Menu

Omdat praten met narcist geen zin heeft, schreef Mirre brief aan ex

16 reacties
brief aan narcistische ex

Regelmatig hoor ik van de kinderen bepaalde opmerkingen die mijn ex plaatst over mij of mijn familie. Zwak vind ik het, slap en respectloos.  Ik kan er dan ook al steeds vaker overheen stappen en boven staan, ben ik ( weer) de verstandige. Maar soms raakt het me ineens wel en haalt het me uit balans. Zeker toen ik hoorde dat een opmerking nu van zijn vriendin was gekomen, in het bijzijn van mijn kinderen! Boos was ik, verdrietig en gefrustreerd! Omdat ik zoveel zou willen zeggen, de waarheid, tegen iedereen, de hele wereld, tegen hem, tegen haar.

Maar wie zelf te maken heeft met een narcist, weet dat het geen zin heeft. Het zal worden verdraaid en mijn kracht zal worden omgezet tot – in zijn ogen – zwakte. En dat wil ik niet, dat gun ik hem niet. En nog belangrijker, ik gun het mijn kinderen niet, dat zij bij het volgende weekend bij hun vader alles over zich heen krijgen.

Dus schreef ik hem een brief, maar heb hem als zoveel voorgaande brieven niet verzonden…
Het gemis en de pijn om wat wij ooit hadden en de abrupte, brute en respectloze manier waarop dit is geëindigd, zal altijd een onderdeel van mij blijven. Het zal een herinnering zijn, gevuld met pijn en verdriet. Maar dat is het, een herinnering.

Ik ben gelukkig en heb het goed met de meiden. De vrijheid, zelfstandigheid en de vrouw die ik nu ben, bevallen me goed en ik ben er trots op.

Wat jij nu met je leven doet is jouw verantwoordelijkheid. Het houdt me niet meer bezig en staat los van mij.
Het enige dat ons nog bindt zijn de meiden. Hùn geluk staat voorop. Zij zijn diegene die mijn dagen vullen, mij aan het lachen maken en mij een trotse moeder maken. Naast al het mooie dat ik nu meer dan ooit voor mezelf doe.

Het feit dat ik, onderhand drie jaar verder, nog steeds hoor dat jij en zij opmerkingen over mij of mijn familie maken, zeggen mij veel over jou. Over jou en haar.

De manier waarop jullie nog steeds over mij praten en de opmerkingen die worden geplaatst in het bijzijn van de meiden, dàt is wat mij wèl bezig houdt, omdat het de meiden kwetst en verwart.

Het maakt mij ook duidelijk hoe jullie over mij praten, denken en hoe jij over mij láát praten. Zij, die mij enkel kent als de persoon die jij hebt geschetst. Zou jij met respect over mij, de moeder van je kinderen, praten dan zou zij als jouw partner nooit zulke uitlatingen over mij plaatsen, zeker niet in het bijzijn van de meiden. Jij zou het niet eens moeten willen.

Jullie graven een kuil voor jezelf.

Jammer eigenlijk, dat jouw hart blijkbaar gevuld is met negatieve herinneringen en gevoelens, als er juist zoveel moois is om op terug te kijken en trots op te zijn.

Maar waar ik naar toe wil. Leef je eigen leven. Probeer niet in te vullen wat ik nog denk of voel, want ik ben niet half meer de persoon die jij achterliet. Het zou je verbazen.

Focus je op de meiden. Op hoe jij wenst dat ze over jou denken, tegen je aan kijken en later op je keuzes en handelingen terug kijken. Dàt is wat jou bezig zou moet houden.

Ik red me prima.

Mirre (42), nu drie jaar alleenstaand moeder van 2 dochters, Febi (14) en Evi (12). Gescheiden (ouders) zijn kreeg al snel een extra dimensie toen mijn ex narcistisch bleek. Daarnaast is hij als vader weinig in beeld en dat valt niet altijd mee met twee pubers in huis, maar maakt mij een sterkere en trotsere moeder dan ooit!

REACTIES

Lin - 11 apr 2018

Hoi Mirre, Herkenbaar.... een narcist maakt je onzeker en klein. Maar joh als ik het lees ben je al weer een flink eind op weg naar een eigen leven. Ik ben ook nu 3 jaar gescheiden. Wat heeft het me een verdriet gebracht maar ook ik leer mezelf nu goed kennen en ben zo blij met de kinderen om me heen. Dat is waar wij trots op mogen zijn toch!!!!! Groet Linda

  Rob - 18 jan 2019

  hoi. wat een mooie brief, zelf ben ik op een zelfde manier slachtoffer geworden door mijn narcistische ex vrouw. precies hetzelfde gebeurt me nu nog.. de brief die je schreef zou de mijne kunnen zijn. ook zelf heb talloze brieven geschreven. achteraf spijtig ook enkele verstuurt. want het is alleen maar voer voor deze mensen. Gelukkig heb ik me zelf ook staande gehouden en red het op een prima manier met mijn kinderen aan mijn kant die er voor gekozen hebben grotendeels bij mij te gaan wonen. Super sterk en mooi.. opsteker voor iedereen die weet en voelt wat je hebt door gemaakt!

