Menu

Interview Janneke Vreugdenhil over Solo Food

0 comments
Janneke Vreugdenhil Solo Food

‘Je moet goed voor jezelf zorgen!’ Je hoort het iedereen om je heen zeggen. Dus moet er ook iedere dag gegeten worden. Maar soms is het gewoon héél moeilijk om die motivatie op te brengen. Hoe gaaf is het dus, dat er nu een solo kookboek is met hele lekkere recepten, geschreven door iemand die weet hoe jij je voelt!

Janneke Vreugdenhil, culinair journalist – kokende schrijver, schrijvende kok – met onder meer een wekelijkse column in NRC en schrijfster van ‘Comfort Food’, heeft nu het boek ‘Solo Food’ geschreven. Een kookboek met 72 recepten voor de solo kok. Aanleiding voor dit boek was de echtscheiding van Janneke, zij woont nu ruim anderhalf jaar parttime alleen. De andere helft van de tijd woont zij samen met haar 2 zoons. Reden voor ons om met Janneke in gesprek te gaan:

Koken voor één

Koken voor één is wezenlijk anders dan koken voor een gezin. Er is de praktische kant: voor jezelf ga je niet 4 pannen vies maken, daarbij komt dat veel verpakkingen zijn gericht op gezinnen en sommige producten zijn van nature te groot. Ik heb geen zin om 4 dagen bloemkool te eten. Bovendien zijn vrijwel alle recepten gericht op 4 personen.

Maar veel belangrijker, merkte ik, is de motivatie. Veel mensen koken voor anderen, voor publiek. Je bent gewend om voor anderen te zorgen. Ik vond het lastig om de motivatie op te brengen om voor mijzelf alleen te koken. Natuurlijk kookte ik ook voor mijn zonen, maar die zijn een net iets minder dankbaar publiek 😉 Ik miste iemand om mijn liefde voor te betuigen door te koken. Ik hield natuurlijk helemaal niet meer van mezelf. Als je net verlaten bent door je man, doet dat iets met je zelfbeeld. Ik was niet gelukkig. De eerste maanden kon ik geen hap door mijn keel krijgen. Het is een feit, je valt door een scheiding gewoon 10 kilo af.

Op een gegeven moment realiseerde ik me, ik moet weer beter voor mezelf gaan zorgen. Dat betekende ook beter voor mezelf koken. Ik dacht, als ik er nou een boek over maak, dan móet ik wel voor mezelf koken. Het werd een soort therapie. Al rommelend in de keuken leerde ik weer voor mezelf te zorgen, maar ook weer van mezelf te houden.

Janneke Vreugdenhil, Floortje van Essen-Ingen

Je bent het waard

De neiging om voor de t.v. te eten is zeker aanwezig. Maar dat mocht in ons gezin écht niet. Toch ben ik er achter gekomen, dat het lekker kan zijn om tijdens het eten op de bank een serie te kijken. Maar ik merkte ook dat als je de moeite hebt gedaan om voor jezelf te koken, je dan ook vanzelf de tafel gaat dekken en het een beetje gezellig maakt voor jezelf. Het is een kwestie van doen en dan komt die lol vanzelf.

Je moet wel een drempel over om niet weer aan een pizza of een kant en klaar maaltijd te gaan. Ik maakte die Steak Bearnaise ook echt niet op dag 1 hoor! Je begint gewoon met een pastaatje. Maar door voor jezelf te koken erken je dat je het waard bent. En door het te doen gaat het vanzelf beter. Door voor mezelf te koken, de tafel te dekken en van het eten te genieten, ging het ook in andere opzichten beter. Ik kreeg meer vrede met de situatie en leerde het te accepteren. Je vervangt negatieve gedachten door iets positiefs. Een scheidingssituatie is heel rot, daar kan je niet zo gek veel aan doen, maar je kan er wel veel positieve dingen tegenover stellen. Als je een enorme rotdag hebt gehad, kan je iets lekkers voor jezelf maken en dan is die dag in totaal toch net even iets minder rot.

Nieuwe balans

Je moet een nieuwe balans vinden. Wij waren met z’n vieren een gezin. Nu ben ik een deel van de tijd met mijn kinderen samen een gezin, met zijn drieën. Daar moesten we ook een nieuw evenwicht in vinden. We zijn met z’n drieën op vakantie geweest, dat was in het begin best raar. Als we thuis kwamen van het strand doken de kinderen achter de laptop. Dan nam ik maar in mijn eentje een glas wijn. Je moet dus voor jezelf ook een nieuwe balans vinden. Jij moet het gezellig maken, goed voor jezelf zorgen, het huiselijk maken. Niemand anders gaat dat voor je doen.

Koken is niet moeilijk

Uit een peiling in mijn vriendenkring blijkt dat mensen die alleen wonen het best moeilijk vinden om elke dag de motivatie op te brengen om te koken. Dat móet je natuurlijk ook niet elke dag. Je moet helemaal niets van mij. Maar het is wel de moeite waard om het af en toe wel te doen. Mijn boek is bedoeld om solo koken makkelijker te maken. Ik bied je mijn recepten, maar gebruik ze gerust als inspiratie en doe het op je eigen manier. Voor jezelf koken is ook een kans om je eigen smaak te ontdekken, te experimenteren. Er is geen publiek, dus je kan doen en laten wat je wilt.

Solo Food Janneke Vreugdenhil Floortje van Essen-Ingen

Alles wat je voor jezelf doet is winst

Mijn boodschap is dat als je voor jezelf gaat koken, je jezelf beter gaat voelen. Je zit in een rotsituatie, dus alles wat je doet voor jezelf is winst. Mensen zeggen ‘je moet goed voor jezelf zorgen’, maar in het begin kan je dat helemaal niet. Dan ben je zo total loss. Door jezelf, op wat voor manier dan ook, te verwennen, til je jezelf even boven dat hele tranendal uit.

Open over echtscheiding

Ik heb er bewust voor gekozen om open te zijn over mijn echtscheidingssituatie. Als je in zo’n scheiding zit, dan vallen er veel schermen weg. Iedereen mag het weten, ik heb niets om me voor te schamen. Ik wilde juist die worsteling laten zien; hoe moeilijk zelfs ik, als beroepskoker, het vond om voor mezelf te koken. Als ik daarmee anderen help, als zij zich daarin herkennen, is dat fijn.

Wij hebben de afgelopen anderhalf á twee jaar aan birdnesting gedaan. Dat was heel fijn voor de kinderen. Ik ben blij dat wij het konden opbrengen, maar ik vind het te onrustig om dit echt op de lange termijn te doen. Ik ben heel blij met het huis dat ik net voor mijzelf en de kinderen heb gekocht. Zodra ik daar woon zijn de kinderen om en om een week bij hun vader en bij mij en middenin de week eten ze een keer bij de ander.

Er zijn ook leuke kanten aan opnieuw beginnen. Als je eenmaal door je ergste verdriet heen bent dan komen er ook weer hele mooie nieuwe dingen op je pad. Dat zei iedereen ook wel tegen me, maar dat geloofde ik natuurlijk niet. Nu kan ik oprecht zeggen dat het toch écht zo is.

Je kan Solo Food bestellen bij Bol.com

Lees ook onze andere interviews!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 × = achttien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.