Menu

Sandra pleit voor parallel ouderschap

14 reacties
parallel ouderschap

Als je gaat scheiden met kinderen, dan kent Nederland twee vormen van ouderschap na scheiding:

 1. Omgangsregeling
 2. Co-ouderschap

Zelf pleit ik na 6 jaar scheiding voor een andere vorm: Parallel Ouderschap.

Kinderen op één

Mijn grootste wens na de scheiding, was dat we beiden gingen snappen, dat we elkaar samen ongelukkig maakten. Dat onze kinderen op nummer 1 zouden staan en dat we als volwassenen uiteindelijk een nieuw soort vriendschap konden vormen, waarbij de kinderen in liefde konden opgroeien. Dat je elkaar zou uitnodigen voor verjaardagsfeestjes en dat het fijn zou zijn om samen je kinderen op te voeden, weliswaar in aparte woningen. Of zoals een vriendin van mij het is gelukt met haar ex-partner: “we worden het beste gescheiden koppel”.

Co ouderschap

Ik was er vooral voorstander van, dat we zouden kiezen voor co-ouderschap. Toen hij aangaf, dat hij dat ook wilde, maakte mijn hart een sprongetje. Nooit was het mijn intentie om hem zijn vaderschap te ontnemen. Of beter gezegd, mijn kinderen de toegang tot hun vader te ontnemen. Dat zou ik nooit mogen doen, tenzij hun veiligheid in het gedrang zou komen. 

Dus ja natuurlijk gingen we dat doen. Toen het grootste woord eruit was, hadden we al drie gesprekken gehad met de mediator. Die gesprekken hadden we gevoerd om te beoordelen of er nog wat te lijmen viel. Hij zou ons nu gaan begeleiden in ons co-ouderschap. 

Rancune

Soms is het fijn om vooraf te weten waar je aan begint. Scheiden brengt namelijk niet het beste in elkaar naar boven. En dit samen doen met iemand, die uit rancune alles in het werk stelt om je onderuit te halen is bijna onmogelijk.

We hebben in totaal 7 gesprekken gevoerd en toen waren we er nog niet uit. Iedere sessie ging op dezelfde manier. Ik werd zwart gemaakt in mijn moederschap. Hij speelde de onschuld zelve. Halverwege moest hij echt even een time-out en verliet de kamer. In werkelijkheid ging hij buiten een sigaretje roken. Ik verdenk hem er zelfs van, dat hij dan een vriend belde om hem triomfantelijk te vertellen hoe hij mij zwart had gemaakt. Als we dan weer het gebouw uitliepen, bood hij zijn excuses aan voor zijn gedrag. Altijd buiten gehoor van de mediator of wie ook.

Mediator

De mediator zei bij onze laatste sessie: “jullie hoeven geen plan te ondertekenen, want jullie zijn niet getrouwd. Daarnaast hebben jullie al een aantal afspraken gemaakt, die jullie opvolgen”. Dit betrof de weekindeling, die mijn ex me zonder enig overleg op had gedrongen, nadat hij het al met de kinderen had besproken zonder mij!

Die opmerking van de mediator betekende vrijheid voor mij. Want werkelijk, hoeveel afspraken zouden we nog moeten hebben, voordat hij op zou houden met treiteren, het proces vertragen en mij onderuit halen. Ik plande dus geen nieuwe afspraak meer in.

Ik ging akkoord met het plan dat de mediator had opgesteld. Hij niet. En tot de dag van vandaag gooit hij dit steeds voor mijn voeten: hoe ík geen plan ondertekende??

Parallel ouderschap

Co-ouderschap, zoals de wet voorschrijft is alleen mogelijk als ex-partners in harmonie het ouderschap kunnen delen. Dit is gewoon niet altijd mogelijk. Bij een omgangsregeling heeft één van de ouders voogdij en de ander krijgt bezoekersrecht. Beiden zijn niet voor mijn situatie van toepassing.

Parallel ouderschap biedt daarin meer uitkomst. Parallel-ouderschap is als het ware solo-ouderschap, waarbij de communicatie wordt teruggebracht tot een minimum of zelfs helemaal ontbreekt. Je bemoeit je als ouders niet met elkaar en bent niet verantwoordelijk voor de andere ouder. Je kunt je kind(eren) opvoeden en elkaar zoveel mogelijk ontzien. Want zeg nu zelf, geen enkel kind wil continu toeschouwer zijn van de strijd die ouders met elkaar hebben. 

En het geeft rust voor beide ouders omdat er minder afspraken na te komen zijn.

Ik ben moeder van twee prachtige dochters. Ik ben ruim 5 jaar geleden gescheiden van hun vader. In de afgelopen jaren heb ik mijn eigen bedrijf opgericht en in mijn vrije tijd zing en schrijf ik graag. Verder houd ik van de buitenlucht, festivals bezoeken en socializen met vrienden. Inmiddels ben ik alweer een paar jaar gelukkig in de liefde en hebben we zoals dat heet een samengesteld gezin.

In de achterliggende jaren heb ik de vier grote stressfactoren in een mensenleven meegemaakt in korte tijd: scheiden, sterfgevallen, verhuizing en een faillissement. Het zorgde ervoor, dat ik een enorme persoonlijke groei heb doorgemaakt. De lessen die ik heb geleerd – en nog steeds – wil ik graag delen met anderen. Ik ben van mening, dat je niet altijd zelf het wiel hoeft uit te vinden. Al zijn er dingen, waar je echt zelf doorheen moet gaan. Het gaat je helpen als je je informeert en leert van anderen. Of dat er iemand naast je staat en je hand vasthoudt. Die persoon wil ik wel voor je zijn!

