht te brengen in de wereld en liefde te verspreiden. Echter, als het je vroeger niet goed is aangeleerd, dan heb je dat niet in je toolbox. Dus, laat mij je toolbox vullen met tekeningen, inspiratie, de kennis van mijn lessen en mijn energie om je weer gelukkig te laten voelen met jezelf!

Lees ook de andere blogs van Sandra.

TAGS :

REACTIES

Esther - 4 jul 2020

Ik zou graag concrete handvatten voor het helpen van de kinderen om te gaan met de gekkigheden en in hun kracht te komen willen.

Sandra Stijger - 6 jul 2020

Lieve Esther, Vanuit mijn eigen ervaring en alles wat ik aan kennis heb opgedaan in de achterliggende jaren, zou ik je vast op weg kunnen helpen, als je dat wilt. Wil je via NieuweStap mij een berichtje sturen? Lieve groet, Sandra

Iep - 9 jul 2020

Dank voor jouw artikel en hoop ! Nu ben ik bewust huisman en nu ongewenst status van èènouder van twee schatten, nu 17- en 18 jaar. Hoevaak komt deze eigenschap voor bij vrouwen en hoe verschilt dat van mannen?

  Willy Sietsma - 27 jul 2020

  Beste Iep, Ik geef je graag antwoord op deze vraag. De verhouding narcisme onder mannen en vrouwen is 75% - 25%. Er zijn dus minder vrouwelijke narcisten. Deze verhoudingen zijn wel aan verandering onderhevig. Het aantal vrouwelijke narcisten stijgt gestaag. Ik hoop hiermee je vraag voldoende te hebben beantwoord. Warme groet, Willy Sietsma | Kies voor jezelf bij narcisme

Hendrik Jan - 9 jul 2020

Beste Sandra, Door het lezen van jouw verhaal en door de gebeurtenissen in mijn leven, kom ik tot het besef dat de impact die het samen leven met een narcist (of borderliner) voor de helft vanuit jezelf komt. Ik realiseer me namelijk dat ik zelf mijn ex-partner de ruimte heb gegeven om haar egocentrische gedrag te kunnen hebben in onze samenleving. Inmiddels ben ik negen jaar bezig van haar los te komen, maar steeds blijft ze haar best doen om op allerlei manieren invloed te hebben. Ik wil haar gedrag niet goed praten, maar het is voornamelijk mijn gedrag dat haar kwalijke gewoontes de ruimte geeft en het daarmee in stand houdt. Ik wilde graag met je delen dat ik door dit besef inmiddels meer en meer van haar los kom. Groet Hendrik Jan

Willy Sietsma - 10 jul 2020

Beste Esther, wat fijn dat je samen met Sandra kunt overleggen wat je kunt doen om je kinderen op te vangen, om ze sterker te maken. Lotgenotencontact is zo belangrijk. Ik vul graag aan vanuit mijn professie. Als je behoefte voelt hier een groepstraining in te volgen of er met mij over aan de slag wilt gaan, dan nodig ik je van harte daarvoor uit. Via deze link kun je er meer over lezen: https://willysietsma.nl/diensten-scheiding/kinderen-beschermen-narcisme/ Warme groet, Willy Sietsma (partner hier bij Nieuwe Stap)

nikkie - 10 jul 2020

Is het een bewuste keuze om na deze blog "achter de schermen" verder te communiceren? Ik merk dat er zeer weinig concrete info op internet te vinden is over hoe je je kinderen het beste kan begeleiden, zeker minderjarige kinderen na een scheiding. Ik heb het zelf allemaal wel uitgevogeld omdat ik zelf wel sterk in mijn schoenen sta en heb mijn kinderen goed begeleid maar op het moment dat de kinderen hun eigen wensen gingen aangeven en nee gingen zeggen kregen ze te maken met hele andere negatieve technieken van vader waar dan weer andere begeleiding van mij bij nodig was. Zo blijft het schipperen en hopen dat de kinderen genoeg tools mee gekregen hebben van mij die ze kunnen blijven gebruiken.

  Willy Sietsma - 27 jul 2020

  Beste Nikkie, Goed om te lezen hoe jij het opgepakt. En goed dat je het zegt dat het lastig te vinden is hoe je je kinderen hier in kunt begeleiden. Er zijn coaches die je hierbij kunnen begeleiden, waaronder ik. Ik geef trainingen hier in. Mocht je anderen spreken die dit nog nodig hebben. dan vraag ik je vriendelijk ze naar de training op mijn site (link hieronder) te verwijzen. Ik begeleid zowel op locatie als online. Warme groet, Willy Sietsma | Kies voor jezelf bij narcisme https://willysietsma.nl/diensten-scheiding/kinderen-beschermen-narcisme/