As - 11 apr 2018

Wauw wat mooi geschreven en zo herkenbaar.. Weet precies wat je bedoelt ( ook al heeft mijn ex het voor elkaar dat de kinderen hem niet meer willen zien) Maar wees trots op jezelf en hoe je t doet !!

  Stephanie - 18 feb 2019

  Dat is bij mij ook zo Kids willen niet meer naar hem Ze herkennen de man niet die hij nu is. Elke zin van hem begint met IK Snap niet waar de man gebleven is die ik ken herken hem in niets meer. Helaas heeft mijn dochter heel veel verdriet dat haar vader nu zo is, maar er zijn ook goede momenten en daar trekken we ons aan op

B - 12 apr 2018

Ik weet niet of mijn ex een narcist is maar hij plaatst wel alles buiten zichzelf en heeft een zeer laag inlevingsvermogen. Hier ook een kind die het contact 2x voor lange tijd heeft verbroken. Nu wel weer contact maar heel weinig. Het meest vervelende vond ik de communicatie. Na de scheiding en over toestand kind. Het heeft veel kapot gemaakt en ons als ex geliefden en ouders ver uit elkaar gedreven....Loslaten is soms het beste maar vind ik soms nog knap lastig!

Loes - 13 apr 2018

Narcisme... herkenbaar. Ik zag het pas nà de scheiding. Ik laat hem los. Wil niets meer met hem te maken hebben. Ziekelijke leugenaar. De firma List & Bedrog. Leeft in zijn eigen wereld van waarheid... je kunt ook niet anders dan loslaten, er boven staan en hopen op vette karma... dus top. Je krijgt een dikke 10. Groeten Loes. 22 jaar met ex geweest, 2 kinderen, 1,5 jaar gescheiden.

Annette - 15 mei 2018

Hier hetzelfde autist, narsist. Nooit is het zijn schuld ook niet als hij de deur kapot maakt. Als hij geen contact zoekt met zijn kinderen en ze ingeruild heeft voor die van zijn nieuwe vriendin. Nee je kunt al zijn bedrog en leugens weerleggen maar het helpt niets. We zijn pas 19 maanden bezig met de scheiding, maar voel me iedere dag sterker. Zie dat dat bij jou ook lukt. Fijn voelt toch soort van goed je verhaal te lezen. Denk soms nog ligt aan mij maar weet beter

Esther - 11 jun 2018

Beste Mirre, Heel herkenbaar. Ben aan het scheiden van een narcist en het is een groot gevecht waarin hij inderdaad mij alles verwijt, liegt, bedriegt, alle mensen die wij gezamenlijk kenden tegen mij opstookt en de kinderen ook hierbij betrekt. Ze zijn 9 en 11.... Ik heb lang geprobeerd om toch bij hem te blijven, ook voor de kinderen (dacht ik) maar naarmate ik meer voor mezelf en de kinderen opkwam nam het geweld toe... Ik ben blij dat ik de stap heb gezet maar we hebben nog een lange weg te gaan.... Ik voel me gesteund door de wetenschap dat het beter zal worden, ook jouw bericht steunt mij om daarop te blijven vertrouwen. Dank daarvoor.

fred rienks - 7 okt 2018

herkenbaar dit had ik met mijn ex ook want zij is compleet narcist geworden sinds de laatste 3 jr toen mijn eigen moeder overleed en sindsdien is het alleen maar bergafwaarts met haar gegaan en hebben we besloten om er samen een punt achter te zetten ook.Er waren goede afspraken gemaakt maar die werden binnen 2 dagen van tafel af geveegd toen ik niet meer in het huis was en zij al met een andere man in huis mee zat ook.Met deze man is zij binnen 4 maanden tijd getrouwd terwijl het voor mij een complete vreemde man is en ook voor mijn dochtertje milou die ik nu al de 6e week die ingaat niet meer mag zien ook.

a - 13 dec 2018

Ik ben net af van een narcistische vriendin. Altijd ruzie. Nooit haar schuld. Leugens verdraaien zodat je aan jezelf gaat twijfelen. Toch blijft ze in mijn hoofd zitten en mis ik haar. Nu 3 maanden geleden maar dit duurt nog wel even .