Lees alle blogs van Sandra

REACTIES

Yvonne - 3 apr 2020

Kan ik meer info krijgen over parallel ouderschap? Ik heb hier nog nooit van gehoord maar in mijn situatie is co ouderschap na 7 jaar nog altijd lastig en vol strijd. Ik hoor het graag. Mvg Yvonne

  Mariska - 3 apr 2020

  Leestip: Kinderen op de eerste plaats door JoAnne Pedro-Carroll Of gratis evidence-based training ScheidingsATLAS Op beide plekken veel informatie. Hopelijk geeft het wat lucht Yvonne!

  Diny - 4 apr 2020

  Ik begeleid ouders bij parallel ouderschap. Je kunt me contacten hierover.

  Esther - 8 sep 2020

  Beste Diny, heb je een website of naam hoe ik je kan vinden ?

Iris - 3 apr 2020

Ik kende dit ook niet, ik dacht altijd dat mijn ouders co-ouderschap hadden omdat we bij beiden opgroeiden. Maar de vorm was eigenlijk parallel ouderschap (na slepende conflicten). Ik zie wel dat daar rust in zit. Een 'goede relatie' is soms respect op afstand. Of eigenlijk gewoon elkaar met rust laten. En daarmee de kinderen de vrijheid geven om in twee werelden een plek te vinden. Twee werelden die er schijnbaar zijn als ouders zo ver uit elkaar staan. Een plek vinden in twee werelden in plaats van te moeten kiezen tussen twee werelden: te kiezen tussen je ouders. Het is niet ideaal denk ik parallel ouderschap, ik vind het wel een verdrietige vorm. Echter, in vergelijking met conflicten verandert de situatie van instabiel met een langdurige en onmogelijke psychische last op de schouders van je kinderen naar verdrietig, maar stabiel en met een kans om vooruit te gaan. Dan zou ik wel kiezen voor het laatste. Soms is co-ouderschap te hoog gegrepen, dan verliest het zijn waarde en waar het voor staat, en is het een stok geworden om de ander mee te slaan. En in zo'n situatie is co-ouderschap niet in het belang van de kinderen, maar kan co-ouderschap munitie worden voor een ouder die een conflict te voeren heeft.

Svenja - 4 apr 2020

Over t algemeen hebben ouders ook beide de voogdij als er een omgangsregeling is zonder co-ouderschap.

Kees - 9 apr 2020

Ik zie het verschil niet met een normale omgangsregeling met weinig contact, en hoe zit het dan met de zomervakanties? Dan zal er toch overlegd moeten worden. Dan wil je toch wel minstens 2 weken achter je kind hebben.

Yul Brynner - 10 apr 2020

Wat is het eerste stuk zuur.. Gelukkig was de uitleg nog interessant. Maar al dat moddergooien, spijtig..

Els - 11 dec 2020

Absolute afrader solo parallel ouderschap, kind kapotmakend!!

  Chantal - 14 dec 2021

  Waarom Els? Volgens mij is een eeuwige strijd en niet kunnen samenwerken met je ex, eerder kind kapotmakend, dan de rust die er ontstaat tussen ouders door Parallel Ouderschap.

Tessa - 6 feb 2021

Els, hoe bedoel je dat?

nikkie - 15 dec 2021

Ben het eens met Els, ik snap wat zij bedoelt. Parallel ouderschap is niets anders dan 2 kapiteins op een schip waarbij de ene links koerst en de andere rechts, gevolg kind stuurloos en is op zoek naar houvast maar bij wie? En dan gaat het niet over "bij papa moet ik mijn schoenen uit in de kamer enzo" als parallel ouderschap gekozen word gaat de strijd veel dieper.Als beiden dezelfde koers zouden varen is er geen parallel ouderschap nodig. De rust die men denkt gevonden te hebben is schijn want het kind ervaart helemaal geen rust.

  Cindy Rijkers - 23 nov 2023

  Ben ik helemaal mee eens ex ging twee jaar terug voor PSO en zette hierbij de kinderen in. Zo wilde hij over de rug van één van de dochters haar kleedgeld en zei dat hij met niks hoefde te overleggen zelfs medisch niet en niet hoefde op te voeden met mij over de grotere vraagstukken.

Iris - 16 dec 2021

Mijn ouders hadden parallel ouderschap, ik herken het stuurloos zijn zelf niet. Voor even een extra persectief :). Sterker, ik denk zelf zelfs dat er geen andere optie was bij ons omdat ze elkaar bij wijzen van in de haren bleven vliegen. Ze overlegden alleen jaarlijks over het rooster (of mij vader stuurde het voorstel naar mijn moeder opgesteld volgens de afgesproken regels) verder niks. De al dan niet aanwezigheid van rust zat voor mij in wat er binnen het specifieke gezin gebeurde. Ik had er voor m gevoel dan 2. De problemen die ik heb ervaren hadden op zich niet zoveel mee te maken met dat ze parallel ouderschap hadden, het zat in mijn ervaring echt binnen de 2 gezinssystemen die beiden op zichzelf staand niet lekker liepen. Als mijn ouders meer overleg hadden gevoerd dan had dit naar ik denk geen steek uitgemaakt. Maar goed, elke ervaring is anders.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht − 2 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.