Sandra Stijger - 27 jul 2020

Wat fijn, dat jullie reageren op deze blog. En dank Willy, dat je bijval geeft vanuit jouw professionele rol! Een zin, die ik hoorde en bij mij is blijven hangen toen ik net weg was bij de vader van mijn kinderen luidde: Kinderen hebben hun eigen pad te bewandelen. Dat schiep voor mij ruimte. Net als dat kinderen moeten leren van vallen en opstaan, zullen ze ook moeten leren met hun ouders te dealen. Ik werd hierdoor niet hun vader en moeder tegelijk, of een übernoeder. Dat ik weg was gegaan, was al voldoende om ervoor te zorgen, dat ze leerde van twee werelden. Mij hielp het door mijn rol als moeder voor mezelf goed in kaart te hebben. Wie wil ik zijn als moeder? Welke lessen wil ik mijn kinderen meegeven. En omdat ik dochters heb: welk voorbeeld wil ik voor ze zijn als moeder en vrouw? Daar heb ik naar gehandeld. Ik weet niet waarom er weinig online is over kinderen. Anders, dan dat iedere situatie anders is. En mogelijk hebben we nog onvoldoende onderzoek hier naar verricht. Er zijn verschillende sites en boeken die je kunt raadplegen, maar ik wil hier niet "reclame" maken voor de een en de ander hierin buitensluiten. En Hendrik-Jan, absoluut waar wat je schrijft. Je bent allebei verantwoordelijk voor de relatie. Wat niet wegneemt, dat je dus allebei een eigen aandeel hebt. Wanneer de een dat stelselmatig ontkent, negeert of niet aanneemt, wordt het wel heel lastig. Maar als ik je goed begrijp, zeg je dit: Maak je zelf belangrijk. Zorg dat je goed weet wat voor jou werkt en gezond is en wat niet. Leer je grenzen kennen en bewaak die, zonder strijd. Als iets of iemand niet goed is, ga dan weg. Op die manier geef je de ander geen ruimte meer. Uiteindelijk kom je dan ook los van je narcistische partner. Omdat je kiest voor jezelf en niet de ander, wordt de ander vanzelf minder belangrijk. Soms helpt het ook om te accepteren, dat iedereen is wie die is. Niemand is hier op de wereld gekomen om het jou naar de zin te maken. Het is een stuk aangenamer als dat wel gebeurd. Een deel daarvan heb je zelf in de hand. Focus je dus vooral op dat wat goed is voor jou! Je geeft iemand ruimte vanuit liefde. Als je die te makkelijk weggeeft, dan kunnen mensen daar misbruik van maken. Dat ze dat doen is van hen. Wat jezelf hiermee doet, is aan jou!

Monik - 18 jul 2022

ik ben ook in relatie met een narcist, ben al een aantal maal weggegaan maar raak er niet van weg , nu ben ik 70 en raak niet meer weg niet financieel biet emotioneel. Hoe pak ik dit aan ; ik heb al veel informatie over narcisme, ook om me sterker te maken, helpt het negeren , spiegelen , meer afstand nemen , hoe bepaal je je grenzen wanneer die altijd maar overschreden worden?

  Femke - 25 mei 2023

  Waarom kom je financieel niet weg? Is er echt geen mogelijkheid?

Henny - 25 mei 2023

Je hebt al 3x met een narcistische ex partner te maken gehad zeg je. Ik vermoed dan dat er ook een deel bij jou zit en dat je te makkelijk maar roept dat je ex een narcist is. Het lijkt sowieso tegenwoordig een modewoord. Probeer ook altijd goed naar jezelf te kijken ipv meteen naar de ander te wijzen en iemand in een hokje te stoppen waardoor jouw straatje is schoongeveegd.

  Eliza - 26 aug 2023

  Ben het eens met Henny, 3 partners, ex collega's, je ouders, allemaal narcisten volgens jou. Er zijn veel mensen met narcistische trekjes maar ik denk dat je ook jezelf eens onder de loep moet nemen. Altijd de schuld bij een ander neerleggen is namelijk ook een kenmerk van narcisme.

Didi - 1 feb 2024

Ook ik vermoed dat de vader van mijn kinderen lijdt aan een narcistische persoonlijkheid stoornis. Overal lees je en hoor je het advies: verbreek alle contact! Maar hoe doe je dat wanneer je jonge kinderen hebt en daar beide zeggenschap over hebt? Hulpverleners geloven de leugens en mooie praatjes die ik ook jaren heb gelooft. Ik kan het ze niet kwalijk nemen. En ze lopen vaak te kort mee om de ware aard en dus problematiek te zien om de juiste hulp te bieden. Wat is het advies in zo’n situatie?

  Didi - 8 feb 2024

  Serieus, niemand?

  Suus - 15 feb 2024

  Hey Didi, ik hoop ook dat er een reactie komt, hetzelfde probleem hier.. ik zit met een kleine van 10 maanden. Getrouwd dus beiden zeggenschap … ik blijf omdat ik niet wil dat mijn kleine mij wordt afgepakt of dat ik hem moet “delen” met iemand die er geen moeite voor doet en zelfs nog geen flesje kan maken. Reacties zijn. Welkom …..

  Suus - 15 feb 2024

  Als je wil kunnen we per mail eens contact hebben? Gr Suus

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− vier = 3
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.