Menu

Checklist scheiden

checklist scheiden

Handig hulpmiddel voor de praktische zaken 

Je gaat scheiden. En nu? Wat staat er allemaal te gebeuren? Wat komt er allemaal op je af? Een echtscheiding is een ingewikkeld traject waar veel bij komt kijken. Tijdens het scheidingsproces moet je veel gaan regelen. Het is een chaotische tijd en doordat er bij een scheiding ook veel emoties komen kijken, kan het zijn dat je gemakkelijk iets vergeet. Wat extra hulp tijdens het scheidingsproces is waarschijnlijk zeer welkom. 

Stap voor stap door het echtscheidingsproces

Al eerder heb je bij ons kunnen lezen over een handig stappenplan die het gehele scheidingsproces overzichtelijk weergeeft in 7 stappen. Van de eerste stap waarin het besluit is genomen dat jullie gaan scheiden, tot de allerlaatste stap waarin de rechter de echtscheiding officieel uitspreekt en wordt afgewikkeld. Het stappenplan legt op een simpele en eenvoudige manier stap voor stap uit wat er staat te gebeuren en wat moet regelen. Een handige leidraad die je gedurende het hele proces helpt.

financiele tips bij scheiding

De checklist – hulpmiddel voor de praktische zaken

Naast het handige stappenplan heeft Judex ook een checklist ontwikkeld die je gedurende het gehele scheidingsproces bij het stappenplan kunt gebruiken. In het stappenplan staat bij iedere stap beschreven welke zaken je moet regelen of in kaart moet brengen. De checklist helpt je bij de meer praktische dingen en gaat verder in op details van bepaalde onderdelen van het gehele scheidingsproces. In het stappenplan staat bijvoorbeeld bij stap 4 het opstellen van een ouderschapsplan. Je krijgt uitleg waarom dit nodig is en vervolgens kijk je vervolgens in de checklist en dan worden een aantal zaken genoemd die je mee moet nemen bij het opstellen van het ouderschapsplan.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verdeling van het ouderlijk gezag en de alimentatie. De checklist is samengesteld door de experts van Judex en is zo in details opgesteld dat je eigenlijk niets meer over het hoofd kunt zien. En dat is wel zo fijn tijdens deze vervelende periode. Hieronder hebben we de checklist deels weergeven. Wil je de gehele checklist gebruiken? Dan kan je hem hier downloaden.

Checklist

De handige checklist kan je het beste gebruiken naast het stappenplan. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke zaken vergeet. Én je hebt voor jezelf een stok achter de deur dat je alles op tijd regelt:

Waar moet je op letten bij de kinderen als u gaat scheiden?

Belangrijk is dat je de kinderen centraal blijft stellen tijdens de scheiding. Voor hen wil je immers het allerbeste. Deze zaken moet je niet vergeten als het gaat over de kinderen:

 • Ouderschapsplan
 • Woonsituatie
 • Verdeling ouderlijk gezag

Waar moet je op letten bij het regelen van de financiën?

 • Verdeling van het gezamenlijk vermogen
 • Verdeling van eventuele schulden
 • Stopzetten van spaarplannen en opnieuw inregelen voor jullie beiden en/of de kinderen

Wat gaat er met de gezamenlijke woning gebeuren?

 • Koopwoning: laten taxeren
 • Koopwoning: wordt een van de partijen uitgekocht? Stel de koopsom vast
 • Huurwoning: huur opzeggen of wordt een van beiden nieuwe hoofdhuurder?

Wat doe je met de inboedel?

 • Bepalen wie welke spullen krijgt
 • Zijn er spullen die u beiden per se wilt hebben?
 • Wat doet u met dure spullen: verdelen of verkopen

Het is belangrijk de nodige document alvast klaar te leggen ten behoeve van het echtscheidingsproces. N.B. verzamel alleen wat voor jou van toepassing is:

 • Jaaropgaaf laatste jaar (voorafgaand)
 • Recente salarisstroken
 • Recente uitkeringsspecificaties
 • Aangifte Inkomstenbelasting laatste jaar (voorafgaand)
 • Koopovereenkomst woning
 • Recent bankafschrift persoonlijke lening doorlopend krediet (rente en/of aflossing)

Via Judex is het mogelijk snel en gemakkelijk online te scheiden. Omdat iedere scheiding anders is, kan je bij Judex kiezen uit een online scheidingspakket dat het beste past bij jullie persoonlijke situatie. In principe regelen jullie alles samen zelf. Je maakt samen alle benodigde afspraken. Omdat een scheiding een complex en chaotisch traject is, biedt Judex een handig stappenplan en checklist die jullie helpen tijdens het echtscheidingstraject, zodat je zeker weet dat je niets vergeet of over het hoofd ziet. De checklist is een handige afvinklijst die je ervan verzekerd dat er echt niets kan worden overgeslagen of vergeten. Wel zo handig om te gebruiken tijdens het doorlopen van het stappenplan!REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − 1 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.