Menu

Co-ouderschap met jonge kinderen

co ouderschap en hele jonge kinderen

Co-ouderschap met jonge kinderen

“Natuurlijk wil ik dat Fred ook een goed contact houdt met ons zoontje Sam”, zucht Nikkie tijdens ons gesprek over de zorgverdeling. “Maar Sam is nog zo klein en die kun je toch niet steeds heen en weer slepen?”

Nikkie en Fred hebben een zoontje van 3 maanden oud. Nu ze gaan scheiden worstelen ze met een goede omgangsregeling. Net als veel andere ouders streven ook Fred en Nikkie naar een co-ouderschap. Ze willen de zorg voor Sam eerlijk verdelen. Enerzijds omdat ze Sam een goed contact gunnen met beide ouders en anderzijds omdat ze er zelf allebei niet aan moeten denken om Sam minder te zien dan wat mogelijk is. Maar hoe doe je dat als een kind nog zo jong is.

Achterhaald advies 

Vroegere richtlijnen adviseerden immers om kinderen tot 3 jaar niet te scheiden van hun moeder. Als deze jonge kinderen langere tijd gescheiden zijn van hun moeder zou er een hechtingsprobleem kunnen ontstaan. Onveilige hechting bij jonge kinderen leidt tot ernstige problemen in hun latere leeftijd. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Je wilt immers het beste voor je kind. 

Het nieuwe advies

Inmiddels is er steeds meer onderzoek gedaan naar de gevolgen van een scheiding bij jonge kinderen. Met als gevolg dat het vroegere advies is ingetrokken. Het nieuwe advies luidt om beide ouders regelmatig en intensief contact te laten onderhouden met de hele jonge kinderen. En daarbij is het advies om de tijd dat het kind een van de ouders niet ziet kort te houden. Dit betekent een snelle wisseling. Een veelgebruikte stelregel is: een dag voor ieder levensjaar. Dus kinderen van 0 tot 1 jaar wisselen per dag, kinderen van 2 jaar om de dag etc.

Hoe doe je dat

Nikkie: “Maar is al dat heen en weer gesleep dan niet schadelijk voor Sam?”

Niet het gesleep is schadelijk voor een kind. De manier waarop een omgangsregeling uitgevoerd wordt is bepalend. Het is voor een kind belangrijk dat het steeds in een vertrouwde omgeving is. Zo is het raadzaam om de kinderkamertjes hetzelfde in te richten. Om te zorgen dat beide kamertjes hetzelfde ruiken. Een t-shirt met de geur van mama in het bedje bij papa en vice versa kan ook helpen. Dit zijn zo maar wat voorbeelden.

Ook kun je denken aan een gedeeltelijke birdnesting. Dan verplaatst niet het kind zich iedere keer, maar komt op sommige dagen de andere ouder bijvoorbeeld na het werk langs en neemt de zorg voor het kind over. 

Creativiteit

Bij het verzinnen van een goede regeling is het vooral van belang dat je out-of-the-box denkt en creatieve oplossingen verzint. Bovendien is het belangrijk dat de sfeer tussen papa en mama goed is. Kleine kinderen zijn heel sfeergevoelig. Als de overdracht met ruzie of gemor gaat, voelen de kinderen dit feilloos aan en voelen ze zich niet veilig. 

Doe het samen

Voor Fred en Nikkie was het niet zo gemakkelijk. Sam was hun eerste kindje en het hele ouderschap was nog nieuw. Zij zaten vol vragen en twijfels. Daarnaast hadden ze onderling ook niet dezelfde ideeën, wensen en gedachten. Communiceren ging niet echt vlekkeloos. Ze gingen immers niet voor niets uit elkaar. 

Gelukkig mocht ik ze beiden coachen. In twee individuele trajecten konden ze hun twijfels en zorgen uiten, zonder dat de ander er gelijk tegenin ging. Dit gaf ruimte om de scheiding te verwerken en werkelijk te zien wat in het belang is van Sam.

Fred: ”Het blijft moeilijk om Sam niet iedere dag te zien, maar Nikkie en ik zitten nu wel op een lijn. We kunnen veel beter met elkaar communiceren en gunnen elkaar veel meer. We doen nu wat het beste is voor Sam en begrijpen dat het voor ons allemaal moeilijk is.”

Herkenbaar?

Is het verhaal van Fred en Nikkie voor jou herkenbaar? Wil jij weten wat er in jullie situatie mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact op. 

Renata Vermeulen

06 41177954

info@1door.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 − zes =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.