  John - 26 mrt 2019

  Een jaar en drie maanden hier, eerste 4 maanden alleen maar leugens over geen nieuwe vriend, daarna 4 maanden lang zeggen dat ze me mist en uiteindelijk weer liegen over contact met hem. Geen afspraak na komen en idd compleet geen empatisch vermogen, alles ligt aan mij niks aan haar ( ze verantwoord het vreemd gaan omdat ik haar boos zou hebben gemaakt en als ik boos werd als ik haar weer op een leugen betrapte dan werd het elke keer zo gedraaid dat het alleen nog maar ging over dat ik on redelijk was en niet boos had mogen worden ) nu al een aan talk maanden helemaal geen contact meer en hoewel ik best vaak terug denk aan hoe het ooit was gaat het nu gelukkig stukken beter met me ( gelukkig geen kinderen samen dus niks wat ons nog bindt ) duurt lang en valkuilen voldoende maar uiteindelijk kom je er wel en ben je beter af zonder !

Rob - 18 jan 2019

hoi. wat een mooie brief, zelf ben ik op een zelfde manier slachtoffer geworden door mijn narcistische ex vrouw. precies hetzelfde gebeurt me nu nog.. de brief die je schreef zou de mijne kunnen zijn. ook zelf heb talloze brieven geschreven. achteraf spijtig ook enkele verstuurt. want het is alleen maar voer voor deze mensen. Gelukkig heb ik me zelf ook staande gehouden en red het op een prima manier met mijn kinderen aan mijn kant die er voor gekozen hebben grotendeels bij mij te gaan wonen. Super sterk en mooi.. opsteker voor iedereen die weet en voelt wat je hebt door gemaakt!

Inge - 19 jan 2019

Beste Mirre, Zoals mijn voorgangers, is het bizar om je brief te lezen. Ik had hem geschreven kunnen hebben. Ik ben zelf nu bijna 4 jaar verder en helaas heeft mijn ex mijn 2 oudste kinderen (13 en 15) nu zo ver dat ze bij hem willen gaan wonen. Ik weet dat ik sterk moet zijn en dat ik hen niks kwalijk kan nemen (zij zijn net zo goed slachtoffer) maar het doet wel ongelofelijk veel pijn. We gaan naar de rechter en ik kan alleen maar hopen dat ik mijn 2 jongsten (8 en 10) nog wel de helft van de tijd bij me mag hebben. Geniet daarom enorm van je meiden en haal hier kracht uit! Ik zal dit meer uit mezelf moeten halen, denk ik. Dank je wel voor je brief!

Marlies - 7 jul 2019

Herkenbaar! Mijn kinderen zijn nu 12 meisje en 10 jongen. Mijn ex is opnieuw getrouwd en ligt bij mijn dochter in bed als ze naar bed gebracht wordt. Nemen de dag door hij zingt een christelijk lied samen bidden en hij kriebelt haar!!! Ik maak mij ernstig zorgen want vind het vreemd dat hij bij zijn dochter van 12 nog in bed kruipt!!! Wat moet ik hiermee???

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 8 jul 2019

  Beste Marlies, Het hoeft niet per se verontrustend te zijn wanneer een vader en een dochter van 12 knuffelen met elkaar. Maar wanneer je je zorgen maakt, kun je het beste contact opnemen met een vertrouwenspersoon. Misschien iemand via de school van de kinderen of via de huisarts.

Bart - 14 jul 2019

Ik lees veel verhalen over mannen die n narcist zijn. Bij mij is mijn ex-vriendin narcistisch. Samen hebben we n zoon van 10 die bij zijn moeder woont. Helaas nu weer ruzie om niets en wil ze mij geen.excuus aanbieden. Ook meewerken aan n oplossing (eventueel via GGZ) wil ze niet.Hierdoor kan GGZ niets voor mij/ons doen. Nu zie ik mijn zoon al 5 weken niet....terwijl wij n geweldige band met elkaar hebben.Hij kwam bijna elk weekend uit eigen verzoek. Het zou me niet verbazen als zij hem dingen verteld die mij in n kwaad daglicht zet.Om hem zo bij mij weg te houden.En ik sta machteloos.Wat n klopte situatie. . ...iemand die raad weet???????

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 − = een
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Je vrouw gaat vreemd met je beste vriend Wat nu? Je loopt over van verdriet, woede en onbegrip. Marloes geeftLees verder > Je vrouw gaat vreemd met je beste vriend.
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.